[ccpw id="136103"]

Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ. ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ. Αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές “με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες”. Ο χρονικός ορίζοντας για τις αγορές θα παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021.

Την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ. συνολικά ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά”, σημειώνει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές “με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες”.

“Αυτό επιτρέπει στο Δ.Σ. να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής”, προσθέτει.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ο [χρονικός] ορίζοντας για τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP να παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. θα διενεργεί τις αγορές υπό το PEPP μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει λήξει.

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα επανεπενδύονται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου του PEPP θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρεμβολή με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισεκ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστούν, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. 

Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού”.

Υπογραμμίζει τέλος ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. 

Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία”.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/06/qe-600-135.html