Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. 

Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1995, όταν άρχισαν οι σχετικές σειρές στοιχείων, συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα για την COVID -19, η χαλάρωση των οποίων ξεκίνησε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από τον Μάιο. 

Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για τη με διαφορά μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1995. 

Από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία (για την Ελλάδα δεν είναι) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-18,5%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-14,1%), τη Γαλλία (-13,8%), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη μικρότερη πτώση (-5,1%).

Ο πληθωρισμός συνέχισε αντίθετα την ανοδική του τάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνσή του, στηρίζοντας την προσδοκία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πιθανότατα δεν θα εισέλθει σε αρνητικό έδαφος. 

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο. 

Επιτάχυνση σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,1% τον Ιούνιο.

Ευρωζώνη: Μεγάλες διαφορές στη πτώση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών – μελών

Τα πλήγματα που επέφερε ο κορωνοϊός στις οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετικά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 15% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019) συγκαλύπτει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των 10 χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με την πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από 3,7% στη Λιθουανία έως 22,1% στην Ισπανία.

Οι χώρες του Νότου έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις οικονομίες τους, οι οποίες είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με αυτές της Γερμανίας, ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν τις χαμηλότερες απώλειες. 

Μετά την Ισπανία, τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ κατέγραψαν 

  • η Γαλλία (19%),
  •  η Ιταλία (17,3%) και 
  • η Πορτογαλία (16,5%), 
  • ενώ η πτώση στη Γερμανία ήταν 11,7%. 

Χαμηλότερη από τον μέσο όρο ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο Βέλγιο (14,5%), την Αυστρία (13,3%), την Τσεχία (10,7%) και τη Λετονία (9,6%).

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις της βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση.

Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_815.html

Share.