Ελπίδες ότι ενδεχομένως πλησιάζει η αρχή του τέλους της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία, δημιουργούν τα στοιχεία που δείχνουν μια επιβράδυνση του ρυθμού μολύνσεων και των θανάτων το Σαββατοκύριακο.

Ο αριθμός των νέων θυμάτων το τελευταίο 24ωρο έφτασε τα 602, ενώ 4.000 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Κυριακή. 

Η Ιταλία παραμένει η χώρα που έχει πληγεί όσο καμία άλλη στον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η ελαφρά μείωση του αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων από το Σάββατο προς την Κυριακή ίσως αποτελεί μια ένδειξη ότι η κρίση έχει κορυφωθεί, δύο εβδομάδες αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

602 νεκροί από τον κορωνοϊό σε μια ημέρα στην Ιταλία

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως 602 νέοι θάνατοι καταγράφτηκαν στη χώρα από την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό σε 6.078. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 63.928, δηλαδή περισσότερα από 4.000 το τελευταίο 24ωρο.

Μέχρι τώρα τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ιταλία σχεδόν διπλασιάζονταν κάθε τρεις μέρες και μολονότι τα τελευταία στοιχεία ίσως να καταγράφουν μια προσωρινή κάμψη, από την άλλη αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι τα μέτρα της καραντίνας βοηθούν να αλλάξει άρδην η κατάσταση, πράγμα που θα σημάνει χαλάρωση της τεράστιας πίεσης που ασκείται στο σύστημα Υγείας της χώρας, επιτρέποντας στο εξουθενωμένο, πλην ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κουράρει καλύτερα τους ασθενείς και να συνδράμει στη μείωση του ποσοστού θανάτων.

Το διάστημα των δύο εβδομάδων από την έναρξη της καραντίνας σ’ ολόκληρη την Ιταλία και την επιβράδυνση του ρυθμού θανάτων και νέων μολύνσεων είναι σημαντικό επειδή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τόσο χρειάζεται για να εμφανιστούν στις στατιστικές οι επιπτώσεις από τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης. 

Αν και οι συνέπειες της καραντίνας γίνονται άμεσα εφικτές από τους ανθρώπους, η καθυστέρηση ανάμεσα στην μόλυνση, την εμφάνιση των συμπτωμάτων και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μεταφράζεται και σε καθυστέρηση εμφάνισης των νέων δεδομένων στις σχετικές στατιστικές.

Επεκτείνονται κι άλλο τα μέτρα στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ότι θα προχωρήσει ακόμη παραπέρα από τα ήδη ληφθέντα αυστηρά μέτρα καραντίνας σ’ ολόκληρη τη χώρα και θα επιβραδύνει την βιομηχανική παραγωγή.

Την ίδια ώρα η Λομβαρδία, η πλέον πληγείσα περιφέρεια της χώρα, έχει απαγορεύσει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και όρισε επακριβώς τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούν όσοι βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους. 

Όρισαν δηλαδή ότι η μέγιστη απόσταση που θα μπορούν να απομακρύνονται από το σπίτι είναι τα 200 μέτρα, ενώ αύξησαν το πρόστιμο για τους παραβάτες της καραντίνας στα 5.000 ευρώ!

Ο Φράνκο Λοκατέλι, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας της χώρας είπε χθες ότι με τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο η Ιταλία εξάντλησε όλους τους δυνατούς τρόπους περιορισμού των προσωπικών και επαγγελματικών επαφών. 

«Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις», προέτρεψε ο Λοκατέλι. 

«Ας εφαρμόσουμε πιστά αυτά τα μέτρα, ας διαχειριστούμε τη συμπεριφορά μας και είναι σίγουρο ότι θα δούμε τα αποτελέσματα που ελπίζουμε». 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/602-24.html

Share.