[ccpw id="136103"]

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την αύξηση δανεισμού και δαπανών και την εγκατάλειψη της συνταγματικής αρχής του «φρένου χρέους»

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γερμανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κίνηση που θα της επέτρεπε τον απεριόριστο δανεισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την εξουσιοδότηση για χαλάρωση του ορίου δαπανών, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων.

Το υπουργικό Συμβούλιο έχει προγραμματίσει την υπογραφή του αιτήματος τις επόμενες ημέρες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Βάσει του γερμανικού νόμου οι δαπάνες υπό κανονικές συνθήκες περιορίζονται μέσω ενός συνταγματικού μηχανισμού, γνωστού και ως «φρένο- χρέους», και επιτρέπεται η υπέρβασή τους μόνο σε καταστάσεις κρίσης.

Ενδεχόμενη χαλάρωση του «φρένου-χρέους» θα μπορούσε να αποδεσμεύσει πόρους για το σχεδιαζόμενο ταμείο των 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες.

Η Μέρκελ και η οικονομική της ομάδα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. 


Ωστόσο, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα στην εγκατάλειψη της μακροχρόνιας αρχής που διέπει τη γερμανική οικονομία, αυτή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο κυβερνών συνασπισμός, ο οποίος έχει αντισταθεί σθεναρά στις προσκλήσεις για την τόνωση των επενδύσεων, ακόμη και όταν η γερμανική οικονομία έπεσε πέρυσι στην ύφεση, προσπαθεί να αποτρέψει μια ακόμα πιο βαθιά κρίση.

Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και τρεις δεκαετίες τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να κατευθύνεται σε πιο σκοτεινούς καιρούς.

Το Ινστιτούτο Ifo σήμερα προέβλεψε μια συρρίκνωση της οικονομίας έως 6% για φέτος.

newmoney.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_693.html