[ccpw id="136103"]
Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον σημείωσε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του τα τελευταία 30 χρόνια, εξασφαλίζοντας στον ίδιο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα άρει το αδιέξοδο του Brexit και θα οδηγήσει πιθανότατα στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Παρά την ελπίδα ότι η διαδικασία του Brexit προχωράει, όμως, παραμένουν ακόμα πολλά θέματα που οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν.

Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές της Μάγχης πρέπει να βιαστούν να ολοκληρώσουν εμπορικές συμφωνίες και να εγκαθιδρύσουν τη μελλοντική τους σχέση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το χρονικό περιθώριο δεν είναι αρκετό, καταδεικνύοντας ότι στο διάστημα αυτό (σ.μ. οι δύο πλευρές) θα μπορούσαν να καταλήξουν μόνο στον σκελετό μιας συμφωνίας.

Εναλλακτικά, ο Τζόνσον θα πρέπει να πατήσει την προεκλογική του δέσμευση και να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο.

Ένα άλλο σενάριο που και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει ατάκτως το μπλοκ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές αναταράξεις.

Ένας νέος ανταγωνιστικής της ΕΕ γεννιέται

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν με τον Τζόνσον για την εκλογική του νίκη, αλλά την ίδια στιγμή τον προειδοποίησαν για το δύσκολο μέλλον που έχει μπροστά του.

“Το μήνυμά μου προς τους Βρετανούς είναι πως όσο πιο πιστοί είμαστε ο ένας στον άλλο, τόσο πιο στενή θα είναι η σχέση μας”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Αλλά μην θεωρήσετε ότι μπορείτε να εξασφαλίσετε μια διευρυμένη εμπορική σχέση, πλήρη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον τομέα της υγείας, το κλίμα, τους οικονομικούς και κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν είναι αλήθεια”, πρόσθεσε.

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. “Θα έχουμε πλέον έναν ανταγωνιστική στην πόρτα μας, μια χώρα που δεν είναι πλέον μέλος της ενιαίας αγοράς”, σημείωσε.

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού

Ως ένας από τους επικεφαλής των υπέρμαχων της “Εξόδου”, ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 πορεύτηκε με σημαία του το μότο “να επανακτήσουμε την αυτοκυριαρχία μας”.

Η στάση του αυτή θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ρήξη με τις αρχές της ΕΕ περί “ισότιμου ανταγωνισμού” – όσον αφορά τα κανονιστικά πρότυπα σε θέματα όπως το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε εξάλλου τον Νοέμβριο ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλίνει από τα πρότυπα αυτά, δεν θα είναι εφικτή μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Αν και η Βρετανία έχει χρόνο μπροστά της για να αποφανθεί όσον αφορά τη σύγκλιση με τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού της ΕΕ, η Γερμανία και η Ολλανδία, που είναι ξεκάθαρες ως προς το θέμα αυτό, θα επιμείνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες εάν θέλει να συμμετέχει στην ενιαία αγορά.

Οι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι, με δεδομένο το παρελθόν του Τζόνσον, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ είναι πιο πιθανό να διαρραγεί ακόμα περισσότερο.

“Ο Τζόνσον ήταν πολύ σαφής ότι ψάχνει για μια ευκαιρία ώστε να απεμπλακεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αρχές (της ΕΕ)”, σημειώνει ο Κάρστεν Νίκελ, εκτελεστικός διευθυντής της Teneo Intelligence για την Ευρώπη.

Άλλωστε, η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ μπορεί να μην έχει σημασία για τον Τζόνσον, ο οποίος αναζητά εμπορικούς εταίρους εκτός του μπλοκ – όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Θέλει να ανακτήσει την κυριαρχία (σ.μ. της Βρετανίας) και αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες”, εξηγεί ο Νίκελ.

Εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε θερμά τη νίκη του Τζόνσον, ενώ χαιρέτησε μια πιθανή “μακράν καλύτερη και πολύ πιο επικερδής” εμπορική συμφωνία από αυτήν που θα μπορούσε να προσφέρουν οι Βρυξέλλες (σ.μ. στη Βρετανία).

Του Pascale Davies
forbes.com
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/brexit_17.html