Με την κακή συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit αποφεύγεται ένα χειρότερο αποτέλεσμα.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Το να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για το ακριβό από οικονομικής απόψεως σχέδιό του θα είναι δύσκολο. Τουλάχιστον, απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο χαοτικής εξόδου που είχε απειλήσει ο Τζόνσον.

Οι σύμμαχοι του Τζόνσον χαιρέτισαν τη συμφωνία ως θρίαμβο. Η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο ρόδινη.

Πράγματι, τώρα ανοίγει και πάλι η συμφωνία αποχώρησης που είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ αφαιρείται η πρόβλεψη που θα μπορούσε να διατηρήσει τη Βρετανία προσδεδεμένη στους τελωνειακούς κανόνες της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποκλείσει επανειλημμένως και τις δύο αλλαγές. 


Ομως, για να το επιτύχει αυτό ο Τζόνσον αναγκάστηκε να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στη βρετανική κοινή αγορά αγαθών και αγροτικών προϊόντων. Για να μην εγερθεί φυσικό σύνορο με την Ιρλανδία, η Βρετανία θα εποπτεύει επίσης την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι παραχωρήσεις που ήταν αναγκαίες ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές και ακόμη περισσότερο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δυσκολεύουν την έγκριση της συμφωνίας στη Βρετανία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το οποίο είχε καταψηφίσει επανειλημμένως τη συμφωνία της Μέι, ανακοίνωσε χθες ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το σύμφωνο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα χρειαστεί υποστήριξη από φράξιες του Εργατικού Κόμματος προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζόνσον όμως δύσκολα θα μπορέσουν να αποδεχθούν άλλες πτυχές της αναθεωρημένης συμφωνίας. Με τη συμφωνία αποδυναμώνεται η δέσμευση που είχε αναλάβει η Βρετανία να μην υπονομεύσει τους κανόνες της Ε.Ε. για τα εργασιακά και το περιβάλλον.

Αυτό θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση που θα έχουν στο μέλλον Ε.Ε. και Βρετανία, περιορίζοντας την πρόσβαση της Βρετανίας στις ευρωπαϊκές αγορές και αυξάνοντας το οικονομικό κόστος του Brexit.

Αν απορρίψει τη συμφωνία το βρετανικό Κοινοβούλιο το Σάββατο, ο Τζόνσον είναι νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει επέκταση της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραχωρηθεί.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα πιέσει για τη διενέργεια εκλογών στην προσπάθεια να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι το Κοινοβούλιο να αποδεχθεί τη συμφωνία Τζόνσον, υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχει της λαϊκής υποστήριξης σε δεύτερο δημοψήφισμα.

Η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε. έως το τέλος Οκτωβρίου παραμένει μικρή. 

Τουλάχιστον έχει απομακρυνθεί το καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία που απειλούσε ο Τζόνσον στο μεγαλύτερο μέρος της πρωθυπουργικής του θητείας.

PETER THAL LARSEN
REUTERS BREAKINGVIEWS

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/10/brexit_32.html

Share.