Εμβλημα του Παρισιού, ο καθεδρικός ναός δέχεται περίπου 13 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο. 
Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού, ενώ χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. 

Εκεί στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης, στις 2 Δεκεμβρίου 1804, ενώ με έμπνευση αυτόν τον ναό έγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ το γνωστό, κλασικό πλέον, μυθιστόρημα.

Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο ιλ ντε λα Σιτέ, νησάκι στο Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. 


Η κατασκευή του καθεδρικού ξεκίνησε το 1163 και ο Πάπας Αλέξανδρος Γ’ με τον βασιλιά Λουδοβίκο Ζ’ έβαλαν τον θεμέλιο λίθο. 

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε περίπου στα μισά του 13ου αιώνα, αν και έγιναν αρκετές μετατροπές αργότερα. 

Μετά την έκδοση του μυθιστορήματος του Ουγκώ, το 1831, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για τον καθεδρικό και το 1845 ξεκίνησαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, που κράτησαν 25 χρόνια.

Το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων


13 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία των Παρισίων
Από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που προσελκύουν τα πλήθη τουριστών η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα πάνω από αυτή και οι εκατέρωθεν πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. αλλά και ο εσωτερικός διάκοσμος, με τα έξοχα βιτρό παράθυρα. 
Ομως, εξαιτίας της πυρκαγιάς κατέρρευσε το βέλος, η κορυφή του ενός κωδωνοστασίου.
Το τελευταίο διάστημα είχαν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στην Παναγία των Παρισίων και πιθανολογείται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από αυτές. 
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν απομακρυνθεί από τον καθεδρικό τα αγάλματα, προκειμένου να μην προκληθούν φθορές κατά τη διάρκεια των εργασιών. 

Τις προηγούμενες ημέρες απομακρύνθηκαν τα αγάλματα από την Παναγία των Παρισίων

Εκτιμάται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τις εργασίες στην Παναγία των Παρισίων

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/04/blog-post_668.html

Share.