Ελεύθεροι και με άσυλο πρόσφυγα θα είναι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση, πως θα πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή του υπουργού Μετανάστευσης και να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία.

Η απόφαση θα ισχύσει μόλις δημοσιευθεί από το ανώτατο δικαστήριο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία.

Με μεγάλη πλειοψηφία οι δικαστές υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Χρ. Ράμμου (πήρε ως αρχαιότερος τη θέση από τον παραιτηθέντα Νικ. Σακελλαρίου) και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψαν το αίτημα του υπουργού, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι.

Αυτό σημαίνει πως για τον Τουρκο αξιωματικό αναβιώνει η απόφαση της επιτροπής Ασύλου, με την οποία του χορηγούνταν άσυλο και συνεπώς ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγει για τη χώρα της επιλογής του.

Επίσης θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί (μαζί με αυστηρή φρούρηση για λόγους ασφαλείας) και θα είναι ελεύθερος.

Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο αξιωματικό που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όπως και για τους υπόλοιπους έξι που κρατούνται στο Α.Τ. του Ολυμπιακού Χωριού, αφού η δίκη ήταν “πιλοτική” και καταλαμβάνει και αυτούς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr 

 

Πηγή

Share.