Διεθνείς Σχέσεις

Χάνει την αυτοδυναμία η Μέϊ – Μετέωρη η Βρετανία

Κατρακυλάει η βρετανική λίρα μετά την ανακοίνωση της πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, που θέλει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να έχει επιτύχει μια πύρρειο νίκη:

Οι Τόρρις διατηρούν μεν την πρωτιά, με απώλεια 17 εδρών, και μάλιστα κάτω από το όριο των 326 εδρών για την αυτοδυναμία. Ο αντίπαλός της των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αντίθετα, φαίνεται να κερδίζει 34 έδρες, σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Η Τερέζα Μέι είχε αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας εκλογές, ευρισκόμενη ωστόσο στην κορύφωση της δημοφιλίας της και ενώ δημοσκοπικά προηγείτο με 20 μονάδες.

Η Μέι επιδίωκε να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit, αλλά τελικά όλα δείχνουν ότι αποδυναμώνεται σημαντικά. Ήδη, πριν καν έρθουν τα αποτελέσμα της κάλπης, αρχίζει η συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού, με το αίτημα της παραίτησής της να έρχεται κιόλας στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστικά η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θορνμπέρι μιλώντας στο Sky News κάλεσε την τερέζα Μέι να παραιτηθεί εφόσον χάσει την πλειοψηφία. Η κ.Θορνμπέρι είπε ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του «hung parliament». «Νομίζω ότι θα πρέπει να αποχωρήσει, αφού έχει αποτύχει», πρόσθεσε.

Το ερώτημα πλέον, είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βρετανία με δεδομένο ότι διαφαίνεται η επικράτηση του σεναρίου του «μετέωρου» κοινοβουλίου (hung parliament) – όπου κανένα κόμμα δεν κατακτά την αυτοδυναμία και έτσι ο σχηματισμός είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά και πως θα διαπραγματευθεί πλέον η Βρετανία την έξοδό της από την E.E.

Οι πρώτες επιπτώσεις από την ανακοίνωση του exit poll φάνηκαν στη στερλίνα που κατρακυλάει στην αγορά συναλλάγματος.

Ήδη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει απολύτως καταστροφική για τη Μέι και τους Τόρρις την επιβεβαίωση της πρόβλεψης του exit poll, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η υπενθύμιση των χειρισμών της Μέι από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών παλαιότερα για την αστυνομία, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη στάση των βρετανών στις κάλπες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ από το Λονδίνο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές: ζητώντας μία «καθαρή εντολή» για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Η Τερέζα Μέι, που διέθετε πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο κοινοβούλιο, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα, αυτή η υπέρμαχος του σκληρού Brexit κήρυξε πρόωρες εκλογές για να έχει ελεύθερα τα χέρια της στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν , εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας καταγράφει επίσης απώλειες με 34 έδρες έναντι 56 στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν την δύναμή τους κατά 6 έδρες στις 14, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας την θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Πηγή

Popular

To Top