Οικονομία

Ο βαρύς λογαριασμός των 14 δισ. του ΤΕΤΑΡΤΟΥ Μνημόνιου και οι ασάφειες στα αντίμετρα

Μέτρα που φτάνουν.. περίπου στα 14,5 δισ. ευρώ έως το 2021 αποκαλύπτονται στις διατάξεις του νέου Εφαρμοστικού Νόμου και στα συνοδευτικά του κείμενα που αριθμούν περίπου 1.000 σελίδες.

Στους Πίνακες του Μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού 2018-2021 (που περιέχεται ως παράρτημα) αλλά και στην έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που το συνοδεύει αποκαλύπτονται οι παρεμβάσεις που ήρθαν αλλά και αυτές που θα επιβάλλονται κάθε χρόνο.

Όσο για τα αντίμετρα των 7,5 δισ. ευρώ με ισχύ από το 2019 και μετά, θα αποφασιστεί η «τύχη» τους σε έναν χρόνο από σήμερα. Το κρίσιμο Άρθρο 15 που περιέχει ο Εφαρμοστικός, ορίζει πλέον και δια νόμου ως υπερεπόπτη το ΔΝΤ που θα κρίνει το 2018 αν θα επιβληθούν τα αντίμετρα και αν θα έρθουν πιο «μπροστά» οι περικοπές στο αφορολόγητο (το 2019 αντί για το 2020).

Ο Εφαρμοστικός δίνει «σήμα» στο EWG που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό ζήτημα το χρέος στον απόηχο του G7.Τα μέτρα

Τα κείμενα αποκάλυψαν για πρώτη φορά το «λογαριασμό» του τρίτου μνημονίου:

– Μέτρα αξίας 9,222 δισ. ευρώ έως το 2021 έχουν ληφθεί από το 2015 μέχρι σήμερα. Στον «λογαριασμό» των μέτρων που έχουν ληφθεί περιλαμβάνονται και όσα έρχονται τώρα, δηλαδή με εφαρμογή πριν το 2019 (πχ για την φορολόγηση Arbnb, και τις περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις, της έκπτωσης φόρου στις ιατρικές δαπάνες κλπ). Οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα στο 5,5% του ΑΕΠ το 2021 σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

– Τα νέα μέτρα φτάνουν στα 4,924 δισ. ευρώ (απόδοση έως το 2021). Περιλαμβάνουν (αν το εγκρίνει το ΔΝΤ) τα αντίμετρα των 7,559 δισ. ευρώ και οδηγούν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ έως το 2021. Σημειώνεται ότι τα αντίμετρα έχουν έτος έναρξης εφαρμογής το 2019, και ένα πολύ μεγάλο μέρος τους, οι φοροελαφρύνσεις της τελευταία διετίας είναι μη προσδιορισμένες.

Το δημοσιονομικό πακέτο περιλαμβάνει την περικοπή του αφορολογήτου, των συντάξεων, των ειδικών μισθολογίων και των μέτρων για το 2018. Στον Εφαρμοστικό νόμο όμως περιέχονται και δεκάδες κρίσιμες παρεμβάσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων: από τις Κυριακές και το ακαταδίωκτο των στελεχών που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων έως το νέο πακέτο μεταβίβασης ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, νέες παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό, στα φάρμακα, στην παιδεία, στο Δημόσιο, στους δήμους αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

Ο υπερεπόπτης ΔΝΤ

Το άρθρο 15 του Εφαρμοστικού ορίζει ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία (σ.σ. όχι με διαδικασία δηλαδή συναπόφασης) δηλαδή με τους αναφερόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης διαπιστώσει ότι ικανοποιούνται οι στόχοι, τότε το αφορολόγητο θα εφαρμοσθεί το 2020. Αλλιώς προβλέπεται ρητά η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του το 2019…

Με τον ίδιο τρόπο θα καθοριστεί όχι μόνο ο χρόνος περικοπής του αφορολογήτου αλλά και εφαρμογής των αντιμέτρων αξίας 7,5 δισ. ευρώ έως το 2021, δηλαδή με την προϋπόθεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων περιέχει το Μεσοπρόθεσμο.

Στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφονται επίσης οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, αναφέρεται ρητά ότι προωθείται έξοδος στις αγορές φέτος με στόχο τη δημιουργία αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων για τη χρηματοδότηση τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και γίνεται λόγος για δημιουργία λογαριασμού θησαυροφυλακίου στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα διαθέσιμα του «ευρύτερου» Δημοσίου.

Επίσης, προβλέπεται επίσης ότι το ΑΕΠ πλέον θα αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό κατά 1,8% φέτος και μετά από μία επιτάχυνση θα επιβραδυνθεί σε 2,2% ρυθμό το 2021.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top