Real opinions

Γιατί ο Τσίπρας επιμένει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Της Νίκης Ζορμπά

Εδώ και εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας ψιθυρίζει στις ομιλίες του αυτό που χθες, μιλώντας στους βουλευτές του, βροντοφώναξε: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ήδη πριν από την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς στο Χίλτον- καθώς όλα έδειχναν πως ανατροπές της τελευταίας στιγμής αρνητικών εξελίξεων δεν προβλέπονταν- ο πρωθυπουργός, είχε ήδη αρχίσει να εξυφαίνει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας.
Και τούτο, έχει –κυρίως- δύο βασικούς αποδέκτες: Το εσωτερικό του ακροατήριο που «βράζει» και την αντιπολίτευση που φέρεται πεπεισμένη πως ο κ. Τσίπρας, το 2018 θα αναζητήσει την πόρτα εξόδου από την Ηρώδου Αττικού, για να «περάσει» την καυτή πατάτα των μέτρων 2019-2020 στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», θεωρητικώς τουλάχιστον ( και μέχρι αποδείξεως του εναντίου) καθόλου δεν υιοθετείται από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ή τουλάχιστον, βάσει του σχεδιασμού Τσίπρα, ουδένα λόγο βρίσκουν να το αφήνουν να συντηρείται για το επόμενο διάστημα. Έως ότου καθίσει η «μπίλια» για το χρέος, το QE και φανούν ( ή όχι) οι πραγματικές δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ποντάρει σε επιστροφή
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανάγνωση των εξελίξεων, τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ (και τους ΑΝΕΛ), έχουν περάσει.
Η συμφωνία- φωτιά, σήμανε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ( συνθήκη αναγκαία- καίτοι όχι ικανή για τη σταθεροποίηση της οικονομίας) παρέχοντας στο κυβερνών κόμμα, το απαραίτητο πολιτικό φύλλο συκής για το τσεκούρι σε αφορολόγητο και συντάξεις: Τα περιλάλητα αντίμετρα.
Ο κ. Τσίπρας τα έχει κάνει φειγ βολάν- ομοίως ετοιμάζονται να «ζωστούν» με αυτά και οι βουλευτές του, όσοι τουλάχιστον είναι πρόθυμοι να σηκώσουν το επικοινωνιακό βάρος της υπεράσπισης μιας συμφωνίας η οποία βαραίνει οριζόντια τους πολίτες με φορολογικά βάρη ( ένεκα της μείωσης του αφορολόγητου) και τους συνταξιούχους με νέο «χαράτσωμα».
Στην πραγματικότητα, αυτά δεν είναι παρά «πυρομαχικά» με τα οποία οπλίζει τα στελέχη του για να αντέξουν χωρίς απώλειες και εσωστρέφεια την αναγκαστική στροφή του κ. Τσίπρα σε «νεοφιλελεύθερες» συνταγές τις οποίες εξακολουθεί να καταγγέλλει με λιγότερο πάθος από ό,τι παλαιότερα, υποσχόμενος μάλιστα να τις εφαρμόσει.
Η παραδοξότητα αυτή, θεωρούν στο Μαξίμου ότι δεν θα εκληφθεί ως τέτοια από τους ψηφοφόρους του και την κοινωνία, εν γένει. Ακολουθώντας την τακτική » Επιλέγουμε το μικρότερο κακό», ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του, εκτιμούν ότι στις επόμενες εβδομάδες, εάν μάλιστα ευοδωθεί και ο στόχος του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων και της ένταξης της χώρας στο QE, αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.
Χρέος και επενδύσεις
Η προϋπόθεση που θέτει επί μακρόν το κυβερνητικό αφήγημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι η ρύθμιση του χρέους.
Καταρχήν, άπαντες οι μαξιμινοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ομολογούν, πως ασχέτως των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς, ουδείς εγγυάται ούτε πως η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα την πολυπόθητη δέσμευση για τη ρύθμισή του ούτε για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. ( Εάν μάλιστα περάσει η σκληρή γραμμή Σόιμπλε που ζητεί τον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος Ντράγκι, είναι αβέβαιο και το πόσο θα προλάβει να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ένταξή της).
Το θέμα αυτό πάντως, χωρίς να το υποτιμά, ο κ. Τσίπρας χθες μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, φρόντισε να το «προσπεράσει», κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη για πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας, στον δρόμο προς την… «Δίκαιη ανάπτυξη».
Η είδηση ότι «παίρνει επάνω του» την παρακολούθηση των μεγάλων επενδυτικών projects, ο «αφοπλισμός» των αιτιάσεων της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με τις οποίες κινδύνευσε με νέο «μπλόκο» η επένδυση του Ελληνικού αλλά και η χθεσινή αναφορά του ότι χρειάζονται επενδύσεις » ναι με περιβαλλοντικούς όρους, αλλά χρειάζονται επενδύσεις», είναι τροχιοδεικτικές των πρωθυπουργικών προθέσεων: Ανεξαρτήτως χρέους, QE και λοιπών επικουρικών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας –εμφανίζεται τουλάχιστον- να στρέφεται προς το κυνήγι επενδύσεων για πραγματική αναστροφή της οικονομίας.
Ξόρκια σε πρόωρη «απόδραση»
Η επιμονή του πρωθυπουργού να μιλά για εξάντληση της τετραετίας και … νίκη στις εκλογές του 2019 δεν είναι μόνο επικοινωνιακό πυροτέχνημα, σύμφωνα τουλάχιστον με συνεργάτες του.
Συνομιλητής του ανέφερε στο «Κ» πως » Με το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι δεδομένο πως δεν θα σταθεροποιηθεί απλώς η οικονομία. Τα σήματα που φτάνουν από παράγοντες της αγοράς είναι πως βρισκόμαστε προ ραγδαίας ανάπτυξης. Εάν τρέξουμε όπως πρέπει, το κλίμα θα αλλάξει αμέσως και αυτό θα αποτυπωθεί και στους δείκτες και στην Κοινωνία».
Βάσει της ίδιας εκτίμησης, τα δυο χρόνια που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκλογικές διαδικασίες, αρκούν για να αντιστρέψουν και το δημοσκοπικό κλίμα. Άλλωστε, ήδη από χθες, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους βουλευτές του πως το υπερπλεόνασμα του 2017, τα επόμενα Χριστούγεννα, θα μοιραστεί και πάλι στους κοινωνικά ευάλωτους (πιθανότατα ομοίως στους συνταξιούχους».
Η ώρα της κρίσης για υπουργούς το Φθινόπωρο
Τους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Τσίπρας «απεικονίζεται» κρατώντας ένα τεφτέρι στο χέρι. Αρχίζει επισκέψεις σε υπουργεία ( ξεκινώντας από το Υγείας και το Παιδείας) και θα παρακολουθεί στενά τις επιδόσεις των υπουργών του στα χαρτοφυλάκια που έχουν αναλάβει.
«Δεν υπάρχει πια το άλλοθι της διαπραγμάτευσης», είπε στο υπουργικό συμβούλιο και άφησε αιχμές για υποαπόδοση τινών από τα υπουργικά του μέλη.
Η ώρα της κρίσης , ήτοι του ανασχηματισμού, μάλλον θα μετατεθεί για το Φθινόπωρο, οπότε και είναι παγίως, μια καλή εποχή του χρόνου για τα κυβερνητικά «λίφτινγκ».
Εκτός εάν σημειωθούν έως τότε απρόοπτα και φάλτσα που να εξαναγκάσουν τον κ. Τσίπρα σε αλλαγή πλάνων φέρνοντας νωρίτερα τις διορθωτικές αλλαγές. Ούτως ή άλλως, ο επόμενος ανασχηματισμός, δεν θα ενέχει σαρωτικές αλλαγές.

Πηγή

Popular

To Top