Politics

ΣΥΡΙΖΑ και κρατισμός εναντίον Κυριάκου

Πόσο συμπαγής είναι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστα. Η συγκρότηση της ήταν ευκαιριακή, ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος σε ελεύθερη πτώση, αν δεν σκαρφιστεί κάτι βιώσιμο στην πολιτική του. Kαι δεν έχει ελπίδα αν πάει στις εκλογές με σύνθημα «Ψηφίστε μας για να σας σώσουμε από τον Μητσοτάκη»

Ετυχε πρόσφατα να βρεθώ σε κάποιο τραπέζι, έχοντας απέναντί μου, δίπλα μου και στα νώτα μου πολύ υψηλά ιστάμενους Συριζαίους!

Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό και όλοι είχαν κάτι κοινό ως «σχολιαστές», προκειμένου να δικαιολογήσουν την επικείμενη ψήφιση των νέων μέτρων: την αντισυστημική θέση απέναντι στο αμαρτωλό πολιτικό σύστημα, επισείοντας πάντα, τον φόβο του νεοφιλελεύθερου «θηρίου» που λέγεται Μητσοτάκης.

Ενας από αυτούς (συνδικαλιστής), μου έφερε αρκετές φορές το παράδειγμα πολλών δεξιών φίλων του οι οποίοι και αυτοί είναι αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν ΝΔ εξαιτίας του Μητσοτάκη!

Από την κουβέντα βεβαιώθηκα που θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν εκλογές:

«Ψηφίστε μας για να σας σώσουμε από τον Μητσοτάκη!».

Αυτό όμως, από μόνο του θα περιέχει μία πολύ σοβαρή αντίφαση, ικανή να μηδενίσει την δαιμονοποίηση.

Τι παραπάνω θα κάνει από σας ο Μητσοτάκης, αφού έχετε υπογράψει τα πάντα και πιθανότατα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο;

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις και ποιες «νεοφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις θα «ξεπουλήσουν» το κράτος, ενώ εσείς τις έχετε ήδη συμφωνήσει;

Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οι προθέσεις ήταν σαφείς:

«Να σώσουμε γρήγορα ό,τι απέμεινε από το παλιό κόμμα».

Ο Νίκος Φίλης, οι 53 και οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται ότι το ρίσκο για τον παραδοσιακό πυρήνα του κόμματος είναι μεγάλο. Σιγά σιγά, στερεύουν οι δυνατότητες της ξοφλημένης ρητορικής και οι πάντες εκτίθενται σε πολλά μέτωπα, χωρίς καμία ιδεολογική κάλυψη.

Δεν μπορείς όμως, να σταθείς στην δεύτερη θέση- ελπίζοντας μετά στην απλή αναλογική- καίγοντας μόνο το ομοίωμα του Κυριάκου στις πλατείες. Ειδικά, όταν η δημοτικότητά του τείνει να γίνει διπλάσια του πρωθυπουργού.

Θα πρέπει να διαθέτεις και ένα αφήγημα στοιχειώδους λογικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια μέρα σαν κι αυτή, 6 Μαΐου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 17% με πρώτο κόμμα (18%) τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ με 13% και η ΔΗΜΑΡ με 6% ξεπερνούσαν σε ψήφους τον ΣΥΡΙΖΑ που σαράντα μέρες μετά βρέθηκε στο 27%, με την Νέα Δημοκρατία πρώτη με 29,6%.

Σήμερα, μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτή τη δεξαμενή, την μέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στην πραγματικότητα, το κυβερνών κόμμα δεν είχε ποτέ ένα συμπαγές εκλογικό σώμα, για να μπορεί τώρα να στηρίξει το νέο αφήγημα. Οι ψηφοφόροι του πολύ εύκολα, θα αποφασίσουν για εναλλακτική λύση- σ΄αυτό ελπίζει η Φώφη– αν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό στην δομή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος σε ελεύθερη πτώση, αν δεν σκαρφιστεί κάτι βιώσιμο στην πολιτική του.

Πρόκειται για ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει καμία ιστορική βάση στο μίγμα των ψηφοφόρων του και ήρθε στην εξουσία, χρησιμοποιώντας τον πιο ακραίο λαϊκισμό.

Εκτός βέβαια και αν βρει καταφύγιο στον παραδοσιακό κρατισμό – δεξιό και αριστερό- συγκροτώντας έναν τοίχο αποκλεισμού του Μητσοτάκη και του σκληρού του πυρήνα. Διαφορετικά, υποθέτω ότι η διάλυσή του θα ξεκινήσει πολύ πριν προκηρυχθούν εκλογές από στελέχη και υπουργούς που θα αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλα σχήματα.

Είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις αλλά σε μερικούς μήνες, η τρίτη θέση ίσως αποτελεί τον μόνο στόχο διάσωσης του κόμματος και της ηγεσίας του…

Ανδρέας Ζαμπούκας
protagon

Πηγή

Click to comment

Popular

To Top