Οικονομία

Τα κρυφά χρέη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα τσιτάτα του Τσίπρα και οι φετινοί 960.000 πλειστηριασμοί

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του στο υπουργικό συμβούλιο χρησιμοποιώντας διάφορα τσιτάτα για το πατριωτικό καθήκον της αριστεράς, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα «επιτεύγματα» με τα κρυφά φέσια που έχει φορέσει στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκτός από τα 5 δισ. ευρώ που χρωστά το ελληνικό δημόσιο (ποσό στο οποίο ανέρχονται οι επίσημες ληξιπρόθεσμες οφειλές) χρωστά ακόμα 1,93 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Το ποσό αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει επεξεργασθεί από τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εάν τα 1,97 δισ. ευρώ βεβαιωνόντουσαν ως επίσημη οφειλή καθώς επίσης και τα ποσά από συντάξεις και εφάπαξ που δεν έχουν δοθεί ακόμα, αφενός οι οφειλές του δημοσίου θα σκαρφάλωναν στα 8 δισ. ευρώ περίπου, αφετέρου το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν σημαντικά μικρότερο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν αιτηθεί την επιστροφή των 1,97 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν κατά μέσο όρο 357 ημέρες. Δηλαδή περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και εφορίες που κάνουν περίπου 4,5 χρόνια να επιστρέψουν τα ποσά που χρωστούν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Και στο διάστημα αυτό πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ άλλες μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών του δημοσίου και των ταμείων, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους.

Δυστυχώς πλέον τα χρέη προς την εφορία έχουν σκαρφαλώσει στα 94,3 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές προς τα ταμεία ανέρχονται στα 22,8 δισ. ευρώ. 
Συνολικά δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 117,1 δισ. ευρώ.

Μπορεί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να έχει ως στόχο να βγει η χώρα από την ταπεινωτική επιτροπεία ωστόσο οι πολίτες θα παραμείνουν στην επιτροπεία της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων συνεπεία της υπερφορολόγησης, των μειώσεων στις συντάξεις και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποια λύση για τα 4 εκατ. πολιτών που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.

Δεν έχει λύση για το 1 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων που αφήνουν κάθε μήνα.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η συνταγή των φόρων δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία. Οι φόροι δεν προσφέρουν ανάπτυξη, αλλά τσακίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις, και με αποφάσεις τύπου «Κονιόρδου» για το Ελληνικό (που ευτυχώς την πήρε πίσω) η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου οι ελεγκτικές αρχές διενεργούσαν 800 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών κάθε ημέρα.

Οι πρακτικές αυτές, για νοικοκυριά που απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όχι γιατί έκλεψαν από το ελληνικό δημόσιο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο κατασχέθηκαν μισθοί και συντάξεις από 50.000 φορολογούμενους.

Και όπως φαίνεται αυτό θα συνεχισθεί καθώς το μνημόνιο προβλέπει για το 2017 960.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Πηγή

Click to comment

Popular

To Top