Οικονομία

Οι Ηρακλείς της ανάπτυξης

Αφού έθαψε την αντιμνημονιακή ρητορική στην οποία δυόμισι χρόνια τώρα στήριξε την ηγεμονία του, ο Πρωθυπουργός τα δίνει όλα τώρα για την ανάπτυξη, με όπλο αυτό που κάποτε πολέμησε πιο παθιασμένα. Τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δύσκολα θα βρει κανείς άλλη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή χθες στον Ant1, που ο Πρωθυπουργός να εκθειάζει τόσο πολύ τις αποκρατικοποιήσεις, και να παραδέχεται πως επενδύσεις που άλλοτε αποκήρυττε, τώρα έπειτα από τις «βελτιώσεις που κάναμε, θα φέρουν δουλειές και ανάπτυξη».

Από τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, και τα τρένα, μέχρι και την ΔΕΗ, το άλλοτε ιερό δισκοπότηρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα θυσιάζονται στο αφήγημα της ανάπτυξης καθώς η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι μόνο έτσι θα καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την επιρροή που έχει απωλέσει στους ψηφοφόρους της.

«Δεν πουλήσαμε μπριρ παρά», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε μια σειρά περιπτώσεων, και δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, λέγοντας θριαμβικά ότι το τίμημα ήταν από τα υψηλότερα.

Υπουργοί σε ρόλο-καμικάζι

Από τους Σπίρτζηδες που μέχρι πρότινος χειρίζονταν τα πράγματα, τα ηνία έχουν πλέον περάσει στους «φιλελεύθερους» του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εσωκομματική πολιτική ζυγαριά.

Το διευθυντήριο και οι υπουργοί- σε ρόλο καμικάζι που άλλοι με περισσότερη θέρμη και άλλοι με λιγότερη, έχουν αναλάβει να «φέρουν» την ανάπτυξη, να προσελκύσουν επενδύσεις και να φέρουν ξένα κεφάλαια, ακούνε στα ονόματα Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Σταθάκης, αλλά κυρίως Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σε ποικίλο ρόλο ο τελευταίος δρομολογεί την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, βρίσκεται σε επαφή με τον κινεζικό παράγοντα που φαίρεται να ενδιαφέρεται για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο Πεκίνο προς άγρα επενδυτών, και παρασκηνιακά βοηθά όπου μπορεί στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κάπως έτσι, με ή χωρίς κλάματα, η κυβέρνηση βρίσκεται για τα καλά στον αστερισμό της πώλησης της δημόσιας περιουσίας, που κάποτε ξόρκιζε.

Ναι μεν πέντε μεγάλοι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησαν επί θητείας Σαμαρά-Βενιζέλου, ολοκληρώθηκαν ωστόσο επί ΣΥΡΙΖΑ. ΟΛΠ, ΟΛΘ, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αστέρας Βουλιαγμένης.

Τους υλοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν ωστόσο την στήριξη υπουργών όπως οι παραπάνω, που γνωρίζουν καλά πως έχοντας απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα του αντιμνημονίου, και έχοντας μετατραπεί κι αυτός σε ένα καθαρά μνημονιακό κόμμα, η επιβίωσή του εξαρτάται από το γύρισμα της οικονομίας.

Πάνε για ρεκόρ

Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της κινητικότητας. Από την επικείμενη πώληση της πάλαι ποτέ αμυντικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ, έως την πρόσληψη συμβούλων για την παραχώρηση ποσοστών σε επτά κομβικές κρατικές εταιρείες, (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Ελ.Βενιζέλος, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ρεκόρ.

Όχι, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αγάπησαν ξαφνικά τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο ότι αντίθετα απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ουδείς υπουργός έχει «κλάψει» δημόσια τελευταίως ούτε για την παραχώρηση των αεροδρομίων στους Γερμανούς, ούτε για την παράδοση του ΟΛΘ στον Ιβάν και το γαλλο-γερμανικό σχήμα.

Στο ίδιο φυσικά αναπτυξιακό αφήγημα εντάσσονται τα εγκαίνια των δρόμων και οι κορδέλες. Εκεί ο Σπίρτζης συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι, αφενός όμως οι δρόμοι τελειώνουν, αφετέρου το φιάσκο όταν αποδείχθηκε ότι πίσω από τα φλας κρύβονταν ημιτελείς άξονες, θόλωσε την λαμπερή εικόνα. 

Τα μπέρδεψε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν είπε στον Ant1, ότι φέτος το Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν. Και ενώ αναφέρθηκε στους «καινούργιους δρόμους» δεν είδε όταν «βγήκε έξω» την απίστευτη ταλαιπωρία στους ημιτελείς άξονες.

Σε λίγο θα τις πανηγυρίζουν στο Σύνταγμα

Είναι άγνωστο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την στόφα, την ικανότητα και το χρόνο να κάνει σπριντ στην οικονομία, έστω να γιατρέψει μέρος της ζημιάς που της προκάλεσε.

Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι σε αυτή την χρονική στροφή, το πάνω χέρι στην κυβέρνηση δεν έχουν όπως κάποτε οι Πάνος Σκουρλέτης ή Χρήστος Σπίρτζης, αλλά οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι». 

Την ατζέντα την καθορίζουν άνθρωποι όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας ή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, επίσης φίλα προσκείμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις.

Κάποτε λέγαμε ότι θα αποτελούσε έκπληξη να βλέπαμε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Σύνταγμα. Σύντομα θα το δούμε κι αυτό.

Του Γιώργου Φιντικάκη
liberal.gr

Πηγή

Popular

To Top