Real opinions

Ο Ερντογάν, ο Τσίπρας και η ΕΕ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία θα αφήσει τη χώρα σε βαθύ διχασμό.

Τον δεύτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο οποίος είναι σαφές ότι νιώθει πλέον όλο και πιο στριμωγμένος – πληγωμένος μετά τις δύο αμφισβητήσεις του. Από το πραξικόπημα στο οριακό και αμφισβητούμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Και τα πληγωμένα θηρία είναι πάντοτε επικίνδυνα.

Η «γεωγραφία» των ψήφων στο δημοψήφισμα φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο επίδοξος «Σουλτάνος». Ηττήθηκε στις μεγάλες πόλεις, εκεί ακριβώς που ατύχησε το πραξικόπημα από τη λαϊκή αντίδραση. Ο Ερντογάν τρόμαξε την αστική τάξη και τους σκεπτόμενους πολίτες με το πογκρόμ που ακολούθησε μετά το πραξικόπημα κατά δικαίων και αδίκων. 

Η τουρκική αστική τάξη φοβάται πλέον τον Ερντογάν και τις υπερεξουσίες του. Αντίθετα στηρίζει τη δύναμή του στην ενδοχώρα και τις βαθύτερα θρησκευόμενες και «οπισθοδρομικές» κοινωνικές ομάδες.

Ο Ερντογάν, είτε τελικά χρειάστηκε τη νοθεία – και σε ποιο βαθμό- για να κερδίσει το δημοψήφισμα είτε όχι, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο «θρόνος» του τρίζει. Και επειδή εκλογές δεν έχει άμεσα μπροστά του μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να σταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του. 

Θα επιχειρήσει είτε να μεταστρέψει τις αντιδράσεις, είτε να τις καταπνίξει. 
Και εδώ ακριβώς μπαίνουμε και εμείς, η Ελλάδα, στο κάδρο. Με δύο σαφείς κινδύνους.

Ο πρώτος αφορά στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν στην εκστρατεία του για το δημοψήφισμα επιτέθηκε σφοδρά στους Ευρωπαίους. Η πρώτη εντύπωση σήμερα είναι ότι η σύγκλιση Τουρκίας και Ε.Ε. αν όχι αδύνατη, καθίσταται πλέον ιδιαίτερα δύσκολη. Με το προσφυγικό να αποτελεί το νούμερο ένα όπλο του Ερντογάν κατά της Ε.Ε. 

Τι θα κάνει ο Τούρκος ηγέτης; 
Θα τινάξει στον αέρα τις όποιες πιθανότητες προχωρώντας για παράδειγμα στην εφαρμογή της θανατικής ποινής; Θα ανοίξει τους κρουνούς των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη; Και ποια θα είναι σε αυτή την περίπτωση η θέση της Ελλάδας ως κύριος αποδέκτης προσφύγων; Θα μπορέσει να αντέξει η Ελλάδα;

Ο δεύτερος
κίνδυνος είναι ακόμη πιο άμεσος. Και έχει να κάνει με ενδεχόμενη ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. 
Η απειλή δεν είναι καινούργια, ωστόσο ο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να ανοίξει νέα ατζέντα διαπραγμάτευσης με τις μεγάλες δυνάμεις στο ανατολικό του μέτωπο και στις διεκδικήσεις του στη Συρία, αναδιατάσσοντας τις σχέσεις του με Ρωσία και ΗΠΑ, δεν είναι διόλου απίθανο να επιδιώξει ένα μέτωπο δυτικά. 
Άλλωστε αυτό θα εκτιμά ίσως ότι μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο και εσωτερικά… Και προφανώς εντάσσεται στις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας και σε σχέση με τις ΑΟΖ αλλά και το Κυπριακό.

Με αυτά τα δεδομένα η συνολική θέση της Ελλάδας θα πρέπει να επανεκτιμηθεί από τον πολιτικό κόσμο και να αναζητηθούν λύσεις πριν ακόμα εκδηλωθεί το όποιο πρόβλημα. 

Και αναφέρω τον πολιτικό κόσμο, διότι ασφαλώς ο ασύμμετρος κίνδυνος Ερντογάν είναι κάτι που υπερβαίνει την παρούσα κυβέρνηση. 
Δεν μπορεί μόνος του ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει την ελλοχεύουσα κρίση. Θα απαιτηθεί ευρύτερη συνεννόηση και οφείλουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Το ζήτημα είναι εθνικό και όχι κατάλληλο για μικροπολιτική.

Όμως είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού απέναντι στη χώρα και την ιστορία να φροντίσει να κλείσει άμεσα τα όποια μέτωπα παραμένουν ανοιχτά στις σχέσεις με τους εταίρους. 

Η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα να απαιτήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δεν μπορεί αυτό να συμβεί αν θα εξακολουθούν να υπάρχουν τριγμοί και εκκρεμότητες. 
Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί… χθες! Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Ανεξάρτητα από εσωκομματικές διεργασίες.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι αλλού είναι ο… δράκος! 
Όχι στη Δύση όπου τον τοποθετεί το κυβερνητικό παραμύθι εδώ και πάνω δύο χρόνια, αλλά στην Ανατολή. 
Και βρυχάται…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top