Real opinions

Δυσαρεστημένο το Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς – Σοβαρή πιθανότητα ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Στην Κέρκυρα φέτος εκτός από αρνιά θα σουβλιστούν και… υπουργοί; Δεν είναι σίγουρο, αλλά είναι πιθανό. Το Μαξίμου εμφανίζεται πολύ δυσαρεστημένο με συγκεκριμένους υπουργούς που (θεωρεί ότι) δεν αποδίδουν στο έργο τους. Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Γραμμή και στις… ευχές
Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία διατυπώνει την πολιτική γραμμή που χάραξε με το επιτελείο του μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Η γραμμή αυτή έχει τέσσερα σκέλη:
1. Ολοκληρώνουμε τη αξιολόγηση, βγαίνουμε από το μνημόνιο και την ύφεση.
2. Κάνουμε μεγάλα έργα υποδομής
3. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών.
4. Αναδεικνύουμε τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτήν ακριβώς τη γραμμή, ο κ. Τσίπρας ακολούθησε και στις πασχαλινές ευχές του:
«Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Αρκεί να το πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα».
Δεν κάνουν τη δουλειά τους
Παρά τη συστηματική καλλιέργεια αισιοδοξίας, στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά τόσο τις δυσκολίες όσο και τις αβεβαιότητες της συγκυρίας:
Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα.
Τα μέτρα είναι σκληρά και πλήττουν τους πιο φτωχούς.
Η οικονομία δεν γυρνάει στην ανάπτυξη από τη μια στιγμή στην άλλη.
Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές, όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα σε Συρία και Βόρεια Κορέα.
«Τις δυσκολίες και τα εμπόδια τα ξέρουμε. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πλέον είναι τα αυτογκόλ», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newpost. Κι όταν μιλάει για αυτογκόλ, εννοεί τις καθυστερήσεις και τα σφάλματα στην καθημερινή δουλειά των υπουργείων. Η γενική αίσθηση στα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα (περιορισμένα έτσι κι αλλιώς) όρια του μνημονιακού πλαισίου. Τα παράπονα είναι πολλά και στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων υπουργών. Αντιστοίχως, άλλοι υπουργοί χαίρουν της γενικής αποδοχής στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό που ακούγεται συχνά τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στις τοπικές οργανώσεις είναι ότι «ορισμένοι δεν κάνουν τη δουλειά τους».
Ώρα αποφάσεων
Η δυσαρέσκεια των κομματικών μελών πέρασε και στο Μαξίμου. Αυτό άλλωστε εξέφρασε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, μιλώντας σε αυστηρό τόνο για κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολύ στην εικόνα μιας κυβέρνησης που διοικεί με αποτελεσματικότητα, παρά την επιτροπεία των δανειστών. Προς το παρόν, αυτό το στοίχημα δεν του βγαίνει, πράγμα που θέλει ν’ αλλάξει.
Τα ερωτήματα πλέον είναι δύο. Το πρώτο είναι αν θα αποφασίσει τελικά τον ανασχηματισμό. Το δεύτερο είναι αν ο ανασχηματισμός χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν και πολιτικοί λογαριασμοί που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα.

Πηγή

Popular

To Top