Real opinions

Το δόγμα του τσαμπουκά ζήτουλα…

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Του Κώστα Στούπα 
 

Παρά το γεγονός πως ο  Έλληνας πρωθυπουργός κατέχει πλέον, έστω και με απευθείας ανάθεση, τον τίτλο του διδάκτορα της πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης, τα σημεία αναφοράς στα οικονομικά ζητήματα έχουν παραμείνει στη χονδροειδή λαϊκίστικη συνθηματολογία της «άνω και κάτω πλατείας» την περίοδο των αγανακτισμένων…
Ο κ. Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία που εκφράζει τις απόψεις του για την οικονομία αποκαλύπτει την άγνοια και τις προθέσεις του.
Ο πρωθυπουργός σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις δείχνει να αγνοεί την κατάσταση της χώρας του και την κατάσταση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Προχθές, στη σύνοδο των χωρών της Ν. Ευρώπης μίλησε δημόσια για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί».
Η άγνοια
Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει υπόψη πως κρίση, ύφεση και αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο καιρό είχε μόνο η Ελλάδα.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2016, για το οποίο έχουμε και τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης και της ΕΕ που παρουσίασε ύφεση. Η ΕΕ παρουσίασε ανάπτυξη 1,9%, η Ευρωζώνη 1,7%, η Κύπρος 2,90%, η Ιταλία 1%, η Πορτογαλία 2%, η Ισπανία 3% και πάει λέγοντας… Βλέπε: Η μεταβολή του ΑΕΠ
H ανεργία στην Ε.Ε. το 2016 μειώθηκε στο 8,5% από 11% το 2013. Περί το 8% ανεργία είχε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία όταν την περίοδο της ευημερίας με δανεικά παρουσίαζε ρυθμούς ανάπτυξης 3-4%.
πιν
Στην Ελλάδα η ανεργία τους τελευταίους μήνες του 2016 άρχισε να «τσιμπάει» εκ νέου. Στην Ισπανία όπου εκφώνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, με τις προς ευρωπαίους συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν για να προοδεύσουν οικονομικά, η ανεργία από 27% το 2013 έχει υποχωρήσει πέριξ του 18%. Στην Ισπανία όμως οι «Ποδέμος» ηττήθηκαν και δεν επικράτησαν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Η βασική αιτία που η Ελλάδα το 2015 και το 2016 στερήθηκε αναπτυξιακούς ρυθμούς τουλάχιστον διπλάσιους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης ήταν η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την εξοντωτική φορολογία και τα capital controls.
Οι προθέσεις…
Στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποιες είναι οι βαθύτερες προθέσεις σε σχέση με το οικονομικό σχέδιο ανάταξης της χώρας και τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει για να το υλοποιήσει.
Με δύο λόγια η στρατηγική αυτή μπορεί να αποκαλεστεί «επιθετική επαιτεία».  Θυμίζει κάποιους που είχε συλλάβει παλιότερα η αστυνομία επειδή στο δρόμο πλησίαζαν περαστικούς και τους απειλούσαν πως αν δεν τους δώσουν χρήματα, θα τους μολύνουν με μια σύριγγα γεμάτη μολυσμένο αίμα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο εκβιασμός με το «στρατηγό» Βαρουφάκη συνίστατο στην απειλή του κραχ που θα προκαλούσε στις αγορές ένα Grexit. Όταν αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα οι διεθνείς αγορές όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκαν αλλά εκτίμησαν θετικά μια ελληνική έξοδο και καταστροφή…
Στα τέλη 2016 η στρατηγική της «επιθετικής επαιτείας»  συνίστατο στο να μην κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και τις τράπεζες, αλλά να τη μεταφέρουν ανοιχτή μέσα στην «καυτή ζώνη» των γαλλικών και γερμανικών εκλογών. Ο λόγος είναι προφανής. Μπροστά στο εκλογικό κόστος της αναζωπύρωσης του ελληνικού προβλήματος να πετύχουν κάποιο αντάλλαγμα το οποίο θα επικοινωνήσουν στο εσωτερικό καταλλήλως…
Είναι προφανές πως τα «παιδιά» αγνοούν παντελώς τη δυναμική του συσχετισμού δυνάμεων. Αμφιβάλλω όταν διαπραγματεύονται αν αντιλαμβάνονται τι τους λένε οι άλλοι και τι εννοούν με αυτά που τους λένε. Υποψιάζομαι πως τη διπλωματική αβροφροσύνη την εκλαμβάνουν ως δείγμα αδυναμίας, ως είθισται γενικότερα με την  ευγένεια μεταξύ καταληψιών και λοιπών συνδικαλιστών ΔΕΚΟ στη χώρα μας…
Αν λάβει κάποιος υπόψη τις «παραστάσεις» που διαθέτει η «παρέα» που μας κυβερνά δεν είναι παράλογος ο τρόπος που λειτουργεί.
Οι παραστάσεις αυτές είναι καταλήψεις σχολίων, σχολών, δρόμων και γραφείων με στόχο την εκβίαση παραχωρήσεων.  Όταν οι αγρότες κλείνουν τους εθνικούς δρόμους, παραλύουν την οικονομία και την κοινωνία με σκοπό η ζημιά που θα υποστεί αυτή, να μετατραπεί σε πίεση προς την κυβέρνηση για παραχωρήσεις.
Το ίδιο έκανε και η ΔΕΗ όταν δεν απεργούσε απλώς αλλά κατέβαζε και τους διακόπτες…
Το έλλειμμα
Όταν ο πρωθυπουργός αναφέρει πως το έλλειμμα το δικό μας είναι το πλεόνασμα των άλλων, απαιτεί  μεγαλύτερες μεταφορές κεφαλαίου προς τη χώρα, όχι ως απευθείας ξένες επενδύσεις, αλλά ως κονδύλια που θα τα διαχειρίζονται οι πολιτικοί προκειμένου μέσω πελατειακών σχέσεων και συσσιτίων να ασκούν εξουσία στους πολίτες που θα είναι εξαρτημένοι από αυτούς.
Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός μετά τη μνημονιακή «κωλοτούμπα» συνεχίζει να απαιτεί την επιστροφή στην εποχή της ευημερίας με δανεικά, και προσπαθεί μέσω της «επιθετικής επαιτείας» να εξασφαλίσει δανεικά…
Η Ελλάδα το 2010 είχε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 25,7 δισ. ευρώ. Το 2015, χάρη στους Παπανδρέου, Παπαδήμο και Στουρναροσαμαροβενιζέλους το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έβγαλε πλεόνασμα αντί για έλλειμμα.
Από το 2016 γυρίσαμε στα ελλείμματα. Η επιδείνωση κατά την διακυβέρνηση Τσίπρα είναι εμφανής…
πιν
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελείται κυρίως από το άθροισμα εξαγωγών, τουριστικών εισροών, εσόδων μεταφορών αφού αφαιρεθούν οι αντίστοιχες εκροές για εισαγωγές, ταξίδια στο εξωτερικό κλπ.
Η λύση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι η εκβίαση των ξένων για δανεικά ή επιδοτήσεις (οι οποίες κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από όφελος) αλλά πως θα εξαλείψουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου και θα δημιουργήσουμε πλεόνασμα ικανό να απορροφήσει την ανεργία που είναι στο 24%. Όταν μειωθεί η ανεργία (προσφορά εργασίας) θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι μισθοί…
Αυτά όμως για την «παρέα» που μας κυβερνά (αλλά και τους περισσότερους απ’ όσους μας κυβέρνησαν τα τελευταία πολλά χρόνια) είναι ψιλά γράμματα.  
Ξέρουν μόνο την «επιθετική επαιτεία»… Ήτοι, το δόγμα του τσαμπουκά ζήτουλα…

Πηγή

Popular

To Top