Διεθνείς Σχέσεις

Έτοιμη η ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία – Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση της διαδικασίας του «διαζυγίου»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέι.


Η επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποσταλεί την ερχόμενη Τετάρτη – Μετά την παραλαβή της επιστολής θα ακολουθήσει μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «το συντομότερο δυνατόν» – Στον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέρ ο ρόλος του βασικού διαπραγματευτή

 
H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, την Τετάρτη, 29 Μαρτίου όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυρία Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι θα λάβει σχετική επιστολή την επόμενη Τετάρτη.

Με την επιστολή αυτή ενεργοποιείται επίσημα η διαδικασία του Brexit, για την οποία η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί ότι θα αρχίσει πριν από το τέλος του Μαρτίου.

Mε την αποστολή της επιστολής ανοίγει τυπικά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της  Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών- μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους αποχώρησής της από τους «28».

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και οι δύο τελευταίες ψήφισαν «ναι» για την παραμονή, ωστόσο δεν έχουν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία δομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο. 

Ενήμερη δηλώνει η Κομισιόν – Πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει «ενήμερη» για την ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 στις 29 Μαρτίου.

Όπως ειπε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ενημερωθεί από την Βρετανική Κυβέρνηση από πριν», και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή αναμένει τώρα την επίσημη κοινοποίηση του άρθρου 50 και το πρώτο βήμα είναι να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για να γίνει αυτό ο Πρόεδρος Τούσκ θα συγκαλέσει μια έκτακτη Σύνοδο «το συντομότερο δυνατόν» έτσι ώστε να επικυρωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης και να λάβει επίσημα εντολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Αιχμή του δόρατος της διαπραγματευτικής ομάδας της Επιτροπής είναι ο Γάλλος πολιτικός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και έπειτα Εξωτερικών της Γαλλίας αλλά και Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Εσωτερικής Αγοράς.

Πηγή

Popular

To Top