Διεθνείς Σχέσεις

ΕΕ προς Βρετανία: «Ευχαριστούμε και αντίο»

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο».


Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την παραλαβή της εξασέλιδης επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit.

Ο Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει «κάτι θετικό» στο Brexit και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. 

«Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε.

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι να γίνει «έλεγχος των ζημιών», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι «περίπου οι μισοί» Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.

Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι.

Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει για το Brexit και κατέληξε, απευθυνόμενος στη Βρετανία: 

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο».

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μία επιστολή από την Βρετανίδα Πρωθυπουργός που γνωστοποιεί την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρούσα γνωστοποίηση ακολουθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 και εκκινεί την διαδικασία αποχώρησης σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης. Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο βήμα θα είναι η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι κατευθυντήριες θα καθορίσουν τις γενικές θέσεις και αρχές βάσει των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ένωση θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τα Κράτη Μέλη. Για αυτό το λόγο, θα ξεκινήσουμε εστιάζοντας σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις για την ομαλή αποχώρηση.

Θα προσεγγίσουμε αυτές τις συνομιλίες εποικοδομητικά και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε τον Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ έχει συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου».

Πηγή

Popular

To Top