Οικονομία

Οι «λαθροχειρίες» της Ράνιας και οι «πατάτες» του Τσίπρα…

Στην ιστορία δυο είναι οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις παραποίησης της πραγματικότητας. Η μία αφορά την επιθεώρηση της αυτοκράτειρας Μεγάλης Αικατερίνης των πόλεων και χωριών στις όχθες του Δνείπερου.


Ο στρατηγός Γκριγκόρι Ποτέμκιν προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί η αυτοκράτειρα έστησε στις όχθες του ποταμού ολόκληρους οικισμούς και χωριά με προσόψεις σπιτιών και κτηρίων προκειμένου να εξαπατήσει την Αικατερίνη. Αυτό το έπραξε προκειμένου να κρύψει τις εικόνες της εξαθλίωσης.

Η δεύτερη αφορά τον Ο. Κβίτκιν ο οποίος αφού σπούδασε μαθηματικά στη Σορβόνη γύρισε στη Ρωσία να βοηθήσει το σοσιαλισμό. Σαν στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας ανέλαβε την απογραφή του 1937.

Η απογραφή κατέγραψε τον πληθυσμό στα 162 εκατ. Αριθμός που ήταν μικρότερος από αυτόν του 1934. Ο Στάλιν όμως δήλωσε δημόσια πως χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας ο πληθυσμός αυξανόταν και είχε φτάσει τα 168 εκατ.

Στην καθ’ ημάς βαλκανική η εξ ΗΠΑ ορμώμενη «σοσιαλίστρια» κ. Ράνια Αντωνοπούλου, υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα αποφάσισε να απονείμει στον εαυτό της και την κυβέρνηση τα εύσημα της επιτυχίας.

Την Κυριακή που πέρασε αποφάσισε να δημοσιεύσει στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» άρθρο στο οποίο επιχειρηματολογεί εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, τεκμηριώνοντας την άποψή της με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πολύ περισσότερο στην πηγή τους.

Η κ. Αντωνοπούλου αναμειγνύοντας διάφορα στοιχεία πολλά εκ των οποίων μοιάζουν φανταστικά αποδεικνύει πως η πορεία προς την ανάκαμψη έχει ξεκινήσει.

Όπως μπορείτε να δείτε στα στοιχεία που δημοσιεύει στο άρθρο της υποστηρίζει πως οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 55,3 δισ. ευρώ το 2014 το 2016 έφτασαν τα 56,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%.

Σε κανέναν πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως τα στοιχεία της υπηρεσίας δείχνουν μείωση των εξαγωγών σε όλες τις εκδοχές. Δηλαδή τόσο στην τελευταία αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου όσο και τις παλαιότερες στους πίνακες παρακολούθησης των δεδομένων.

Το ίδιο ισχύει και για τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) που μετρά τις επενδύσεις που γίνονται στην οικονομία.

Η κ. Αντωνοπούλου εμφανίζει μεταξύ 2014-16 αύξηση 3,3% ενώ στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε όλες τις εκδοχές παρουσιάζουν μείωση. Τα στοιχεία της υπουργού εμφανίζουν για το 2016 ΑΣΠΚ 21,8 δισ. ευρώ ενώ τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τις εμφανίζουν στα 19,4 δισ. ευρώ.

Με όλους τους οικονομικούς δείκτες σε επιδείνωση είναι θέμα χρόνου να αντιστραφεί εκ νέου η ανεργία, για την οποία τα τελευταία στοιχεία δείχνουν στασιμότητα, μετά από μια περίοδο βελτίωσης.

Παρατηρώντας κάποιος τις αποκλίσεις στα παραπάνω στοιχεία μπορεί να εντοπίσει μια από τις πηγές παραπληροφόρησης του πρωθυπουργού, σε σχέση με τις συνεχείς ατυχείς προβλέψεις του για ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και για την «πατάτα» να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το τέλος της ύφεσης και την έλευση της ανάκαμψης, όταν την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε στοιχεία σοκ για την οικονομία.

Οι σύμβουλοί του ηγεμόνα φαίνεται εκτός απ’ ότι κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, το παραπληφορούν κιόλας…

Για τελευταία στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ βλέπε: Ετήσιοι Εθνικοί λογαριασμοί 2016 (Πρώτη Εκτίμηση)

του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top