Διεθνείς Σχέσεις

Γιατί οι αναταράξεις από την Ευρώπη θα συνεχιστούν…

Οι εκλογές στην Ολλανδία αποτελούν ένα από τα τρία κρίσιμα τεστ του 2017 που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, την Ε.Ε. και κατά συνέπεια και τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.


Η επικράτηση του Ρούτε του ευρωπαϊστή ηγέτη του κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος (VVD) αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Πιο ενθαρρυντικό σημάδι είναι πως, παρά τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το ξενοφοβικό αντιευρωπαϊκό κόμμα PVV του Βίλντερς, το ρεύμα αυτό στην ολλανδική κοινωνία παραμένει απομονωμένο και μειοψηφικό.

Παρά ταύτα δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει την ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. 

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα των προηγούμενων εκλογών, το κόμμα του Ρούτε και το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, έγραψαν σημαντικές απώλειες. Από 51% που είχαν αθροίσει στις προηγούμενες εκλογές στις τελευταίες μόλις που συγκέντρωσαν 27%. Έχασαν δηλαδή σχεδόν το 48% της δύναμής τους…

Εκτός του PVV του Βίλντερς που αύξησε τη δύναμή του κατά 30% οι απώλειες των δυο μεγάλων κομμάτων κατευθύνθηκαν προς μικρότερα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου.

Παρά το μήνυμα σταθερότητας που εξέπεμψε, το εκλογικό αποτέλεσμα της Ολλανδίας επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως ο κόσμος της Δύσης έχει εισέλθει σε μια μεγάλη περίοδο ανατροπών και αναδιάταξης δυνάμεων.

Όταν τα δυο μεγάλα κόμματα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων χάνουν κοντά στο 50% της δύναμής τους έχουμε ανατροπή του σκηνικού.

Όταν αυτό συμβαίνει σε μια χώρα με την οικονομική ευημερία της Ολλανδίας, το μήνυμα αποκτά επιπλέον σοβαρότητα. Η Ολλανδία είναι από τις πλέον δυναμικές οικονομίες της Δύσης. Είναι μια χώρα με 17 εκατ. πληθυσμό που έχει ΑΕΠ 810 δισ. Ευρώ (860 δισ. δολ.) και κατά κεφαλήν ΑΕΠ 48.000 Ευρώ. Με ΑΕΠ 810 δισ. Ευρώ διαθέτει 525 δισ. εξαγωγές και 550 δισ. εισαγωγές.

Όταν σε μια οικονομία με τόσα λίγα προβλήματα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα χάνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια το 50% της εκλογικής τους δύναμης σημαίνει πως υπάρχουν υπόγειες πολυσύνθετες διεργασίες.

Όταν στην Ολλανδία συμβαίνουν τέτοιες μετατοπίσεις, σε χώρες όπως η Ελλάδα που ο κόσμος χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του όλα είναι δυνατά.

Ένα στοιχείο που δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο είναι πως ένας λόγος συγκράτησης των δυνάμεων από το Ρούτε ήταν η οξεία αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με το καθεστώς του φερέλπιδος «νεοσουλτάνου» της γείτονος Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση της Ολλανδίας απαγόρευσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων στην Ολλανδία και δεν δίστασε να απελάσει και μια τουρκάλα υπουργό που αμφισβήτησε την απαγόρευση. Στο σημείο αυτό νικητής είναι ο Βίλντερς καθώς ανάγκασε τους αντιπάλους τους να προσεγγίσουν την πολιτική του ατζέντα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία δείχνει πως το μεταναστευτικό πρόβλημα και η τριβή μεταξύ των πολιτισμών που δημιουργεί (ας αποφύγουμε το χαρακτηρισμό «πόλεμος των πολιτισμών» του Χάτιγκτον προς το παρόν) αποτελεί πλέον βασική παράμετρο των εξελίξεων.

Όπου το μεταναστευτικό συνδυάζεται με οικονομική κρίση, το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Η Ολλανδία έχει μια ιδιαίτερα ανοιχτή και ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς και αυτό εξομαλύνει τις αναταράξεις από τις πολιτισμικές τριβές που δημιουργεί η μετανάστευση.

Η Γαλλία όμως παρά το μέγεθος της οικονομίας της δεν διαθέτει μια ανταγωνιστική οικονομία ενώ το κράτος με τις υπέρογκες δαπάνες και τις υπερβολικές ρυθμίσεις δυσκολεύει αντί να διευκολύνει, τα πράγματα. Η Γαλλία έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τριβής μεταξύ των πολιτισμών στο εσωτερικό της. Η Γαλλία που βρίθει αριστερών «αυταπατών» παραμένει ο αδύναμος κρίκος για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή έστω ό,τι απομείνει από αυτήν, για να επιβιώσει στις νέες συνθήκες της αμετάκλητης παγκοσμιοποίησης (εκτός αν νομίζετε πως η Κίνα, η Ινδία κλπ θα επιστρέψουν στη λίθινη εποχή των κλειστών συνόρων και της υπανάπτυξης) χρειάζεται ανταγωνιστικότερη οικονομία αλλά και αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των μεταναστών.

Χρειάζεται αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση ιδίως των μουσουλμάνων που εκμεταλλεύονται το δυτικό ουμανισμό και το κοινωνικό κράτος για να πολλαπλασιάζονται ασύστολα βιολογικά και να ασχημονούν πολιτικά και πολιτισμικά εναντίον των αξιών των κοινωνιών που τους φιλοξενούν.

Η Δύση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους μετανάστες με τον εγκληματικό τρόπο που οι ναζί αντιμετώπιζαν όσους νόμιζαν φυλετικά και εθνικά παρείσακτους. 

Δεν μπορεί όμως να παραμείνει απαθής στην πολιτισμική και πολιτική της άλωση από τα στίφη που προσελκύει η ευημερία της. Πρέπει να δράσει πριν η αγανάκτηση οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο Ρούτε τις τελευταίες μέρες έδειξε μια κατεύθυνση που φάνηκε αποτελεσματική…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top