Politics

Δεν θα διστάσει

Η αξιολόγηση είναι απόλυτα αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα. 
Αυτό είναι μία διαπίστωση-γεγονός, που δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Είτε πρόκειται για εμπλεκόμενους στην Ελληνική κρίση, είτε για απλούς παρατηρητές.

Ούτε από την Τρόικα, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, ούτε από την Αντιπολίτευση.

Ούτε ακόμα από αυτήν την ίδια την κυβέρνηση. Τουλάχιστον στα λόγια.

Όλες οι σχετικές δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, κάθε τρεις και λίγο, επισημαίνουν την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης…

Αυτή η απόλυτη ομοφωνία στο θέμα, είναι κάτι εξαιρετικά λογικό. Διότι, όπως έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αν η αξιολόγηση δεν κλείσει, καήκαμε». Μόνο που η φράση είχε ειπωθεί το προηγούμενο Φθινόπωρο. Αναφερόταν δε στην τότε ημερομηνία-σταθμό, της 5ης Δεκεμβρίου.

Από εκείνη την ημερομηνία-σταθμό έχουν περάσει περισσότερο από τρεις μήνες και τουλάχιστον άλλες τρεις ημερομηνίες, στις οποίες θα έκλεινε η αξιολόγηση. Αλλά, κλείσιμο αξιολόγησης ακούμε, και κλείσιμο αξιολόγησης δεν βλέπουμε…

Στο διάστημα αυτών των μηνών, περισσότερα από €1,5 δισ. καταθέσεων (κυρίως «νέου» χρήματος) έφυγαν για άλλες, λιγότερο αβέβαιες, πολιτείες.

Με τα κόκκινα δάνεια να παίρνουν αντίστροφη πορεία και ν’ αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό. Οι πληροφορίες μιλούν για νέα NPLs της τάξης των €1,5 δισ., ενώ οι στόχοι μείωσης των ΝΡΕs για το τέλος του 2016, δεν επιτευχθήκαν. Ευτυχώς οριακά…

Η επικεφαλής του S.S.M. κυρία Daniele Nouy, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και θα συζητήσει αυτά τα προβλήματα των τραπεζών με τις διοικήσεις τους, διεξοδικά. Αλλά χωρίς ν’ αναμένεται κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να γίνουν για το πρόβλημα, είτε από εκείνη, είτε από τις διοικήσεις, απέναντι σε ένα περιβάλλον συνεχώς εντεινόμενης και ραγδαία αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Επαγγελματίες είναι όλοι τους. Αλλά όχι «μάγοι» να δημιουργούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, όπως ορισμένοι άλλοι…

Την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησε από την Αθήνα η Τρόικα, ουσιαστικά άπρακτη.

Κυβερνητικές πηγές, μετά την αναχώρηση, προσπάθησαν να πείσουν ότι τα περισσότερα θέματα είχαν συμφωνηθεί. Όχι και τόσο ικανοποιητικά και χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, όμως. Διότι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη:

«Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και το Staff Level Agreement δεν μπορεί να έτοιμο, στις 20 Μαρτίου. Θα είμαστε τυχεροί αν αυτό είναι έτοιμο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου». Στην (εύλογη) ερώτηση της στήλης για το ποια είναι η πιθανότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η απάντηση ήταν:

«Πολύ μικρή». Συνοδευόμενη από ένα αμήχανο γελάκι…

Όμως η κυβερνητική προπαγάνδα δεν διστάζει, μπροστά σε τίποτα.

Όλα τα μέρη, εκτός της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζουν ότι τα περίφημα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο μετά την επιβεβαίωση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Η κυβέρνηση επιμένει εμμονικά, ότι πρέπει να ληφθούν μόλις υπάρχουν ξεκάθαρες προβλέψεις ότι ΘΑ επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Δηλαδή επιμένει ότι θα πρέπει να διατεθούν χρήματα (ή να γίνουν περικοπές εσόδων) τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί και δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν. Κάτι εντελώς παράλογο οικονομικά και το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ, σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Πολύ δε περισσότερο, σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε δεινότατη οικονομική θέση όπως η Ελλάδα…

Όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τις ενδιαφέρει το lock out. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να μην το δέχεται και να προσπαθεί να παρουσιάσει το Δ.Ν.Τ. σαν τον «κακό διάβολο», επειδή το ζητά. Αντί να έχει φροντίσει ώστε το Ταμείο να είναι ο μεγάλος της σύμμαχος, καθώς «επιβάλλει» μαζί με την παρουσία του και την δέσμευση των Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους…

Σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά διατηρεί παρόμοιες, παράλογες θέσεις. Χωρίς καμία δυνατότητα ή, έστω, πιθανότητα να τις επιβάλλει.

Γιατί; Μα διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για τι είναι καλύτερο για την χώρα.

Το μοναδικό του ενδιαφέρον, εστιάζεται στην διατήρηση της εξουσίας και του βολέματος όσο το δυνατόν περισσότερων «δικών του παιδιών», στον κρατικό μηχανισμό. Και δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί, αρκεί να επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους…

Σ.Σ. Μαθαίνω ότι, στο e-syntagografisi.gr, ο συνταγογραφών γιατρός έχει την επιλογή να επιλέξει σαν αιτία της θεραπείας «Ατύχημα διαστημοπλοίου, με τραυματισμό επιβαίνοντα»! 

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι σύγχρονη χώρα και δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις; Πριν λίγες εβδομάδες, απέκτησε Διαστημική Υπηρεσία. Ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για την θεραπεία όσων έχουν την ατυχία να πάθουν ατύχημα, μέσα σε Ελληνικό διαστημόπλοιο. 
Το ότι δεν διαθέτει διαστημόπλοια, λίγη σημασία έχει. Οσονούπω, θ’ αποκτήσει και διαστημόπλοια. 
Μόλις διοριστούν αρκετοί σύντροφοι διαστημικοί επιστήμονες και εξειδικευμένοι σύμβουλοι διαστημικής τεχνολογίας. Αμ πως!

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top