Οικονομία

Σε θέλουν φοροφυγά!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά για να αντιληφθεί ότι η υπερφορολόγηση που έχει επιλεγεί ως βασικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα ενισχύσει στο τέλος την εισπραξιμότητα και τα δημόσια έσοδα, αλλά θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, διαλύοντας μάλιστα την όποια υφιστάμενη φορολογική συνείδηση.


Μπορεί συγκυριακά, πρόσκαιρα το τσουνάμι των φόρων που πλήττει την ελληνική κοινωνία να θεωρήθηκε αποδοτικό καθώς εμπροσθοβαρώς υπήρξε μία κατ´ αρχήν αύξηση εσόδων, στην οποία στηρίχθηκε και το αφήγημα περί επιτυχημένης διαχείρισης από την κυβέρνηση, ωστόσο η συγκυριακή πλάνη ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Και θα φανεί ακόμα καλύτερα μέσα στη χρονιά όσο θα μειώνεται δραματικά η φοροδοτική δυνατότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το καμπανάκι που χτύπησε το περασμένο φθινόπωρο το στρεβλό φαινόμενο της πληρωμής φόρων μέσω πιστωτικών καρτών δεν ευαισθητοποίησε τα σκουριασμένα παλιομοδίτικα και ιδεοληπτικά μυαλά στην κυβέρνηση. Ούτε η διάλυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και η αποτυχία της πολιτικής των χαρατσιών τους έχει πει τίποτα και αυτό επίσης θα το βρουν μπροστά τους.

Όμως η μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν στη χώρα είναι ότι δημιουργούν νέες φουρνιές φοροφυγάδων. Συνειδητών μάλιστα. Κάτι που ξεθεμελιώνει ό,τι είχε με πολύ κόπο και πολλές θυσίες χτιστεί έστω και βιαίως τα χρόνια της κρίσης. Στο μυαλό της κοινωνίας, ιδιωτών και επιχειρήσεων κυριαρχεί η φοροαποφυγή και οι μέθοδοι αποφυγής φόρων και χαρατσιών, τα τρυκ, οι ελιγμοί. Και παράλληλα όλο αυτό το κλίμα θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τα έσοδα του δημοσίου και την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων.

Μη μου πείτε ότι αυτό σας φαίνεται υπερβολικό… Υπάρχει κανείς που δεν συζητά σχεδόν σε ημερήσια βάση τον τελευταίο καιρό τα λογιστικά και τα φορολογικά του ζητήματα; Ή έστω που να μην γνωρίζει ένα σωρό κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση; Μόνο όσοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους θα το αρνηθούν. Αφήστε που ακόμα και εκείνοι που έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυξημένη φορολογική συνείδηση έχουν αρχίσει να νιώθουν κορόιδα…

Τέλος πάντων για όσους διαφωνούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκτροχιαστεί η κατάσταση λόγω της υπερφορολόγησης, έχω το εξής ερώτημα. Διαβάσατε στο Capital.gr το χθεσινό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση για το αποτέλεσμα της έρευνας της ΚΑΠΑ RESEARCH για τη φορολογική συνείδηση των Ελλήνων; Α όχι, επιτρέψτε μου να επισημάνω δυο τρία πολύ ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά σημεία. Αν ναι, νομίζω ότι έχει τη σημασία του να τα ξαναθυμηθούμε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της ΚΑΠΑ RESEARCH σε ερωτήματα που αφορούσαν την φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις, γίνεται εμφανές πως η υπερφορολόγηση έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τη φορολογική συνείδηση, αφού για μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών δεν τίθεται θέμα ηθικού διλήμματος. Την ίδια ώρα γίνεται σαφές πως οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φθάσει στα όριά τους και δεν αντέχουν να υποστούν και άλλες θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση.

Προκύπτει λοιπόν, ότι 1 στους 3 Έλληνες (ποσοστό 33,5%) θεωρεί επί της ουσίας αναγκαίο κακό την φοροδιαφυγή. Προκύπτει δε ότι μεταξύ του 2014 και του 2017 έχει αυξηθεί κατά 7 μονάδες το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων δεν είναι κάτι μεμπτό. Την ίδια ώρα το 58% του δείγματος δήλωσε πως η μείωση των εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top