Οικονομία

Ο μύθος της δραχμής

Οι «Δραχμοφρουροί» επιμένουν ότι με ένα GREXIT και επιστροφή στην ηρωική Δραχμή η οικονομία μας θα πάρει τα «πάνω της» τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ όσο και επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, παρουσιάζω στο παρακάτω Γράφημα τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 50 ετών

(α) του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας,

(β) της ανταγωνιστικότητας τιμών (σε πραγματικούς όρους) της ελληνικής οικονομίας και

(γ) το spread μεταξύ των ελληνικών 10-ετών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων.

Η ανταγωνιστικότητα τιμών προέρχεται από την βάση δεδομένων της Bank of International Settlements.

Μία μείωση στον δείκτη υποδηλώνει βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Το δε spread αποτελεί δείκτη πολιτικού και επενδυτικού ρίσκου.

Τι λοιπόν μαθαίνουμε από το Γράφημα;

1. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας παρουσίασε βελτίωση από το 1964 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι διαδοχικές υποτιμήσεις (επί Ανδρέα Παπανδρέου) του 1983 και 1985 βελτίωσαν μόνο παροδικά την ανταγωνιστική μας εικόνα. Πράγματι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 2011, η ανταγωνιστική μας θέση σαφώς χειροτέρευσε. Βελτίωση παρουσιάσθηκε μετά την ένταξη μας στα Μνημόνια.

2. Θα μπορούσε λοιπόν να συναχθεί από τα παραπάνω ότι το εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (μέσω της υποτίμησης) ως εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας την οποία τόσο χρειαζόμαστε έτσι ώστε να βελτιωθεί (ή ενισχυθεί) η ανάπτυξη της οικονομίας μας.

3. Η συσχέτιση μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας τιμών είναι πολύ ασθενής (ήτοι -0,08). Από την άλλη πλευρά, η συσχέτιση του ρυθμού ανάπτυξης με το πολιτικό/επενδυτικό ρίσκο είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερη (ήτοι -0,65). Συνεπώς, η πτώση στο επενδυτικό ρίσκο αποτελεί την κινητήρια δύναμη που θα μας βγάλει από το οικονομικό τέλμα.

Από τα παραπάνω λοιπόν ιστορικά στοιχεία συνάγεται ότι μία επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα έχει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, πολύ μικρό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία μας. 

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το πολιτικό/επενδυτικό ρίσκο θα εκτοξευθεί και τούτο διότι μια επιστροφή στο παρελθόν θα αναγεννήσει τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος που οδήγησαν στην οικονομική μας χρεοκοπία.
[Σημειώνω επιπλέον ότι στο παρόν άρθρο δεν αναφέρομαι στις καταστροφικές, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, επιπτώσεις από μία επιστροφή στην Δραχμή. Αυτές, ούτε θέλω να τις σκέπτομαι.]

Έχει λοιπόν δίκαιο ο κ. Στουρνάρας όταν δηλώνει ότι η επιστροφή στη Δραχμή θα μας φέρει στα επίπεδα της Βόρειας Κορέας.

Συμφωνώ με τον κ. Διοικητή με μία επιπλέον παρατήρηση: Τουλάχιστον, καλώς ή μάλλον κακώς, η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει εξοπλιστικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Του Κώστα Μήλα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top