Politics

Φωνές !

Το θρίλερ της αξιολόγησης θα κλείσει. Η ανησυχία είναι αλλού. 
Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ακούνε «φωνές»… 

Ο Φλαμπουράρης ακούει «…κρατάτε γερά».

Ο Πετρόπουλος ακούει «…βάλτε φόρους».

Ο Παπαδημητρίου ακούει «…έρχονται επενδύσεις».

Και (το χειρότερο όλων) οι φωνές που λένε στον Τσίπρα «…βάστα μέχρι τις εκλογές στην Ευρώπη. Έρχονται ανατροπές».

Τι και πόσο θα μας στοιχίσουν οι «φωνές» αυτές;

Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

Όπως πάνε τα πράγματα φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στα σοβαρά την προσωπική του (;) θεωρία πως θα εισπράξει τεράστια κέρδη αν ποντάρει στους νέους συσχετισμούς και τις νέες συμμαχίες μετά τις εκλογές στην Ευρώπη.

Και έχει βουλώσει με τόσο κερί τα αυτιά του που δεν ακούει και διπλανούς του που ουρλιάζουν «Αλέξη με την αξιολόγηση μη παίζεις. Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε…».

Τίποτε ο πρωθυπουργός. Το δικό του. Να τραβήξει όσο πάει πιο πέρα την αξιολόγηση.

Για να κερδίσει (λέει) από τους «συμμάχους» που θα προκύψουν στη Γερμανία και ίσως και στη Γαλλία. Για να εξασφαλίσει (επιμένει) τα «δώρα» των υποσχέσεων με ρύθμιση του χρέους και λιγότερο επώδυνα μέτρα.

Έτσι του λένε οι «φωνές».

Αυτά του τραγουδάνε οι «Σειρήνες» και τον έχουν δεμένο στο κατάρτι του πείσματος και της ζαριάς… Ζαριάς ακόμη και για την οικονομία της χώρας. Αρκεί να μην χάσει την εξουσία.

Αρκεί να βρει τρόπο να γυρίσει τα πάνω – κάτω στις δημοσκοπήσεις. Να δώσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει μπροστάρης με σημαία ότι πήρε «υποσχετική» για το χρέος.

Και ας σουρώνει η οικονομία. 

Ας βρίσκεται σε απόγνωση η αγορά.

Ας ετοιμάζεται φυγή και προσφυγισμός στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ας έχει χάσει την υπομονή του ο λαός.

Μιλώντας για οργή, μεγάλη εντύπωση μου έκανε και ότι στο χθεσινό μου σημείωμα έγραψα δυο «κολακευτικές» κουβέντες για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (για το ύφος του) και «έπεσαν να με φάνε» οι αναγνώστες της στήλης…

Και δεν είχαν καθόλου άδικο. Την οργή τους και την οργή του κόσμου που ξεχειλίζει μετέφεραν μέσα από τα προσωπικά τους σχόλια. Και τους ευχαριστώ για το μήνυμα.

Στάθηκα και σ’ αυτήν τη λεπτομέρεια γιατί εμένα (δημοσιογραφικά) μου λέει πολλά.

Και διερωτώμαι. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτε για την οργή του λαού;

Μένει μόνο στις άλλες «φωνές»; 

Αυτές που τον βάζουν να ποντάρει (τα πάντα) σε κάποιες άλλες αναλύσεις; Και νομίζει πως δανειστές και οι άλλοι Ευρωπαίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στη σκακιέρα της Ευρώπης. Οπότε, λογαριάζουν, και το πολιτικό κόστος του Τσίπρα;

Σημασία όμως έχει τι δεν ακούει ο πρωθυπουργός της χώρας, που θα μείνει στην ιστορία ως παίκτης καφενείου και όταν η χώρα και η οικονομία της βρέθηκαν έξω από τον χάρτη της Ευρώπης. Και όχι μόνο με grexit.

Δεν ακούει (συγκεκριμένες) εισηγήσεις που παρουσιάζουν μεν «ελαστικότητα» (στην αποδοχή μέτρων μαζί με την αξιολόγηση) αλλά εξασφαλίζουν (κατά τη γνώμη τους) άμεση ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων.

Τα υπόλοιπα βεβαίως και είναι αυτονόητα. Έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων δόσεων μαζί με την έγκριση (έστω και κατά παρέκκλιση) της ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι.

Μπορεί οι εισηγητές να μην είναι οι «κεντρικοί παίκτες» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι υποδείξεις έχουν σημασία.

Εάν το ψάξει θα δει ότι συμπίπτουν και με αυτές του Στουρνάρα Και με τις άλλες (παραγόντων των παραγωγικών τάξεων) που αποδεικνύουν με θέσεις και στοιχεία τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Γιατί τους απορρίπτει ο πρωθυπουργός;

Γιατί στέκεται στην φαιδρή εικόνα της υπεραπόδοσης φόρων των εσόδων (καθαρά συγκυριακή) που ίσως του δίνει μόνο δυνατότητα ζαριάς… Αλλά τεράστιου ρίσκου στην εξόφληση των υποχρεώσεων 7,5 δισ. ευρώ του προσεχούς Ιουλίου αν δεν καταβληθεί η δόση των 6,1 δισ.;

Θυμίζουμε στον Αλέξη Τσίπρα το ανέκδοτο του Αρσένη (όταν έχασε την αρχηγία ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη) με τον αγρότη τον Γιώργο που άκουγε φωνές… να ποντάρει τα λεφτά του στον ιππόδρομο. Και όταν έχασε την τελευταία δεκάρα οι ίδιες φωνές του είπαν «…χάσαμε Γιώργο».

Δεν φτάνει λοιπόν το «…χάσαμε Αλέξη».

Είναι λάθος να μην ακούγονται οι άλλες φωνές. Οι ζωντανές. Του λαού κυρίως. 

Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ μετράει και ο λαός…

του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr 

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top