Real opinions

Ηλίθιοι καμικάζι χωρίς εκρηκτικά…

Στα επτά, (όχι και τόσο) αισίως, χρόνια κατά τα οποία η χώρα βρίσκεται σε κρίση, δεκάδες φορές έχουμε διαβάσει για την κρισιμότητα πολλών Eurogroup και ακόμη περισσότερων Euro Working Group.

Σήμερα, θα ζήσουμε μία ακόμη από αυτές τις φορές. Διότι σήμερα, διεξάγεται στις Βρυξέλλες, μία (ακόμη) κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής τεχνοκρατών των υπουργείων Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης (Euro Working Group ). Και αυτήν την φορά, ίσως πρόκειται για την κρισιμότερη συνάντηση στην ιστορία της Ελληνικής κρίσης, μέχρι σήμερα. Κυριολεκτικά…

Δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην agenda και αφορούν την Ελλάδα (πρόκειται για τακτικό Euro Working Group και υπάρχουν και άλλα θέματα):

1. Ο έλεγχος και η επαλήθευση όσων στοιχείων είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα για την Ελληνική οικονομία, ώστε να δοθεί και η τεχνική έγκριση στην πολιτική απόφαση της συνέχισης της διαδικασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και

2. Η συζήτηση και (πιθανά) απόφαση για άμεση ή όχι κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων (αρχικά) και των επικεφαλής της Τρόικα (κατόπιν), για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Φυσικά, το πλέον κρίσιμο θέμα, είναι το δεύτερο. Διότι, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (συνολικά 11 μήνες), από την σύντομη και επιτυχή ολοκλήρωση όλων των υπόλοιπων αξιολογήσεων, εξαρτάται η τύχη της χώρας μετά τις 31 Ιουλίου 2018. Αυτό θα κρίνει, εάν τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε τέταρτο Πρόγραμμα, σε ελεγχόμενη υποστηρικτική γραμμή χρηματοδότησης ή σε… Grexit!

Η κατάσταση, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Ελληνική οικονομία, να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π. Για χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, τριών ετών. Ίσως και τεσσάρων, με (σημαντική) πιθανότητα το διάστημα να επιμηκυνθεί περαιτέρω.

Η κυβέρνηση το έχει αποδεχθεί εγγράφως, με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Υπαναχωρώντας κατόπιν, μη αποδεχόμενη να συμφωνήσει και τα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου πλεονασμάτων, για το επίμαχο διάστημα…

Το Δ.Ν.Τ. έχει αποδεχθεί (σε επίπεδο θετικής εισήγησης ανωτάτων στελεχών προς το Δ.Σ., από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με επαναβεβαίωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) να συμμετάσχει με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα η Μελέτη Βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Η οποία μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων στοιχείων.

Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η Μελέτη αυτή, είναι αναγκαίο να είναι βέβαιη η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόταση του Ταμείου ήταν, στόχευση πλεονασμάτων ύψους 1,5% του Α.Ε.Π. Οι Ευρωπαίοι όμως επιμένουν, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, στο 3,5%. Πολύ λογικά λοιπόν, το Δ.Ν.Τ. ζητά να προσδιοριστούν τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, τουλάχιστον έως το 2020.

Ταυτόχρονα το Ταμείο, για να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση αλλά και να συμφωνήσει σε θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ως σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, θέτει ως προαπαιτούμενα ορισμένες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Οι οποίες είναι σύμφωνες με την οικονομική λογική και προωθούν την δυνατότητα επίτευξης υψηλών ρυθμών αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτά τα προαπαιτούμενα, αν και θα προτιμούσαν να μην υπήρχαν.

Με απλά λόγια, το Δ.Ν.Τ. και οι εταίροι έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες και τηρούν μία κοινή στάση. Εν ολίγοις, η Τρόικα λέει: «Οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα και τα μέτρα να έχουν λογική. Ελάτε να συμφωνήσουμε τα μέτρα και εφαρμόστε τα, ώστε να πάρετε χρηματοδότηση».

Με δεδομένη την ανυπαρξία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προσέλθει πάραυτα, να συζητήσει (για λίγο και πολύ συγκεκριμένα) κάποια σημεία και να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αντ’ αυτού, χρονοτριβεί ήδη επί τρίμηνο, πραγματοποιεί μονομερείς ενέργειες τσαμπουκά προς τους πιστωτές και κάνει ταξιδάκια ανά την Ευρώπη, για εξεύρεση «πολιτικής λύσης». Μιας μορφής λύσης, την οποία έχει δοκιμάσει να πετύχει επανειλημμένα και έχει αποτύχει οικτρά. Δηλαδή δημιουργεί (τεχνητά) η ίδια το αδιέξοδο.

Αν αυτό δεν είναι κίνηση αυτοκτονίας, κίνηση καμικάζι (ενώ όμως δεν διαθέτει ούτε γραμμάριο εκρηκτικών), πάνω σε έναν γιγαντιαίο οδοστρωτήρα, δεν ξέρω τι είναι. Όπως δεν ξέρω τι υλικό γεμίζει την κρανιακή κοιλότητα ορισμένων που οφείλουν να παίρνουν αποφάσεις. Πάντως για μυαλό, δεν μοιάζει …

Σ.Σ. 1 Site εφημερίδας αποκαλεί Έλληνες, νεοπροσληφθέντες σε Γερμανική αλυσίδα super market, «γενίτσαρους». Επειδή η εταιρεία, αμέσως μετά την πρόσληψή τους, τους αποστέλλει για τριετή εκπαίδευση στην Γερμανία. Και κατόπιν θα πρέπει να επιστρέψουν και να αναλάβουν υπεύθυνες θέσεις (διευθυντές πωλήσεων καταστημάτων), στην Ελλάδα. Η προσωπική διάθεση για πρόοδο και οι επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στην Ψωροκώσταινα, δημιουργούν «γενίτσαρους». Και όχι (υψηλά) αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης! Υπέροχα! Καταπληκτικά! Φανταστικά! Ας συνεχίσουμε τώρα να διαφωνούμε π.χ. αν χρειάζονται ή όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή δεν ξέρω κι εγώ ποιο, άλλο «σοβαρό» θέμα…

Σ.Σ. 2 Σε άλλα νέα, μόνο 4 από τους 50 Έλληνες πολίτες που ρωτήθηκαν τυχαία, γνώριζαν πόσα εκατομμύρια χρειάζονται για να έχουμε ένα δισεκατομμύριο και πόσα δις για να έχουμε ένα τρισεκατομμύριο! Το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας οφείλεται στην εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία των ερωτήσεων, προφανώς. Προτείνω λοιπόν, η σωστή απάντηση τους να τεθεί δια νόμου, ως απαραίτητη προϋπόθεση παραλαβής φακέλου και ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Popular

To Top