Real opinions

Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ…

Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Στα καλά καθούμενα και ενώ η χώρα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο διεθνή τύπο για την αφιλόξενη στάση της απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις λόγω ηθελημένων ή αθέλητων προσκομμάτων, έτερο «πουλέν” του μεταστάντος βαθέος ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπίρτζης επετέθη στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Μεταξύ πολλών άλλων ο υπουργός κατηγόρησε την εταιρεία γιατί δεν έχει ξεκινήσει τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου Μακεδονία μέσα στο καλοκαίρι, με την εταιρεία να απαντά πως κάτι τέτοιο θα μείωνε την κίνηση κατά 75% σε μήνες αιχμής για την οικονομία. Τους χειμερινούς μήνες τα έργα επέκτασης θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο κλπ.

Η επιλογή της αντιπαράθεσης λίγες μέρες μετά τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να σηματοδοτήσει τις φιλικές προθέσεις της κυβέρνησης προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ΔΕΘ όπου σηματοδότησε το νέο φιλοεπιχειρηματικό αφήγημα της κυβέρνησης για πολλούς δεν είναι τυχαία…

Για κάποιους σηματοδοτεί μια νευρική αντίδραση της κυβέρνησης στις εσωκομματικές αντιδράσεις στη νέα στροφή της «κωλοτούμπας”.

Για δεκαετίες ο κόσμος της αριστεράς έχει εθιστεί στην αντίληψη του «μαύρου-άσπρου” σε σχέση με το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου και αυτόν του κράτους στην οικονομία.

Τουτέστιν, ιδιωτικό κεφάλαιο ίσον κακό και κρατικές επιχειρήσεις με δημόσιο ίσον καλό.

Μετά την ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα και εμπρός στο διακαή πόθο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας συμβιβάστηκαν εύκολα να πουλήσουν τα πάντα αρκεί οι δανειστές να κρατήσουν τις τράπεζες ανοιχτές.

Όλα αυτά σοκάρουν το παραδοσιακό κοινό της αριστεράς και προβληματίζουν ακόμη και το νέο κοινό που έχει κάνει μετάσταση από το ΠΑΣΟΚ.

Προς τούτο η κυβέρνηση αναζητεί μια νέα αφήγηση η οποία θα την διαχωρίσει από τους πολιτικούς της αντιπάλους τους οποίους σωρηδόν κατατάσσει στον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό που στόχος του είναι να δώσει τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ό,τι κάνει και η ίδια…

Το νέο αφήγημα λοιπόν φαίνεται πως είναι: εμείς διαφέρουμε από τους άλλους γιατί πουλάμε τα «ασημικά” και προσελκύουμε επενδύσεις αλλά απαιτούμε αυστηρή τήρηση της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο ζήλος να προβάλουν το νέο αφήγημα στο κοινό τους ίσως οφείλεται στη διάγνωση ανησυχίας στην εναπομείνασα εκλογική βάση.

Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ακόμη και αν αυτές γίνουν την τελευταία μέρα της τετραετίας, το Σεπτέμβρη του 2019, ο χρόνος που απομένει είναι λιγότερος από αυτόν που έχει περάσει…

Ενδεχομένως, κατά ένα μεγάλο μέρος όλο αυτό το «αλαλούμ” να οφείλεται στην απειρία διαχείρισης και την γενικότερη τσαπατσουλιά που τους διακρίνει ως κυβέρνηση.

Όπως και να ‘χει η ζημιά γίνεται. Η κυβέρνηση ποντάρει στην αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία με την προσέλκυση επενδύσεων. Όλη αυτή η φασαρία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Η συνέχιση των αρνητικών επιδόσεων στην οικονομία ακουμπά ευθέως την τσέπη των πολιτών.

Πρώτα εκείνων του ιδιωτικού τομέα και οσονούπω των συνταξιούχων και εργαζόμενων στο δημόσιο που πληρώνονται από τη φθίνουσα φοροδοτική ικανότητα των πρώτων…

Τουτέστιν, τικ-τακ, τικ-τακ!

Όσο δυναμώνει ο ήχος τόσο αυξάνεται η νευρικότητα και η ένταση.

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top