Οικονομία

Αναζητώντας άλλοθι για να διώχνουν τις επενδύσεις…

Όταν μιλούν οι πολιτικοί για επενδύσεις πρέπει να ξεχνούν την συνήθη καθημερινότητά τους, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά τις έννοιες: πολιτική διαχείριση, επικοινωνία και δημιουργία εντυπώσεων.

Οι έννοιες που έχουν αξία είναι: ενιαίοι, ξεκάθαροι κανόνες αδειοδότησης για όλους, υποχρέωση των επενδυτών τήρησης των κανόνων, όπως αυτών για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων καθώς και του συνόλου της νομοθεσίας και ταυτόχρονα υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας έκδοσης των απαραίτητων αδειών και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Όταν πιστεύει η οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση ότι ο κάθε επενδυτής υποχρεούται να τηρήσει την νομοθεσία, αλλά η Πολιτεία δεν έχει καμία υποχρέωση και – αν θέλει και όποτε θέλει – θα εκδώσει τις απαραίτητες άδειες (γιατί η τοπική του κόμματος διαφωνεί, η συνιστώσα τάδε προβληματίζεται…), τότε καμία σοβαρή επένδυση δε θα προχωρήσει στη χώρα.

Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρη η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

Αν θέλει τις επενδύσεις, όπως ισχυρίζεται, τότε ας λύσει άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων.

Αν πάλι ευθύνονται οι επενδυτές γιατί, ενώ υπάρχει η νομοθεσία, αυτοί δεν την τηρούν, ας καταγγείλει η κυβέρνηση συγκεκριμένα γεγονότα.

Γενικολογίες του τύπου, θέλουμε τον σεβασμό του περιβάλλοντος και των εργαζομένων δεν δείχνουν σοβαρή αντιμετώπιση, διότι όλοι θέλουμε τα παραπάνω και όλοι υποχρεούνται να τα τηρούν.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα αναφερθώ σε δύο πρόσφατα παραδείγματα:

Είναι ξεκάθαρη η άποψη της Κυβέρνησης ότι θέλει να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού. Πρόσφατα όμως υπήρξε συνεδρίαση του ΚΑΣ – που διακόπηκε – η οποία συζήτησε την κήρυξη μιας ευρύτερης περιοχής – που περιλαμβάνει και το πρώην αεροδρόμιο – ως αρχαιολογικό χώρο. Πολλά ερωτήματα μπορώ να θέσω. Αφού τόσα χρόνια υπάρχει αυτή η έκταση, και ποτέ δεν έχει γίνει παρόμοια συζήτηση, γιατί τώρα τέθηκε τέτοιο ζήτημα; Δηλαδή, ενώ μία έκταση δεν έχει ποτέ χαρακτηριστεί, μόλις ξεκινάει να γίνει μία επένδυση σκέφτονται κάποιες υπηρεσίες ότι μάλλον πρέπει να χαρακτηριστεί;

Σε τί αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν χαρακτηριστεί η έκταση; Μήπως θα χρειάζονται εκατοντάδες εγκρίσεις από πολλές υπηρεσίες για να προχωρήσει η επένδυση; Αυτό ονομάζεται «ξεκάθαροι κανόνες για τους επενδυτές» στη χώρα; Μήπως υπενθυμίζει γιατί η χώρα έφτασε στο σημείο που είμαστε σήμερα; Η στάση της Κυβέρνησης είναι να παρακολουθεί σαν ανήμπορος θεατής, πως ο καθένας μπορεί να εμποδίζει χιλιάδες πολίτες να βρουν εργασία.

Θα αναφερθώ και στο χθεσινό παράδειγμα, της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. Δεν τήρησε κάποιους περιβαλλοντικούς όρους; Δεν τήρησε την εργατική νομοθεσία; Δεν τήρησε την Ελληνική Νομοθεσία; Και αν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω, γιατί δεν τα κατήγγειλε η Κυβέρνηση; Αν όμως τήρησε τα παραπάνω και οι δημόσιες υπηρεσίες με την ανοχή της Κυβέρνησης κωλυσιεργούν τις αδειοδοτήσεις, τί έκαναν οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός;

Οι επενδύσεις –και η προσέλκυσή τους– απαιτούν καθαρούς κανόνες, συνέπεια και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από τους επενδυτές και από την Ελληνική Πολιτεία. Η Κυβερνητική άποψη ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι νομίζουν –σαν να μην υπάρχει Κυβέρνηση – και η διαχείριση με δηλώσεις –όπως αυτή που λέει «στα τσακίδια» – αναγκάζει τους επενδυτές και τους υποψήφιους επενδυτές να φύγουν μακριά από τη Χώρα και κρατούν τους πολίτες στην ανεργία.

Του Γιώργου Στασινού
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top