Οικονομία

Όλη η αλήθεια για την Eldorado – Πως οι καθυστερήσεις αδειοδότησης βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη της εταιρία

Η ιστορία επαναλαμβάνεται (και) στην περίπτωση της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης στον ορυκτό πλούτο.

Τον Ιανουάριο του 2016 η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναστείλει τις εργασίες ανάπτυξης στις Σκουριές και να προχωρήσει στη διακοπή αυτών στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησης, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες. Εν τέλει, το υπουργείο Περιβάλλοντος χορήγησε ορισμένες από τις απαιτούμενες άδειες, με τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Paul Wright να ανακοινώνει τον Μάιο του 2016 ότι οι εργασίες ξεκινούν εκ νέου.

Εύθραυστη ισορροπία

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του καναδικού ομίλου ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν.

Αυτό απέδειξε η αναβολή των εγκαινίων-είχαν προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή- της μονάδας στην Ολυμπιάδα.

Τέλη του Ιανουαρίου 2017, οι επικεφαλής της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός, σε δημοσιογραφική συνάντηση, είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα χορηγηθούν οι ήσσονος σημασίας άδειες, που εκκρεμούσαν έως τότε, με στόχο την επανέναρξη, ύστερα από πολλές δεκαετίες, της παραγωγής χρυσού από την μονάδα της Ολυμπιάδας και την προώθηση του έργου στις Σκουριές.

Πρόκειται για τις άδειες λιθογόμωσης και λειτουργίας στην Ολυμπιάδα, αλλά και την άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Οι συγκεκριμένες άδειες δεν χορηγήθηκαν ποτέ, ενώ η ελληνική πολιτεία δεν έχει εγκρίνει ούτε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έτερο έργο της Eldorado Gold στο Πέραμα.

Αιτία;

Η μέθοδος μεταλλουργίας (με ποιον δηλαδή τεχνικό τρόπο θα παράγει η εταιρεία χρυσό), που θα υιοθετηθεί, δηλαδή αυτή της ακαριαίας τήξης (flash melting) για την οποία, κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Eldorado Gold δεν έχει καταθέσει τις αναγκαίες μελέτες.

Το υπουργείο σημειώνει, επικαλούμενο τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι εάν η εταιρεία υιοθετήσει την μέθοδο flash melting, θα πρέπει να κατασκευάσει ημιοβιομηχανική μονάδα στην περιοχή. Και σε αυτήν να υλοποιήσει το πρόγραμμα δοκιμών ώστε να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή.

Ωστόσο, η Eldorado Gold έχει διεξάγει τις απαιτούμενες πειραματικές δοκιμές με μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, για διάστημα έξι μηνών, σε πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό στη Φινλανδία.

Μέσω των δοκιμών αυτών, που έγιναν εκτός Ελλάδας, εξυπηρετείται ο στόχος, δηλαδή αποδεικνύεται ότι

…η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή, σημειώνουν από την εταιρεία.

Επικαλούνται ακόμη παλαιότερη κρίση (Αυγ.2015) του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτή αίτηση της εταιρείας κατά του (τότε) υπουργού Π. Λαφαζάνη για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών.

«Η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιοβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφ’ ενός μεν αόριστη, καθ΄ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η εταιρεία” έχει αναφέρει το ΣτΕ.

Παρόλ’ αυτά, το χάσμα μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας, ως προς την μέθοδο κατεργασίας, που θα υιοθετηθεί, παραμένει.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, η προσφυγή στη διαιτησία -και όχι ο τεχνικός διάλογος που πρότεινε η εταιρεία- είναι η πιο έγκυρη μέθοδος για την επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης.

Οι αναπάντητες…επιστολές

Το χάσμα όμως, Eldorado – Δημοσίου φαίνεται ότι… αποτρέπει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το να συναντηθεί με εκπροσώπους του καναδικού ομίλου.

«Τρεις επιστολές αποστείλαμε στον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση, για τις οποίες δεν λάβαμε ποτέ απάντηση” σημείωσε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, ο οποίος τόνισε ότι επίσημα η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για το αντικείμενο της διαιτησίας.

«Η επένδυση της Eldorado θεωρείται στις διεθνείς αγορές ως «λυδία λίθος» για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Εκτός από τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) που πληρώσαμε για να αποκτήσουμε τα έργα το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον από τότε, περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα” πρόσθεσε.

Η κατρακύλα της μετοχής

Η εύθραυστη ηρεμία στην επένδυση της Β.Α. Χαλκιδικής διήρκεσε από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ανέθεσε στο δικηγορικό γραφείο «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες» την εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας στο διαιτητικό δικαστήριο.

Το γεγονός αυτό ενέτεινε την αβεβαιότητα για την επένδυση, γεγονός που είχε άμεση αντανάκλαση στην μετοχή της Eldorado Gold.

Στις αρχές Αυγούστου η EGO- διαπραγματευόμενη στο NYSE- εμφάνισε χαμηλό 14 ετών, ενώ από τον Ιανουάριο ($ 3,34) μέχρι χθες ($ 1,95) έχασε το 41,6% της αξίας της. Είναι ενδεικτικό ότι η Credit Suisse προχώρησε, τους τελευταίους μήνες, σε διπλή υποβάθμιση της μετοχής, αποδίδοντας την κίνησή της, μεταξύ άλλων, στις συνεχείς καθυστερήσεις των έργων στην Ελλάδα.

Η σημαντική αυτή πτώση της αξίας, που θα μπορούσε να μετατρέψει σε στόχο επιθετικής εξαγοράς την Eldorado Gold, ήταν μία από τις βασικές αιτίες που έκανε τον George Burns να λάβει την απόφαση αναστολής δραστηριοτήτων της εταιρείας. 

Απόφαση που «δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ελάμβανε στους πρώτους έξι μήνες της θητείας του”.

Σημειώνεται ότι η Eldorado Gold δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναδραστηριοποιηθεί εάν μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου έχουν εξασφαλιστεί οι τρεις απαιτούμενες άδειες.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top