Real opinions

Είναι ο Μακρόν ψεύτης;

Όχι ο Ε. Μακρόν δεν είναι ψεύτης. Μεταρρυθμίσεις δεσμεύτηκε να κάνει, μεταρρυθμίσεις κάνει. 
Για τον Αλ. Τσίπρα πάλι δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά.

Πάντως με τις μεταρρυθμίσεις, γαλλιστί reformes, δεν τα πάει καλά…

Ο Μακρόν μόλις πέρασε το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας. Το ίδιο που προσπαθούσε να περάσει ο αντιδημοφιλής Ολλάντ. Δεξιές, «φιλελέ» μεταρρυθμίσεις. 

Αυστηρά, ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση των κλαδικών και επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων σε βάρος των συλλογικών, αλλά και έμφαση στις ατομικές συμβάσεις. 
«Δεξιές» μεταρρυθμίσεις που όμως θα οδηγήσουν σε κάτι πολύ «αριστερό». Στην αύξηση της απασχόλησης.

Η Γαλλία είχε ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά συστήματα εργασιακών σχέσεων (μαζί με τις χώρες του Νότου, προ κρίσης…) με αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία να έχει εδώ και δεκαετίες, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλή ανεργία. 

Ο,τι ακριβώς ζήσαμε στην Ελλάδα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου το ίδιο αυστηρό, δήθεν αριστερό, σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, απέτρεπε τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. 
Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ στο τελευταίο του δελτίο, «ο τρόπος καθορισμού των μισθών είχε σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ευελιξία των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο και ως εκ τούτου στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση στην ελληνική οικονομία. 
Ουσιαστικά, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε συνδυασμό με την επέκταση, επέβαλαν κατώτατους μισθούς σε ολόκληρους κλάδους, εμποδίζοντας την αποτελεσματική προσαρμογή στην συγκυρία των επιχειρήσεων που δεν είχαν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Η μόνη διέξοδος Γι αυτές ήταν η μειωςη της απασχόλησης και η αδήλωτη εργασία..»

Είδες οι αριστεροί θεσμοί! Καθόλου τυχαία η τάση άλλαξε και η ανεργία άρχισε να μειώνεται, (ναι με την επέκταση πιο ευέλικτων και κακοπληρωμένων μορφών απασχόλησης), όταν το μνημόνιο -το 2012- έδωσε τέλος στην αριστερή ορθοδοξία των εργασιακών σχέσεων.

Και ο Αλέξης Τσιπρας περνάει πάντως μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. «Αριστερές» όμως μεταρρυθμίσεις. Για να τραβάς τα μαλλιά σου.

Όπως οι ρυθμίσεις Αχτσιόγλου για την αδήλωτη εργασία. Που επιβάλει στον εργοδότη να καταγράφει στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη, εκ των προτέρων, τις υπερωρίες των εργαζομένων! Δηλαδή να πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων η επιχείρηση ότι θα υπάρξουν έκτακτες ανάγκες! Να προκύπτει ανάγκη στις 11 η ώρα το βράδυ και να κινδυνεύεις με πρόστιμο…

Με αποτέλεσμα όλοι να προτιμούν την «ολόμαυρη» εργασία. ´Η η άλλη ρύθμιση που περνάει η υπουργός Εργασίας για τον «έγγραφο τύπο» της διαβούλευσης. Όπου αν το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (πχ οι συνδικαλιστές) αρνηθεί με το έτσι θέλω… να υπογράψει τα πρακτικά της διαβούλευσης, ο εργοδότης ειναι παράνομος και η διαβούλευση (υποχρεωτική εκ του νόμου…) στον αέρα…

Παράλογο; Ναι, αλλά αριστερό. Για να το πουλήσεις στις πλατείες και τους δρόμους.

Ο ένας προωθεί «δεξιές» μεταρρυθμίσεις γιατι θελει να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ο άλλος προωθεί «αριστερές» μεταρρυθμίσεις που αντί να δίνουν λύση, επιτείνουν το πρόβλημα. (Και ονειρεύεται να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις…).

Ο ένας δεν διστάζει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές γραμμες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων Γάλλων. Ο άλλος μένει προσκολλημένος στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Αυτο που τον ενδιαφέρει είναι η εικόνα.. Το σύνθημα.

Είναι ο Αλέξης Τσιπρας ψεύτης; 

Εγώ δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά.

Αυτός πάλι έχει απαντήσει: «Κλέφτης πάντως δεν ειμαι»..

Ουτε ρεφορμιστής λέω εγώ…

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top