Real opinions

Γιατί ένας ανασχηματισμός (δεν) τους σώζει…

Οι περισσότεροι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων στη μεταπολίτευση δεν αποτέλεσαν παρά φύλα συκής τα οποία προσπάθησαν να καλύψουν τις φυσιολογικές φθορές της διακυβέρνησης.

Ανάλογα με το αν βρισκόταν κοντά στις προηγούμενες ή τις επόμενες εκλογές κάθε ανασχηματισμός ήταν φιλικός προς τους πελάτες και τους ψηφοφόρους ή την οικονομία. Ήτοι, στόχευε με βραχυπρόθεσμα κριτήρια ή με μακροπρόθεσμα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ανασχηματισμός του Ανδρέα Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 1985 που όρισε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Κ. Σημίτη για να αποτρέψει την χρεοκοπία. Το Φθινόπωρο του 1987 δυο χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές όρισε ΥΠΕΘΟ τον κ. Π. Ρουμελιώτη. Οι επόμενες εκλογές ήταν εκείνες που αναφώνησε το περίφημο Τσοβόλα δώστα όλα…

Το καλοκαίρι του 2014 μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εν όψει των πρόωρων βουλευτικών ο κ. Α. Σαμαράς κάνει ανασχηματισμό όπου ενίσχυσε το λαϊκίστικο προφίλ της κυβέρνησης. Εις μάτην όμως καθώς η ΝΔ έχασε τις δυο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Στη δεύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου απουσίαζαν όλοι οι εκπρόσωποι των ακροαριστερών συνιστωσών που αποχώρησαν. Η κυβέρνηση είχε περισσότερο μνημονιακό προσανατολισμό.

Μετά από ένα χρόνο το Φθινόπωρο του 2016 έκανε τον πρώτο ανασχηματισμό όπου ενίσχυσε περισσότερο το τεχνοκρατικό προφίλ της κυβέρνησης και απομάκρυνε από κρίσιμες θέσεις παλαιοκομματικούς γραφικούς αριστεριστές.

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ετοιμάζεται ο δεύτερος ανασχηματισμός. 

Θα έχει ενδιαφέρον αν θα είναι πριν ή μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Τα μηνύματα του επικειμένου ανασχηματισμού αφορούν:

α) Το εναπομείναν εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που οι δημοσκοπήσεις υπολογίζουν περί το 15-20%.

β) Την επανασυσπείρωση μέρους του 30-40% των ψηφοφόρων του 2015 που δηλώνουν θυμωμένοι και απογοητευμένοι είτε επειδή θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας τους πούλησε, είτε επειδή συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο γάιδαρος πετάει… Τώρα κινούνται μεταξύ αποχής και μικρότερων αντιμνημονιακών κομμάτων…

γ) Την κεντροαριστερά που αποτελεί προνομιακό χώρο γιατί θα νομιμοποιήσει επίσημα το ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικό χώρο που διαδέχθηκε οριστικά το ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης κυβερνούσε το κόμμα που προσεταιριζόταν το 20-30% που αυτοπροσδιορίζονται σαν κεντρώοι…

δ) Την οικονομία και τις αγορές. Καθώς ο βασικός στρατηγικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης αναδεικνύεται η ανάπτυξη και το τέλος των μνημονίων ο ανασχηματισμός πρέπει να έχει σαν στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της οικονομίας.

ε) Τους δανειστές καθώς η χώρα στέκεται όρθια και κινείται χάρη στα προγράμματα ανακύκλωσης χρέους των δανειστών και την τροφοδοσία των τραπεζών για να μένουν ανοιχτές.

Τα ακροατήρια των α και β κατηγοριών συγκινούνται από αντίθετα μηνύματα σε σχέση με τα ακροατήρια των γ, δ και ε.

Κατά συνέπεια θα γίνει προσπάθεια ο ανασχηματισμός να ικανοποιήσει όλα τα παραπάνω ακροατήρια, συν το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης καθώς από το Φθινόπωρο και μετά ο χρόνος που θα απομένει για τις επόμενες εκλογές θα είναι μικρότερος από αυτόν που θα παρεμβάλλεται από τις προηγούμενες.

Τα παραπάνω από μόνα τους είναι αρκετά αντιφατικά και ανταγωνιστικά για να προκύψει ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το προηγούμενο. 

Επιπλέον, στις εξελίξεις πέραν των πολιτικών προθέσεων που για την κυβέρνηση είναι να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο γίνεται και να εξασφαλίσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μπορέσει να επανακάμψει σ’ αυτήν, πρέπει να συνυπολογιστεί και ο οικονομικός κύκλος.

Τόσο ο εσωτερικός που εξαρτάται από το ρυθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των συνήθων υποζυγίων όσο και ο διεθνής που εξαρτάται από το σκάσιμο της διεθνούς «φούσκας” που έχει δημιουργήσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το επόμενο Φθινόπωρο αναμένεται περισσότερο «θερμό” από το προηγούμενο τόσο για το χρηματιστήριο που κινείται αντίστροφα, όσο και σχετικά με τις κοινωνικές εντάσεις που αρχίζουν να επωάζονται λόγω του «εγκλήματος” που έχει γίνει στην οικονομία. 

Παρά το ρεκόρ τουριστικών αφίξεων οι προορισμοί που απασχολούνται με Έλληνες μιλάνε για τη χειρότερη χρονιά μετά την κρίση. 
Οι αυξήσεις των φόρων και των εισφορών έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή να οργιάζει.

Το φθινόπωρο θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων…

Κ.Στούπας

capital.gr

Πηγή

Click to comment

Popular

To Top