Οικονομία

Άντε να δούμε ποιοί αυτ-απατεώνες θα απολογούνται για τα εκατοντάδες χαμένα εκατομμύρια της ΔΕΣΦΑ…


Και φυσικά,

…οποιοδήποτε τίμημα κάτω από τα 400 εκ, € συν τους νόμιμους πενταετείς τόκους 

…θα θεωρηθεί απιστία περί την υπηρεσία & ξεπούλημα.

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Γα την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Socar

Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα υπογράψουμε σε λίγο. Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες διανύουμε την ψήφιση μίας σειράς νόμων και σήμερα και αύριο, παρόλο που είναι Σαββατοκύριακο, θα είμαστε στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Θα είμαστε πάντα φίλοι με τη χώρα που μας έχει σταθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βρισκόταν η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο.

«Θα είναι μία περίοδος κατά τη οποία η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε και έτσι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε γενικότερα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την Ευρώπη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Socar μίλησε για ιδιαίτερη χημεία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που επιτρέπει να επεκταθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο ο TAP, η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα», δήλωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας.

«Ως επικεφαλής της Socar υπόσχομαι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της συνεργασίας», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Χάρισμα και σκάνδαλο η πρώλη του 66% της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR

Για «δουλοπρέπεια που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε έρμαιο ξένων συμφερόντων» κατηγορεί την κυβέρνηση.

«Δεν τίθεται θέμα πώλησης του ΔΕΣΦΑ». Αυτό είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar ως απόδειξη πως η Ελλάδα είναι «έρμαιο των ξένων συμφερόντων».

«Ο ΔΕΣΦΑ, όπως και η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ, αποτελούν εργαλεία άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν είναι προς πώληση, ούτε παζαρεύεται το τίμημά τους», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών παραμέτρων της συμφωνίας.

Γίνονται αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα;

Ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επιχειρούμενο ξεπούλημα» του ΔΕΣΦΑ που δεν ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία στην ανακοίνωσή του:

«Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανέρχονταν (31/12/12) σε 1,547 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει το κόστος του δικτύου υψηλής πίεσης 512 χλμ, 779 χλμ του δικτύου μεταφοράς (μέσης πίεσης) και τις εγκαταστάσεις αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ στο EurActiv.gr (19/7/12) ‘η οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των ετών 2009,2010,2011 και τα ανεπίσημα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό των ετήσιων κερδών μετά από φόρους χρήσεως, από τα 22,5 εκ. ευρώ το 2009 στα 86 εκ. ευρώ το 2011 και στα αναμενόμενα 95 εκ Euro το 2012» (πραγματοποιηθέντα 88,7 εκ. ευρώ)’.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία, την προσφορά των ρωσικών εταιρειών, περί το 1δισ. ευρώ και την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ 400εκ. ευρώ για το 66% (βελτιωμένη προσφορά της SOCAR ), ή 606 εκ. ευρώ για το 100%, η πώληση ισοδυναμεί με χάρισμα και με βάση τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αποπληρώνεται σε 5-6 χρόνια.

Πέραν αυτού, η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, με τις γνωστές ιδιαίτερες σχέσεις της με τις κρατικές εταιρείες της Τουρκίας BOTAS και TPAO, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς για πιθανές μελλοντικές ‘συνεργασίες’ και σε άλλα θέματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
fortunegreece.com

Πηγή

Click to comment

Popular

To Top