Politics

Εχθρός της Χρυσής Αυγής τα Μαθηματικά!

του Γιάννη Πήλιουρα /πρόεδρος Β1 Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ

Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν, οι μαθητές να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την Κυβέρνηση να μην έχει ακόμα καταλήξει πως θα λειτουργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά οι σκέψεις για την Παιδεία παραμένουν στο επίκεντρο. Όλα τα κόμματα έχουν εκφραστεί λίγο ως πολύ για θέματα που αφορούν την Παιδεία και τον τρόπο διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και για την είσοδο στην τριτοβάθμια. Όμως, θα επικεντρωθώ στη θέση της Ειρήνης Δημοπούλου, εκδότρια της, φιλικά προσκείμενης στη Χρυσή Αυγή, εφημερίδας «Εμπρός. Η κα Δημοπούλου, σύζυγος του γνωστού βουλευτή, Χρήστου Παππά και υποψήφια ευρωβουλευτής στις τελευταίες Ευρωεκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, παρουσίασε πρόσφατα τις απόψεις και τις σκέψεις της για την Παιδεία («Προς νέο Εθνικιστή-Σκέψεις για μια Ελληνική Παιδεία», 05.06.2017).

Η δικτατορία των Μαθηματικών!  

Η κα Δημοπούλου παρομοιάζει τα μαθηματικά με δικτατορία! Θεωρεί πως το σχολείο σήμερα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά μαθήματα και στον μαθηματικό τρόπο σκέψης, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην καλλιεργείται ήθος και αξίες για τους μαθητές. Μέσα σε όλα τα άλλα καταλήγει: «Τα Μαθηματικά και οι συναφείς «νέες» επιστήμες των Οικονομικών και των Υπολογιστών, προάγουν την ομοιόμορφη σκέψη, την τελεολογική ευθύγραμμη πορεία, τον πνευματικό μονόδρομο. Γι’ αυτό και αποτελούν το κατ’ εξοχήν όχημα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, και το εργαλείο παρασκευής του πνευματικού χυλού των απάτριδων δούλων.»

Υπό άλλες συνθήκες, μια τέτοια άποψη θα περνούσε απαρατήρητη, καθώς υπήρξαν κατά καιρούς πολλοί εκφραστές δημόσιου λόγου που επιχειρηματολογούσαν ανάλογα για θέματα όπως οι εξωγήινοι, τα εκατοντάδες δις που δεν αφήνει η Νέα Τάξη Πραγμάτων να εκταμιευτούν, παγκόσμιες συνωμοσίες κ.α. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και για απόψεις που παρουσιάζονται από ένα στέλεχος του σε φιλικό κομματικό έντυπο. 

Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη

Η καλύτερη απάντηση δίνεται από τους προπάτορες των Μαθηματικών, τους προγόνους μας, που τόσο εύκολα καπηλεύεται η Χρυσή Αυγή. Οι Αρχαίοι Έλληνες, είχαν αναπτύξει τις πνευματικές τους αναζητήσεις, στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν τα όσα συνέβαιναν γύρω τους, καταφεύγοντας στις Επιστήμες που οι ίδιοι ανέπτυξαν.

Από τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Πυθαγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Ευκλείδη και τον Αρχιμήδη μέχρι την πρώτη υπολογιστική μηχανή (μηχανισμός των Αντικυθήρων), το Κόσκινο του Ερατοσθένη, τους πρώτους αλγεβρικούς τρόπους επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων από Αρχαίους Έλληνες Μαθηματικούς (Διόφαντος, Θέων), όλη η σύγχρονη επιστήμη θεμελιώθηκε πάνω στις στέρεες βάσεις της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης.

Επίσης, η πολιτική οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα, έχουν απαντήσεις στα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων. Από τον «Οικονομικό» του Ξενοφώντα, τους «Νόμους» και την «Πολιτεία» του Πλάτωνος μέχρι τα «Πολιτικά» και «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη, μελετάμε τις πρώτες αναφορές στα πάντοτε επίκαιρα οικονομικά θέματα.

 
Αιδώς Αργείοι!

Είναι λοιπόν τουλάχιστον προσβλητικό, Έλληνες, που υπερθεματίζουν για την κληρονομιά του παρελθόντος, να μιλούν με τέτοια απαξίωση για τα μαθηματικά, την οικονομία και τις θετικές επιστήμες. Κι αυτός είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, τους κομματικούς Ελλαδέμπορες, που πίσω από τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες που βαφτίστηκαν σε μια βραδιά εθνικιστικές, κρύβεται το βαθύ σκοτάδι της ημιμάθειας.

Πηγές: 

Α. Γαλδαδας, Η Άλγεβρα των αρχαίων Ελλήνων, ΤΟ ΒΗΜΑ, 01.03.2014
Θ. Εξαρχάκος, Η αρχαία Ελλάδα, κοιτίδα της Μαθηματικής Σκέψης, Εφ. Ελευθεροτυπία, 13.02.2001

Π. Δούκας, Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική Σκέψη, Εκδ. Λιβάνη, Αθήνα, 2007
Θ. Λιανός, Η πολιτική οικονομία του Αριστοτέλη, Εκδ. ΜΙΕΤ, Αθήνα 2012
Α. Καραγιάννης, Αρχαιοελληνική πρωτοπορία στα οικονομικά, Εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2007.

Popular

To Top