[ccpw id="136103"]
Όταν δεν διαθέτει κάποιος ήθος και αγνοεί και τους στοιχειώδεις κανόνες της επικοινωνίας, καταφεύγει σε παρόμοιες βλακώδεις εκφράσεις.

Επί της ουσίας.

Είναι λογικό ο Α.Τσίπρας να τρέμει και μόνον με την ιδέα των πρόωρων εκλογών.

Ας σημειωθεί, πως οι εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, θα είναι διπλές.

Οι πρώτες με την απλή αναλογική και οι δεύτερες—καθώς οι πρώτες, λόγω του εκλογικού συστήματος, δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση– με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την φορά των πραγμάτων στις εκλογές αυτές θα επικρατήσει άνετα η Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια, η πείρα δείχνει πως πολύ σπάνια τα γεγονότα, σε βάθος εξαμήνου, κινούνται ευθύγραμμα. Πάντα συμβαίνει κάτι το απρόβλεπτο που δικαιώνει τον ιστορικό Σπύρο Μαρκεζίνη ο οποίος έγραψε: «εις την Ιστορίαν ο πλέον προβλεπτός παράγων, είναι ο απρόβλεπτος».

Φυσικά κανένας πολιτικός ή επιχειρηματίας δεν κάνει τους σχεδιασμούς του με βάση παράγοντες που δεν γνωρίζει.

Όλοι οι σχεδιασμοί και οι ασκήσεις επί χάρτου γίνονται υπό τις τρέχουσες συνθήκες και υπάρχουν και τα εναλλακτικά σενάρια.

Σήμερα ο πρωθυπουργός προφανώς και δεν μπορεί να έχει αποφασίσει αν θα προσφύγει στις κάλπες πρόωρα και πότε.

Έχει την πολυτέλεια να λάβει αυτήν την απόφαση, όταν κρίνει πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το κόμμα του και πως, σε βάθος εβδομήντα περίπου ημερών, δεν θα εμφανισθούν γεγονότα που θα ανατρέψουν αυτό το ευνοϊκό κλίμα.

Είναι το αυτονόητο πλεονέκτημα που διαθέτει ο κάθε πρωθυπουργός.

Έτσι ο Α.Τσίπρας ουσιαστικά περιμένει το μοιραίο, καθώς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διενεργήσει πρόωρες, διπλές εκλογές, θα τις κερδίσει κιόλας.

Ο πίνακας του σκορ θα γράψει ένα συνολικό 6-0 σε βάρος του Τσίπρα. Ενα σκορ βαρύ γι΄ αυτόν που «πιάνει πουλιά στον αέρα», γι΄αυτόν που «έχει τον Μητσοτάκη μια μπουκιά». Για τον «άχαστο».

Θα καταγραφεί στην συνείδηση των πολιτών ως loser.

Συνεπώς, ο Α.Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβούνται μιαν ακόμα τετραετία Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, αν διενεργήσει πρόωρες εκλογές π.χ. τον Οκτώβριο κερδίζει έναν χρόνο. Αντί να εξαντλήσει την τετραετία το 2023 θα την εξαντλήσει το 2024.

Μικρό το όφελος.

Αυτό που φοβούνται είναι το 6-0 που θα λειτουργήσει διαλυτικά και αποσυσπειρωτικά για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέσει θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Νομίζω όμως πως στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού, όπως την γνωρίζουμε, δεν συνάδουν σχεδιασμοί με αποκλειστικό γνώμονα την ήττα του αντιπάλου.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά αποφασίσει πρόωρες εκλογές αυτό θα το πράξει για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας. Για να λάβει την λαϊκή εντολή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανασυναρμολόγηση της κοινωνίας.

Δεν μας έχει συνηθίσει οι αποφάσεις του να υπαγορεύονται από τις τακτικιστικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας, που για μιαν ακόμα φορά κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, τρέμει τις εκλογές.

Σάκης Μουμτζής
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_832.html