[ccpw id="136103"]

Κάνει δηλώσεις και δίνει συνεντεύξεις, όταν τα πράγματα για τον «ανήλικο» προστατευόμενό του πρωθυπουργό είναι δυσμενή.

Ποιος δεν θυμάται όταν μετά το τραγικό ολοκαύτωμα στο Μάτι, και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπέρτατου κριτή, δήλωνε το πρωτοφανές: «Μη χτυπάτε τον Τσίπρα, είναι μόνο 44 ετών», βγάζοντας την ετυμηγορία αθώωσής του της χώρας λόγω… ανωριμότητας!
Πρόσφατα ξαναβγήκε να δώσει συνέντευξη μετά από πολύ καιρό και όχι χωρίς λόγο. Τα στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα υπόγεια του Μαξίμου είναι απογοητευτικά.
Ο ίδιος δε ως πολιτικός αναλυτής και έχοντας μακροχρόνια δημοσκοπική εμπειρία (πρώην ιδιοκτήτης της δημοσκοπικής εταιρίας VPRC), γνωρίζει ότι η κατάσταση φαίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε ήττα στις εκλογές και με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, και προσπαθεί απεγνωσμένα να ενορχηστρώσει ένα θολό κλίμα, τόσο ενόψει των εκλογών, όσο και για την επόμενη μέρα.
Δυστυχώς γι’ αυτόν έχει γίνει πλέον προβλέψιμος, αρκεί να κάνει κάποιος μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεών του. Πέφτοντας σε αντιφάσεις, αποκαλύπτει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος επιθυμεί, σχεδιάζει ή φοβάται.
Ενώ αναφέρει πως: «Δεν έχουμε λογική άδικης ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», από την άλλη ως αυτόκλητος δικαστής τονίζει με έμφαση πως: «Δεν γίνεται να αθωώνεται η εποχή του εκσυγχρονισμού για να ριχθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στον Καραμανλή, αυτό δεν το δέχομαι».
Και παρότι με τη φράση «εκσυγχρονισμό» έχει ήδη καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει αντιφατικά ότι: «Δεν υπάρχει λόγος διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ».
Ταυτόχρονα εκφράζει τον μεγάλο του φόβο που βλέπει να έρχεται δηλώνοντας: «Δεν δίνω καμία πιθανότητα για αυτοδυναμία της ΝΔ» και ως άλλος προφήτης δηλώνει αυτό που θα ήθελε πάρα πολύ να συμβαίνει: «τώρα αρχίζει να μετρά ο πολιτικός χρόνος».
Όλα όσα είπε, αποκαλύπτουν την πολυμέτωπη τοξική στρατηγική που έχει ξετυλίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι:
1. Διεμβολισμός του ΚΙΝΑΛ
Με αφορμή τα γεγονότα των διώξεων Παπαντωνίου και Σημίτη, και αναφερόμενος ως υπέρτατος δικαστής στην «μη αθώωση της εποχής του εκσυγχρονισμού», προσπαθεί τεχνηέντως να ενοχοποιήσει το ΚΙΝΑΛ, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη, με τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης ή απογοήτευσης στους οπαδούς του.
2. Προσπάθεια πόλωσης σχέσεων ΝΔ-ΚΙΝΑΛ
Ταυτόχρονα μη ενοχοποιώντας (διακριτικά βέβαια) τον Κώστα Καραμανλή, στοχεύει να προκαλέσει κάποια δήλωση στήριξής του από την επίσημη ΝΔ, γνωρίζοντας ότι από την Πειραιώς θα αποφύγουν αυτονόητα οποιοδήποτε σχόλιο για τον πρώην πρωθυπουργού και μάλιστα ενόψει εκλογών.
Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό θα εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή της ΝΔ για την μονομερή ενοχή του ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας ότι αυτό θα πολώσει επιπλέον τις σχέσεις των δύο κομμάτων και θα δυσκολεύσει την μετεκλογική συνεργασία τους αν αυτό απαιτηθεί.
3. Πρόκληση διχασμού στη ΝΔ
Προσπαθεί να διχάσει τη ΝΔ με τη συντήρηση ενός υποκριτικού «κλίματος προστασίας» για τον Κώστα Καραμανλή και τώρα και κυρίως μετεκλογικά, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποτραπεί η δημιουργία εξεταστικών τόσο για σκάνδαλα της θητείας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όσο και για την πλήρη διερεύνηση της χρεωκοπίας, κάτι που θα περιελάμβανε και την σκανδαλώδη και καταστροφική “περήφανη” διαπραγμάτευση του 2015 η οποία αγγίζει τον νυν πρωθυπουργό.
Επιπλέον, προσδοκούν να προκαλέσουν αμηχανία στάσης στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ελπίζοντας ότι θα ευνοήσουν οι συνθήκες (καθότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία) να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μια πιθανή υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού για την προεδρία της Δημοκρατίας.
4. «Απενεργοποίηση» των αναποφάσιστων
Γνωρίζοντας ότι οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την αυτοδυναμία, και με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ο στόχος είναι: Η συντήρηση και κλιμάκωση ενός γενικευμένου θολού και τοξικού κλίματος, και η πρόκληση απογοήτευσης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος σε μια σημαντική μερίδα σκεπτόμενων αναποφάσιστων πολιτών, ώστε να επιλέξουν την αποχή.

Συμπέρασμα

Ο Χ. Βερναρδάκης λοιπόν με αυτή του τη συνέντευξη, ενίσχυσε την γενική πλέον πεποίθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, πέρα από την απέλπιδα ακατάσχετη παροχολογία, θα παίξει ό,τι πιο βρώμικο χαρτί μπορεί να επινοηθεί με ύστατο και μοναδικό πλέον στόχο:
Τη μη αυτοδυναμία της ΝΔ.
Δυστυχώς όμως γι’αυτόν, η άλλη πλευρά δείχνει πλέον διαβασμένη, και η πραγματικότητα φαντάζει μάλλον αναπότρεπτη.
Και αυτήν την πραγματικότητα την περιγράφει πολύ γλαφυρά η γερμανική Handelsblatt: «O κ. Τσίπρας τελειώνει έτσι όπως άρχισε. Με ψέματα και Rousfeti προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες μήπως και σωθεί ο ίδιος. Σύντομα θα παραδοθεί στη λήθη».
Του Βασίλη Δρακονταειδή

Πηγή