Real opinions

Ξορκίζει τις εκλογές αλλά προετοιμάζεται γι’ αυτές…

Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Του Γιάννη Σιδέρη
Ο Έβρος, Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα,η Κρήτη ήταν… προθέρμανση.
Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει πλήθος εξορμήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας μέσα στον Ιανουάριο, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ήδη μόνο σε δυο μέρες, χθες και προχθές, δεκαπέντε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου βρέθηκαν στην επαρχία, ενώ καταρτίζεται το πρόγραμμα και των επόμενων υπουργικών εξορμήσεων. Οι περισσότεροι, κόβουν κορδέλες, εγκαινιάζοντας μικρά τμήματα νέων οδών, που σε κανονικές συνθήκες ανήκουν στο κλιμάκιο – το πολύ – Γραμματέως Υπουργείου.
Ωστόσο, την παλαιοκομματική «ιεροτελεστία» (θα σας φτιάξουμε και γιοφύρια) δεν αρνήθηκε ούτε ο πρωθυπουργός που έκοψε κορδέλα σε ένα μικρής έκτασης έργο, την περιφερειακή οδό Καλαμάτας, ενώ οι κ.κ. Σπίρτζης και Φλαμπουράρης, ομού μετά της κας Γεροβασίλη, παρέδωσαν προχθές στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Ιονίας οδού (δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά δόθηκαν με απευθείας ανάθεση. Η γνώση ξεπερνάει τις δυνατότητες της δημοσιογραφίας, για έρευνα σε όλη την Ελλάδα. Δουλειά της αντιπολίτευσης που έχει βουλευτές σε κάθε νομό, είναι να το διερευνήσει και να πληροφορήσει).
Η στοχευμένη δημοσιογραφία «ντύνει» τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού με το γλυκερό λαϊκότροπο ιστόρημα ότι «αντλεί δύναμη από το λαό» (Δεν θυμούμαστε παρόμοιες ευτελείς εκφράσεις να συνοδεύουν επισκέψεις πρωθυπουργών στην επαρχία, οι οποίες να αναγάγουν τον πρωθυπουργό σε υπερλαϊκό και υπερκομματικό «πατερούλη». Η μόνη παρέκβαση περί «άντλησης δυνάμεων από το λαό», είχε γίνει επί Αντρέα. Και αυτό – άκομψο φυσικά για δημοσιογραφική γλώσσα σε δυτική δημοκρατία – συνέβη κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ, όπου είχε δώσει μάχη ζωής).
Βραδυφλεγές το αγροτικό
Μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε 1,5% δημοσκοπικά με το φιλοδώρημα που ονομάστηκε… 13η σύνταξη, αλλά η βραδυφλεγής βόμβα που θα προσπαθήσει να απενεργοποιήσει, είναι το αγροτικό.
Κατά το κλισέ, «ζεσταίνουν τα τρακτέρ» για μπλόκα οι αγρότες. Είναι βέβαια παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή που πέφτει η δουλειά στα χωράφια να κλείνουν οι δρόμοι, όπως παράδοση είναι και την ειδησεογραφία να καταλαμβάνει ο αειθαλής, αγωνιστικά, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.
Στην Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στη Λάρισα, στα μέσα του μήνα, τόνισε πως τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στα μπλόκα, αλλά και σε κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αθήνα.
Ο κ. Μπούτας χαρακτήρισε «ψέματα» τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση για το φορολογικό το ασφαλιστικό, αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
Ασχέτως πάντως της περιοδικότητας και εθιμικότητας του ξεσηκωμού, ασχέτως του δικαιολογημένου ή όχι των αιτημάτων, και του μη δικαιολογημένου τρόπου πάλης (κλείσιμο δρόμων στις 23 Ιανουαρίου), τα τρακτέρ, ως κίνημα αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική δεν είναι αμελητέο. Καθορίζει εν πολλοίς τη μέλλουσα πολιτική «ατμόσφαιρα» στις αγροτικές περιοχές.
Το ξέρει ο κ. Τσίπρας, επωφελήθηκε από αυτό, οξύνοντας τα πνεύματα, μιλώντας πάνω σε τρακτέρ στο μπλόκο Βοιωτίας. (Η λέξη «μπούμερανγκ»… ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ).
Ήδη, η κυβέρνηση προγραμματίζει κλιμάκια αποστολών «ανακοπής» των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι, στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τη Μεσσηνία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την Ζάκυνθο, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός τα Δωδεκάνησα και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης την Αρκαδία.
Σε κάθε περίπτωση, η ωραία φιλολογία περί ποσοτικής χαλάρωσης (με ένα ήσσονος σημασίας ποσό), και η θριαμβολογία περί εξόδου στις αγορές (που και να γίνει θα είναι συμβολική και προστατευμένη), δεν αίρουν την υπόκωφη λαϊκή δυσαρέσκεια, έστω και αν αυτή δεν είναι οργανωμένη – γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δυνάμεις να την οργανώσουν, πέραν από αυτές των αγροτών.
Η κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές, αλλά καλού κακού, προετοιμάζεται γι’ αυτές.

Πηγή

Popular

To Top