Real opinions

Οι άνθρωποι πάνω από τις κάλπες…

Πόρτα κι από το Βερολίνο…

Τις προηγούμενες εβδομάδες η κυβέρνηση καλλιεργούσε την προσδοκία της πολιτικής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα με την κα Μέρκελ η οποία θα ξεμπλοκάρει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως όλοι οι άλλοι περιμέναμε η περίφημη πολιτική διαπραγμάτευση αποδείχτηκε μια “τρύπα στο νερό”. Η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει μια στρατηγική εκβιασμού των δανειστών εν όψει της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου σε Γαλλία και Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό σκόπευε να προσπορίσει κάποια οφέλη τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό και να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα.

Στο σχέδιο αυτό είτε από σκοπιμότητες είτε από ιδεολογική συμπόρευση είχε και τη στήριξη αρκετών Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ολάντ, Μοσκοβισί, Ρέντσι, Σουλτς, Πιτέλα κλπ.

Οι ανατροπές όμως του Brexit, της εκλογής Τραμπ, της πτώσης Ρέντσι, της πολιτικής εξαφάνισης Ολάντ έχουν ανατρέψει τα δεδομένα με τα οποία γίνονταν ο σχεδιασμός πέρυσι.

Μοιραία ο ελληνικός εκβιασμός για πρόωρες εκλογές με στόχο μια πολιτική συμφωνία έπεσε στο κενό. Όπως ήταν αναμενόμενο η κ. Μέρκελ παρέπεμψε τον κ. Τσίπρα στους υπαλλήλους των θεσμών και το Euroworking group. Με λίγα λόγια φάγαμε “πόρτα”…

Η απειλή της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές εν τω μεταξύ έχει αρχίσει να αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας και σύντομα, χωρίς να το επιθυμεί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συρθεί σε αυτές. Ο αντίκτυπος αυτής της εκκρεμότητας έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές.

Ο ρόλος ΔΝΤ και Σόιμπλε

Η κυβέρνηση επεδίωξε να εξαιρέσει το ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση γιατί πιέζει για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σύγκλιση με μείωση των δαπανών και των φόρων με στόχο να δοθεί χώρος να αναπνεύσει η οικονομία. Δηλαδή, τα αντίθετα από αυτά που κάνει η κυβέρνηση με την ύποπτων επιδιώξεων συνεπικουρία του κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε αποδεικνύεται ο καλύτερος σπόνσορας του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης. Με τη συνεχή κόντρα καταφέρνει να τους προστατεύει από την πλήρη κατάρρευση και να διατηρεί ανοιχτό δρόμο για ένα μελλοντικό Grexit, που επεδίωκε πάντα.

Αντιθέτως η στήριξη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αφαιρεί από τον κ. Τσίπρα το επιχείρημα της απομόνωσης που θα διευκόλυνε στην προσφυγή σε πρόωρες κάλπες υπό συνθήκες ρήξης, όπως το καλοκαίρι του 2015.

Η κυβέρνηση στόχευε σε ουσιαστικά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που οδηγούν στην ποσοτική χαλάρωση χωρίς να υποχρεωθεί σε νέα φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Μετά το ναυάγιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης της τελευταίας εβδομάδας το σενάριο αυτό παραπέμπεται στις καλένδες.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υποχωρεί στους όρους και επιπλέον οι εκτιμήσεις θέλουν να περιμένει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του υπό το πρίσμα της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ κ. Τράμπ. Τούτο σημαίνει πως δεν θα είναι έτοιμο πριν το Μάρτη.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχει τρίτο πρόγραμμα. Άρα, το πιθανότερο είναι πως μέχρι το Μάρτιο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση, οπότε η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση αναβάλλεται στην καλύτερη περίπτωση για το καλοκαίρι.

Και να υπήρχαν κάποιες ελπίδες αλλαγής του κλίματος στην οικονομία οι χειρισμοί αυτοί τους έχουν εκμηδενίσει.

Όπερ, πόθεν θα προκύψει η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός το 2017;

Αν δεν προκύψει πόσα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα πέραν αυτών που είχαν εξαγγελθεί θα χρειαστούν;

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται. Τόσο σε χρονικό ορίζοντα πρώτου τριμήνου του 2017, όσο και σε ορίζοντα δευτέρου και τρίτου τριμήνου που οι πιθανότητες ανεβαίνουν πολύ πάνω από το 50%.

Όσο και να αποκηρύσσει η κυβέρνηση τις πρόωρες εκλογές οι πράξεις της δείχνουν πως τις διατηρεί εντός των μελλοντικών σχεδίων.

Εκτός του εφάπαξ βοηθήματος των συνταξιούχων, οι αυξήσεις στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου δείχνουν πως το σχέδιο αυτό διατηρείται σε ισχύ.

Το να μοιράζει αυξήσεις στο προσωπικό την ώρα που οι αστικές συγκοινωνίες γράφουν τεράστιες ζημιές και αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας και ασφάλειας οχημάτων αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τρόπου που πολιτεύεται και αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη και τις προτεραιότητες.

Αιδώς Αργείοι! Οι άνθρωποι πάνω από τις κάλπες…

2) Η ψηφοθηρική αδικία…

Η κυβέρνηση επέλεξε να μοιράσει το κοινωνικό βοήθημα των 617 εκατ. ευρώ με επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά και όχι για την επούλωση κάποιων κοινωνικών πληγών.

Στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης υπάρχουν κάποιες κατηγορίες συμπολιτών οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο και στις κατηγορίες αυτές υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Οι συνταξιούχοι που μοιράζει την εφάπαξ “13η σύνταξη” δεν είναι στις κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο. Τα στοιχεία της έρευνας του καθηγητή κ. Μάνου Ματσαγκάνη και της Διανέοσις είναι χαρακτηριστικά. Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχουν περιέλθει κατά κύριο λόγω άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα κλπ. Η κυβέρνηση αφαιρεί από τις κατηγορίες αυτές μέσω της υπερφορολόγησης για να υποκλέψει ψήφους από κατηγορίες που θεωρεί δυνητικά πιο κοντά της. Όπως πολύ σωστά έλεγε πριν λίγες μέρες ο σατιρικός σχολιαστής Μ. Βουλαρίνος, τα παίρνει από αυτούς που δεν είναι πλούσιοι για να τα μοιράσει σε αυτούς που δεν είναι φτωχοί.

Του Κώστα Στούπα
[email protected]
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top