Διεθνείς Σχέσεις

Δεκάωρο θρίλερ η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ -Συμφώνησαν στα βήματα για το Brexit

Τα μεσάνυχτα, μετά από 10 ώρες συνεδριάσεων, ολοκληρώθηκε τελικά η Σύνοδος Κορυφής-θρίλερ στις Βρυξέλλες.

Η κρίση στη Συρία και η κατάσταση στο Χαλέπι απασχόλησαν το πρώτο μέρος της συνεδριάσης.
Περίπου στις 23:20 οι ηγέτες της Ε.Ε. ολοκλήρωσαν μεν την Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οι 27 ξαναμπήκαν σε άτυπη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το Brexit. Τη απουσία φυσικά της Τερέζα Μέι η οποία αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.
Η δεύτερη συνεδρίαση ήταν όντως σύντομη και οι 27 συμφώνησαν στα βήματα για το Brexit και στις δηλώσεις τις οποίες προβαίνουν αυτή την ώρα οι Τουσκ, Γιούνγκερ και ο σλοβάκος προεδρεύων Ρ. Φίτσο σε συνέντευξη Τύπου.
Λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, όλο το πρόγραμμα του Ελληνα Πρωθυπουργού ανατράπηκε. Τελικά παραχώρησε λίγο μετά τις 00:30 την συνέντευξη Τύπου που είχε προαναγγείλει για τις 19:30 της Πέμπτης.
Το προσχέδιο
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι «27» και το οποίο έχει στα χέρια του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Μισέλ Μπαρνιέ αρμόδιο για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, επικαλούμενοι «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του Μπαρνιέ θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπλέον, οι «27» προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.
Εξάλλου, το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανή πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση.

Πηγή

Popular

To Top