Οικονομία

Πώς παίρνουν πίσω διπλά και παντοτινά τη «μισή 13η σύνταξη»

Η αλήθεια για το «βοήθημα» που ανακοίνωσε ο Τσίπρας: Δωράκι 617 εκατ. τα Χριστούγεννα, χαράτσι 1,306 δισ. το 2017: Από τα 845 ευρώ σύνταξη θα βρεθούν στα 641 ευρώ λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού – Αναλυτικές περιπτώσεις και παραδείγματα

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», λέει ο θυμόσοφος λαός από αρχαιοτάτων χρόνων. Και κάπως έτσι αποτιμάται το όφελος του μποναμά των 300-830 ευρώ που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους μπροστά στις βάρβαρες μειώσεις που προηγήθηκαν και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.

Οι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 850 ευρώ ουσιαστικά παίρνουν πίσω το 1/3 των περικοπών που υπέστησαν, ενώ μυρίζονται τον επερχόμενο κίνδυνο να χάσουν πολύ περισσότερα στο άμεσο μέλλον. Η απειλή που παραμονεύει είναι η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των 2 εκατομμυρίων καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – Ευρωπαίων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ όχι μόνο για το 2018 αλλά για αρκετά χρόνια ακόμα.

Οι θεσμοί έθεσαν κατά την τελευταία επίσκεψή τους ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τον επανυπολογισμό, ο οποίος καθυστερεί τεχνηέντως. Για την ακρίβεια, δεν έχει καν ξεκινήσει παρά τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι ως το τέλος του 2016 θα έχει επανυπολογιστεί το 10% των κύριων συντάξεων. Μάλιστα οι πιστωτές έθεσαν επιπλέον όρους: το 25% των συντάξεων που θα εκδοθούν κατά προτεραιότητα να είναι νέες συντάξεις που θα υπολογιστούν με τον νόμο Κατρούγκαλου προκειμένου να μετρήσουν στην πράξη την εξοικονόμηση που αποφέρει η μεταρρύθμιση.

Ο υπολογισμός των παλαιών συντάξεων με βάση

α) τις αποδοχές από το 2002 και μετά,
β) τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου
και γ) την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ θα εμφανίσει διαφορές μεταξύ παλαιού και νέου ποσού της σύνταξης από 5% έως 35%.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι οι υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ, η προσωπική διαφορά μπορεί να αντιστοιχεί και στο 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Μόνο το 10%-15% των συνταξιούχων θα μείνει στο απυρόβλητο ή θα υποστεί οριακές μειώσεις.

Από τον επανυπολογισμό εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος λεηλασίας των συντάξεων, οι προσωπικές διαφορές αποτελούν τον στόχο Νο 1 των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, για να βρεθούν τα 4,5 δισ. μέτρα το 2019 που ζητά το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς θα αποφέρει εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ συνολικά. Ο κ. Κατρούγκαλος κατέβαζε το κόστος στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα επιμείνει η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2019, ίσως το 2018.

Πάντως ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς μπορεί να γίνει σταδιακά – ανάλογα με το μείγμα μέτρων που θα αποφασιστεί. Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο μπορεί να μειωθεί το 20% της προσωπικής διαφοράς.

Διαβάστε τις νέες διευκρινίσεις για το βοήθημα που έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος

Ποιοι θα δουν μειώσεις

■ Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποχώρησαν με ποσοστά αναπλήρωσης 80% για την κύρια σύνταξη. Αν έχουν υψηλές αποδοχές και τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης, οι απώλειες θα είναι βαρύτερες.

■ Κοφτερό θα είναι το μαχαίρι και για τις συνταξιούχους του Δημοσίου που έφυγαν πρόωρα ως μητέρες ανηλίκων χωρίς όμως η σύνταξή τους να υποστεί δραματικές περικοπές, όπως συμβαίνει σήμερα με τις νέες πρόωρες συντάξεις. Επίσης, οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων που ήταν χαμηλότερες από 1.000 ευρώ και δεν υπέστησαν μνημονιακές περικοπές.

■ Οι χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν σήμερα την κατωτάτη σύνταξη του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει σήμερα σύνταξη ύψους 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, με τον επανυπολογισμό θα δει τη σύνταξή του να κατεβαίνει ακόμα χαμηλότερα, στα 432 ευρώ. Η προσωπική διαφορά θα είναι 54 ευρώ (-11%).

■ Οι μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν με 20 χρόνια ασφάλισης και παίρνουν μειωμένη σύνταξη 582 ευρώ. Το νέο μειωμένο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό θα ανέρχεται σε 428 ευρώ. Δηλαδή η προσωπική διαφορά θα είναι 154 ευρώ (-26%).

■ Μικρότερες απώλειες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ.

Οσο δουλεύεις, τόσο πληρώνεις

Οσo περισσότερα έτη δουλειάς καλύψει ο ασφαλισμένος και όσο υψηλότερη αμοιβή εισπράττει, τόσο περισσότερο «τιμωρείται» από τον νόμο Κατρούγκαλου προς όφελος των «ασθενών» ομάδων που δεν κατάφεραν λόγω της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας να βγάλουν μια αξιοπρεπή σύνταξη.

■ ΙΚΑ: Ενας παλιός συνταξιούχος του ΙΚΑ στην 28η ΑΚ με 36 έτη ασφάλισης που εισπράττει σήμερα 1.354 ευρώ, με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα δει ότι η σύνταξή του δεν θα ξεπερνά τα 1.093 ευρώ. Η προσωπική διαφορά φτάνει τα 261 ευρώ.

■ ΟΑΕΕ: Μεγάλη προσωπική διαφορά -έως 350 ευρώ- υπολογίζεται ότι θα έχουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που παίρνουν το μπόνους των 220 ευρώ. Στις περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι είχαν επιλέξει προαιρετικά την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ, οι διαφορές έναντι των νέων συντάξεων μπορεί να φτάσουν και το 40%.

■ ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μικρότερη προσωπική διαφορά, περίπου 15%, βγάζει ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς ο νόμος προβλέπει προσαυξημένο συντελεστή λόγω της υψηλότερης εισφοράς που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία.

Περιπτώσεις και παραδείγματα – Πόσα παίρνουν και πόσα χάνουν

Μειώσεις συντάξεων έως και 46,8% λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού

Συνταξιούχος του ΙΚΑ
(με 31 έτη ασφάλισης)
Από 1.963,44€       1.043,60€
(384€ εθνική σύνταξη και 659,60€ ανταποδοτική με συντελεστή
αναπλήρωσης 27,79%)
Διαφορά: -919,84€ (-46,8%)

Συνταξιούχος του ΙΚΑ
Από 1.496,83€     1.042,23€

(με συντελεστή
αναπλήρωσης 35,40%)
Διαφορά: -454,60€ (-30,3%)

Συνταξιούχος πρώην ΤΕΒΕ
(με 25 έτη ασφάλισης)
Από 1.185€     859€
Διαφορά: -326€ (-27,5%)

Συνταξιούχος
του Δημοσίου
Μητέρα ανηλίκου (με 30 έτη ασφάλισης)
Από 996€     743€
Διαφορά: -253€ (-25,4%)

Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ
Από 845€     641€
Διαφορά: -204€ (-24,1%)

Συνταξιούχος
του Δημοσίου
πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (με 35ετία)
Από 1.122€     882€
Διαφορά: -240€ (-21%)

Συνταξιούχος
του Δημοσίου
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με 25ετία)
Από 722€     618€
Διαφορά: -104€ (-14%)

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχει επεξεργαστεί για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος

Οι μικροσυνταξιούχοι πήραν το «δώρο» και χάνουν το ΕΚΑΣ

Απίστευτη μεθόδευση από την κυβέρνηση – 240.000 δικαιούχοι μένουν μόνιμα χωρίς ένα σταθερό πόρο

Η ανάγκη να αποφύγει όσο γίνεται την κατακραυγή των πολύπαθων χαμηλοσυνταξιούχων, ειδικά μέσα στις γιορτές, ήταν αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσει εσπευσμένα τη χορήγηση βοηθήματος σε 1.600.000 δικαιούχους, που παίρνουν χαμηλές -μέχρι ορίου πείνας- συντάξεις.

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Η αγωνία και ο φόβος που επικράτησαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο για ένα γενικευμένο κλίμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική καμπή, και όχι ένα συνηθισμένο επικοινωνιακό τρικ, έκαναν την αυτοκινητοπομπή με τον κ. Τσίπρα να κατευθυνθεί από το αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ, προς το κέντρο της Αθήνας και όχι προς το σπίτι του στην Ανω Κυψέλη για την απαραίτητη ξεκούραση στην οικογενειακή εστία.

Ο πρωθυπουργός επέδειξε αυτή τη σπουδή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις για τη δραματική μείωση που θα δουν τουλάχιστον οι 240.000 εναπομείναντες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στα ΑΤΜ στις 22 Δεκεμβρίου. Περικοπές από τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται να υποστούν σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες να τις περάσουν όλες αυτό τον μήνα και να φανούν τη μεθεπόμενη Πέμπτη! Για το ΕΚΑΣ ωστόσο η διαδικασία έχει ξεκινήσει και η απώλεια θα φανερωθεί άμεσα. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα χάσουν μόνο μέσα στο 2017 τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ και η αρχή θα γίνει ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα, όταν και πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα του Ιανουαρίου!

Ηταν ακριβώς η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος που προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και αποφασίστηκε να κινηθεί ο κ. Τσίπρας αιφνιδιαστικά και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τη χρήση του υπερ-πλεονάσματος του 2016, έστω κι αν αυτό ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε, όπως κι έγινε, την έντονη δυσφορία έως αποδοκιμασία των δανειστών!

Μόλις ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε τι θα συνέβαινε στα ΑΤΜ την άλλη Πέμπτη, αποφάσισε όχι απλώς να ανακοινώσει μονομερώς ότι θα διανεμηθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα 617 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την υπεραπόδοση των φορολογικών στόχων, αλλά και να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταβάλλουν εκείνη την ημέρα το βοήθημα, διαμορφώνοντας, μία έστω και «μαγική» εικόνα παροχών και κοινωνικής ευαισθησίας. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες από την περασμένη Παρασκευή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό μείωσης του ΕΚΑΣ μηνιαίως, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο Κατρούγκαλου εξοικονόμηση ποσού 569 εκατ. ευρώ για το 2017! Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση ακόμη και 50% στο ΕΚΑΣ. Οταν οι αριθμοί «βγουν», τότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, περί το τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου η καταβολή του επιδόματος να γίνει στις 21 του μήνα.

Το ΕΚΑΣ που θα πληρωθεί εκείνη την ημέρα λόγω των εορτών είναι του Ιανουαρίου, γι’ αυτό και θα είναι επανυπολογισμένο, με βάση τις προβλεπόμενες περικοπές. Οι 240.000 εναπομείναντες δικαιούχοι θα ζήσουν έτσι την εξής ιλαροτραγωδία: τη μία ημέρα θα υποστούν μειώσεις μερικών ή και αρκετών δεκάδων ευρώ και την άλλη θα δουν στους λογαριασμούς τους το αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την περικοπή «βοήθημα Τσίπρα» σαν παρηγοριά. Μόνο που η μείωση θα πρέπει να υπολογιστεί επί 12 ετησίως έως ότου τους κοπεί εντελώς το επίδομα, ενώ το «βοήθημα» θα τους δοθεί άπαξ και ουσιαστικά δεν θα καλύπτει σε καμία περίπτωση τη μόνιμη απώλεια του ΕΚΑΣ. Εκτός κι αν κάποιος θεωρήσει ότι η χώρα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 1 και 2 δισ. ευρώ πάνω από τους αδιανόητους στόχους του 1,75% για το 2017 και 3,5% για τα επόμενα χρόνια, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup.

Και μόνο η σύγκριση των αριθμών είναι αδυσώπητη: το «βοήθημα Τσίπρα» των 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. δικαιούχους θα καλύψει απλώς την απώλεια του ΕΚΑΣ, που φτάνει στα 569 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017. Η συνολική απώλεια όμως για την επόμενη χρονιά θα είναι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την τετραετία από την 1/1/2016 έως τις 31/12/2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν προσθετικά σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ.

Μαίρη Λαμπαδίτη, Γιάννης Μακρυγιάννης
protothema

Πηγή

Popular

To Top