Politics

Μόνη δι-έξοδος η «ηρωϊκή» έξοδος!

Είναι συχνό το φαινόμενο όταν μια ποδοσφαιρική ομάδα χάνει με ασφαλή διαφορά, λίγα λεπτά πριν το τέλος του ματς, ο προπονητής να επιχειρεί το αδιανόητο. 

Να σπρώχνει όλη την εντεκάδα στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου μήπως και με την πίεση καταφέρει να αντιστρέψει το σκορ… 
Συνήθως όμως το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξάνει τη διαφορά και το αμετάκλητο της ήττας.

Αρκεί μια μακρινή μπαλιά και ένας αντίπαλος να περάσει το κέντρο για να αυξηθεί η διαφορά.

Το ίδιο έχει συμβεί πολλάκις και στις πολεμικές αναμετρήσεις…

Ο Χίτλερ π.χ. όταν κατάλαβε πως σύντομα θα έχανε τον πόλεμο επιχείρησε μια εντυπωσιακή αντεπίθεση με την Επιχείρηση των Αρδεννών.

Το μόνο που κατάφερε ήταν θυσιάζοντας 100.000 από την αφρόκρεμα των εναπομεινασών γερμανικών δυνάμεων, να επιταχύνει την υποχώρηση στη συνέχεια και να εκμηδενίσει τις πιθανότητες για την μη άνευ όρων συνθηκολόγηση με κατοχή και διαμελισμό της Γερμανίας.

Στα δικά μας τώρα…

Η κίνηση του πρωθυπουργού την εβδομάδα που πέρασε να μοιράσει εφάπαξ 617 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους μοιάζει με ανάλογη κίνηση απελπισίας.

Το πιθανότερο είναι να επιταχύνει παρά να αντιστρέψει τις εξελίξεις καθώς πρόκειται για μια απονενοημένη κίνηση.

Το μη πλεόνασμα…

Κατ’ αρχήν, το ύψος του πλεονάσματος πιστοποιείται γύρω στο Μάρτη από την Eurostat και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, περί το 30% για χρέος, περί το 30% για οφειλές δημοσίου και 30% για προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικής συνοχής κλπ. Αυτά τα έχει αποδεχτεί και υπογράψει ο ίδιος…

Κατά δεύτερο το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για το 2016 αμφισβητείται πως είναι πραγματικό για δύο λόγους. Ο ένας είναι οι άνω των 6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και το δεύτερο είναι η καθυστέρηση έναρξης καταβολής συντάξεων σε 100-150.000 άτομα που έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα και έχει περάσει το σχετικό δίμηνο όπως ορίζει ο νόμος 4387/2016…

Η κοινωνική αδικία…

Όταν μοιράζεις 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. που λαμβάνουν έστω και χαμηλές συντάξεις και καθυστερείς να πληρώσεις κάποιους που έχουν βγει σε σύνταξη και δεν εισπράττουν τίποτα, δεν είναι ακριβώς ούτε δίκαιο ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό…

Επίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα σημαίνουν: Εργαζόμενοι με καθυστέρηση καταβολής πληρωμής ή και απώλεια θέσεων εργασίας…

Τουτέστιν, ο “μποναμάς” δεν έχει κανένα στοιχείο δικαιοσύνης αλλά προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο κοινωνικής αδικίας. Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι καθαρά πολιτικάντικος και επικοινωνιακός…

Το όλο εγχείρημα μοιάζει έωλο, άδικο, καταχρηστικό και καταστροφικό. Οι σκοπιμότητες προφανώς είναι άλλες.

Οι σκοπιμότητες

Οι πιθανοί στόχοι μιας τέτοιας κίνησης θα μπορούσε να είναι οι εξής…

α) Απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα προκειμένου να εκτονώσει εσωτερικές πιέσεις που απειλούν να τινάξουν κόμμα και κυβέρνηση στον αέρα. Εν όψει εορτών οι βουλευτές και τα στελέχη θα μπορέσουν να εμφανιστούν στις τοπικές κοινωνίες όπου το κλίμα συνεχώς επιδεινώνεται…

β) Προσπαθεί να εξευμενίσει την κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει της ανάγκης να ψηφιστούν νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

γ) Απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία προκειμένου σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα και να πάει σε αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές πριν το τέλος Μαρτίου.

δ) Απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία όχι με στόχο τις πρόωρες εκλογές αλλά να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση όπως το καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

ε) Απευθύνεται στους δανειστές ως απειλή πρόωρων εκλογών οι οποίες θα προσθέσουν άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο στα πολλά που υπάρχουν το 2017 (Ιταλία και εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία…) προκειμένου να εκβιάσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με όσο το δυνατόν λιγότερο σκληρά μέτρα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να αιφνιδίασε με το Χριστουγεννιάτικο “μποναμά” προς τους συνταξιούχους για τους περισσότερους από τους παραπάνω λόγους. Κατά τη στήλη αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο τρίτος και ο τελευταίος.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως ο πρωθυπουργός στοχεύει να τεστάρει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και με βάση αυτό να επιλέξει τις επόμενες κινήσεις του.

Ενδεχομένως να μην περίμενε τις ήπιες αντιδράσεις από το εξωτερικό. Να περίμενε πιο σκληρές αντιδράσεις που θα του έδιναν την αφορμή να παίξει το χαρτί της ρήξης και να πάει σε πρόωρες εκλογές ή κάποιο είδος δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015.

Ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή μίλησε πάλι για εξάντληση της τετραετίας. Η εκ διαμέτρου αντίθεση μεταξύ πράξεων και λόγων αποτελεί άλλο ένα σύνηθες δείγμα του αδιεξόδου που συνήθως οδηγεί στη λύτρωση μέσω του απευκταίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Καθώς όμως τα αδιέξοδα όσο προχωρά το 2017 θα αυξάνονται, τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, οι εκλογές θα γίνονται αναπόφευκτες.

Οι εκλογές από τη στιγμή που πέσουν στο τραπέζι έστω και σαν απειλή, εξελίσσονται σε αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία και ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα.

Ήδη, στην οικονομία το ρίσκο και οι προσδοκίες των πρόωρων εκλογών έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στις εξελίξεις. Αυτό, ακόμη και αν κάνει πίσω τελικά ο πρωθυπουργός, θα έχει καταλυτική επίδραση στη συνέχεια.

Οι εξελίξεις ωθούν τον πρωθυπουργό στην απεγνωσμένη τελευταία επιθετική κίνηση, με την ελπίδα να γίνει ένα θαύμα και να αντιστρέψει το κλίμα. Τα θαύματα όμως για τον κ. Τσίπρα τελείωσαν το Σεπτέμβρη του 2015 όταν κέρδισε μέσα σε 9 μήνες την τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Τώρα βρίσκεται στον αντίποδα και πάει από αποτυχία σε αποτυχία…

Αν δεν βιαστεί μάλιστα, το κόστος που ενδέχεται να επωμιστεί μπορεί να ξεπερνά εκείνο ενός μονοψήφιου ποσοστού όπως επίσης να στιγματίσει ευθέως την ευρύτερη παράταξη με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της νεοελληνικής ιστορίας. 

Υπάρχουν πολλά υποψήφια πεδία για να λάβει χώρα αυτό, από την οικονομία μέχρι τα εθνικά ζητήματα…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top