Διεθνείς Σχέσεις

Η Ελλάδα χάνει και τους τελευταίους φίλους στην Ευρώπη – ΣΟΚ-αρισμένοι οι Γιούνκερ – Μοσκοβισί από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα!

Αιφνιδιασμό και αμηχανία προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες για το ΦΠΑ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη δυσκολότερη θέση μεταξύ των θεσμών βρέθηκε η Κομισιόν και ιδιαίτερα ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ήταν και η μοναδική «φωνή» μεταξύ των θεσμών που υποστήριζε ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί σειρά ετών και 4,5 δισ ευρώ επιπλέον μέτρα είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμα στηρίζοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας.

Η πλευρά της Κομισιόν υποστήριζε ότι χρειάζεται να «εξομαλυνθούν» οι συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να είναι πιο εφικτοί. Η προσπάθεια τους όμως αυτή δύσκολα θα έχει συνέχεια μετά τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν με το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Η δυσαρέσκεια της Κομισιόν ήταν εμφανής στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου, Άννικα Μπράιτχαρντ, η οποία οποία επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων συζήτηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση του μνημονίου.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση, κάνοντας μία κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης «εξουδετέρωσε» τον μοναδικό σύμμαχο που είχε στο στρατόπεδο των θεσμών και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου η δεύτερη αξιολόγηση παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται έντονες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε κάποιες εξαγγελίες, όπως είχε το δικαίωμα, από τη στιγμή που η χώρα είχε επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για το είδος των εξαγγελιών. Ταυτόχρονα σημείωναν με έμφαση, ότι και ο χρόνος που επελέγη είναι εσφαλμένος.

Όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εξαγγελίες θα έπρεπε να γίνουν τον Απρίλιο, μετά τον έλεγχο των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να είναι δεδομένο ότι θα υπερβούν το στόχο. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τώρα έγινε παροχολογία επί προβλέψεων.

Ταυτόχρονα σημείωναν ότι και τα μέτρα τα οποία επέλεξε η κυβέρνηση κινούνται σε λάθος κατεύθυνση καθώς «εξανεμίζουν» πρόσφατα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για τις συντάξεις.

Κατά τους ίδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους η κυβέρνηση, εάν ήθελε να κάνει παροχές στους αδυνάτους, όπως εξάλλου έχει το δικαίωμα, θα μπορούσε να είχε επιλέξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που απευθύνεται στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα ή την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου που ενισχύει τα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας ή και άλλα.

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
newmoney.gr

Πηγή

Popular

To Top