Διεθνείς Σχέσεις

Exit Polls: Ήττα Ρέτσι – “Όχι” στη συνταγματική αναθεώρηση ψήφισαν οι Ιταλοί

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi υπέστη μια βαριά ήττα στο δημοψήφισμα σχετικά με το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος, σύμφωνα με τα exit polls.

Ένα exit poll για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RAI από το Piepoli Institute/IPR, εκτιμά ότι αυτοί που ψήφισαν “ναι” στις μεταρρυθμίσεις” ανέρχονται στο 42%-46%, σε σχέση με το 54%-58% που υποστήριξαν το “/όχι”. Δύο άλλα exit polls –από την Tecne για το τηλεοπτικό κανάλι Mediaset και από την EMG Acqua για το La 7- δίνουν παρόμοιο προβάδισμα στο “όχι” τουλάχιστον κατά 10 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα exit polls στην Ιταλία είναι πολλές φορές ανακριβή.

Με βάση τα exit polls οι πολίτες της Ιταλίας φαίνεται ότι ψήφισαν κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος “απαγορεύοντας” στον Ιταλό πρωθυπουργό να αλλάξει τον τρόπο εκλογής της Γερουσίας και να περιορίσει τις αρμοδιότητές της, να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους έναντι των περιφερειών και να δώσει συνταγματική ισχύ στον πλειοψηφικό εκλογικό νόμο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους Ιταλούς στη 1 ώρα Ελλάδος (μεσάνυχτα Ιταλίας). Τα πλήρη αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τις 03.00 ώρα Ελλάδας (02.00 τοπική ώρα).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν νικήσει το στρατόπεδο του “Όχι”, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να τον παροτρύνει να επανεξετάσει την απόφασή του για χάρη της σταθερότητας της πολιτικής και της αγοράς. 

Ένα σενάριο θα ήταν ο Ρέντσι να δεχτεί μια νέα, περιορισμένη εντολή για να επιβλέψει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή

Popular

To Top