Οικονομία

Κατεβάστε τις τιμές – Black Friday, βάστα Rommel…

Κάθε ανακάλυψη, εφεύρεση, καινοτομία, διαδικασία, εκσυγχρονισμένες σχέσεις, με μία λέξη την Εξέλιξη, η σημερινή ελληνική αριστερά –αυτοπροσδιοριζόμενη “ριζοσπαστική”, την αντιμετωπίζει αρνητικά με παρωχημένο αποστεωμένο συντηρητισμό, επιθυμώντας να μην αλλαχθεί τίποτα.

Και την αποδέχεται πολύ αργότερα αναγκαστικά, όταν διαπιστώνει πόσο ευρεία αποδοχή είχε από όλους τους πολίτες. Δεν είχε το Internet αυτή την τύχη; (γκάφα μεγατόνων).Και τώρα η Black Friday;

Τον Ιούνιο του 2010 Αθηναία καταστηματάρχης με είχε ενημερώσει ότι θα κατέβαζε τις τιμές όλων των ειδών της, από κέρδος 30% και άνω που είχε, σε 10% μόνο, διότι πίστευε ότι έτσι θα αύξανε ο αριθμός των πελατών της που με τη χρεοκοπία δεν θα πλησίαζαν ούτε οι παλαιοί της πελάτες.

Από τότε, επέζησε μια χαρά με το μέτρο που πήρε, ενώ όλα τα γύρω μαγαζιά έκλεισαν, αποτέλεσμα του αυξημένου αριθμού του πελατολογίου της από 40 άτομα, (30% X40) σε 10% X ίσως και 120-140 πελάτες.

Την περασμένη εβδομάδα, την Black Friday υπήρξε πιέννα μεγάλη. Πραγματικά έγινε χαμός. Ένας έμπορος είπε ότι σε μια ημέρα έκαμε τον τζίρο των τριών προηγούμενων μηνών!

Οι “προοδευτικοί” Αριστεροί όμως, συνδικαλάρες και μη, με ξύλινες δηλώσεις καυτηρίασαν αυτή τη μόδα, την “αμερικανιά” κατά Μπαζιάνα, επειδή ο αδίστακτος καπιταλισμός των μεγάλων Πολυεθνικών, ξεπουλάει με αυτό τον τρόπο ό,τι άχρηστα αμφιβόλου ποιότητας (γιατί; το διεπίστωσαν ή σκέφτονται εξ ιδίων, esprit mal tourné;) αδιάθετα αποθέματα έχουν ξεμείνει, στον αφελή κοσμάκη, και προέτρεπαν να μην πάει ο κόσμος να ψωνίσει, αλλά και αν πάει, να παίρνει μόνο από ντόπιες (θα ξανακλειστούμε στα εθνικά σύνορα μας; Ντόπια Οικονομία μόνο;). Λες και οι ντόπιες μόνο-εθνικές είναι άσπιλες και αμόλυντες, όπως κορδωνόταν η Αριστερά που μέχρι πρόσφατα είχε καλλιεργήσει την εντύπωση, που ξεσκεπάστηκε όταν βρέθηκε πλάι στο βαζάκι με το μέλι, πως το “ηθικό πλεονέκτημα” ήταν μονοπώλιο δικό της και μόνο!

Οι αντιδράσεις του κόσμου σήμερα, όπως συνέβη με τους μαυραγορίτες και τους πελάτες τους τότε στην κατοχή με το “Βάστα Ρόμμελ” -όταν προέλαυναν οι συμμαχικές δυνάμεις- με το ξεπούλημα μιάς απίθανης ποικιλίας πραμάτειες που σε μιά νυχτιά πλημμύρισε η Αγορά με ό,τι μπορούσες να φανταστείς, είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσουν, και οι “αριστερίστικες” προτροπές να αποδειχθούν πάλι τελείως λανθασμένες, (άλλη μιά κολοτούμπα), όπως τώρα που ξέχασαν τι έλεγαν και φτιάξανε και Υπουργείο (!) για το Διαδίκτυο, το Ιντερνέτ ντε! Η Αγγλική είναι σήμερα η lingua franca για τις Μεταφορές και την Επικοινωνία. Φανταστείτε τα computers να δούλευαν στη γλώσσα μόνο κάθε χώρας! Πύργος της Βαβέλ!

Μα δεν κατάλαβαν ακόμα ότι είναι αντιδραστικοί, όταν διατηρούν με κάθε τρόπο το “κατεστημένο”, αυτό που βάφτισε έτσι ο amoral πανέξυπνος απατεών; Δεν κατάλαβαν ότι οι ίδιοι που κόπτονται για την εξέλιξη, ότι τα πράγματα, οι κάθε είδους σχέσεις, η φύση, οι κοινωνίες, συνεχώς εξελίσσονται άλλοτε αργά ανεπαίσθητα και άλλοτε καλπάζοντας; Και δεν διατηρούνται … παραδοσιακές, όπως το γιαούρτη, το ψωμί, τα μαγαζιά και οτιδήποτε άλλο απίθανο βαφτίζεται “παραδοσιακό”; Δεν έγινε η φεουδαρχία πιο προοδευτική από την δουλοπαροικία; Η Γαλλική Επανάσταση δεν έφερε πιο προοδευτικό καθεστώς από την φεουδαρχία, κ.ο.κ.; Δεν πάνε να διαβάσουν τι γράφουν οι ευαγγελιστές τους Marx και Engels στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο τo 1948;

…Με την εκμετάλλευση της παγκόσμιας αγοράς, η αστική τάξη διαμόρφωσε κοσμοπολιτικά την παραγωγή και την κατανάλωση όλων των χωρών. Προς μεγάλη λύπη των αντιδραστικών, αφαίρεσε το εθνικό έδαφος κάτω από τα πόδια της βιομηχανίας. Εκμηδενίστηκαν κι εξακολουθούν ακόμα καθημερινά να εκμηδενίζονται οι παμπάλαιες εθνικές βιομηχανίες. Εκτοπίζονται από νέες βιομηχανίες που η εισαγωγή τους γίνεται ζωτικό ζήτημα για όλα τα πολιτισμένα έθνη, από βιομηχανίες που δεν επεξεργάζονται πια ντόπιες πρώτες ύλες, αλλά πρώτες ύλες που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες ζώνες και που τα προϊόντα τους δεν καταναλώνονται μονάχα στην ίδια τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη τον κόσμου. Στη θέση των παλιών αναγκών, που ικανοποιούνταν από τα εθνικά προϊόντα, μπαίνουν καινούργιες ανάγκες που για να ικανοποιηθούν απαιτούν προϊόντα των πιο απομακρυσμένων χωρών και κλιμάτων. Στη θέση της παλιάς τοπικής και εθνικής αυτάρκειας και αποκλειστικότητας, μπαίνει μια ολόπλευρη συναλλαγή, μια ολόπλευρη αλληλεξάρτηση των εθνών.

Κι αυτό που γίνεται στην υλική παραγωγή γίνεται και στην πνευματική παραγωγή. Τα πνευματικά προϊόντα των μεμονωμένων εθνών γίνονται κοινό χτήμα. Η εθνική μονομέρεια και ο εθνικός περιορισμός γίνονται όλο και πιο αδύνατα και από τις πολλές εθνικές και τoπικές φιλολογίες διαμορφώνεται μια παγκόσμια φιλολογία.

Με τη γρήγορη βελτίωση όλων των εργαλείων παραγωγής, με την απεριόριστη διευκόλυνση των επικοινωνιών, η αστική τάξη τραβάει στον πολιτισμό όλα, ακόμα και τα πιο βάρβαρα έθνη. Οι φτηνές τιμές των εμπορευμάτων της είναι το βαρύ πυροβολικό που γκρεμίζει όλα τα σινικά τείχη, και που αναγκάζει να συνθηκολογήσει ακόμα και το πιο σκληροτράχηλο μίσος των βαρβάρων ενάντια στους ξένους. Αναγκάζει όλα τα έθνη να δεχτούν τον αστικό τρόπο παραγωγής, αν δεν θέλουν να χαθούν.

Όπως εξάρτησε την ύπαιθρο από την πόλη, έτσι εξάρτησε τις βάρβαρες και τις μισοβάρβαρες χώρες από τις πολιτισμένες, τους αγροτικούς λαούς από τους αστικούς λαούς, την Ανατολή από τη Δύση. Η αστική τάξη όλο και περισσότερο καταργεί τον κατακερματισμό των μέσων παραγωγής, της ιδιοκτησίας και του πληθυσμού. Συσσώρευσε τον πληθυσμό, συγκεντροποίησε τα μέσα παραγωγής και συγκέντρωσε την ιδιοκτησία σε λιγοστά χέρια. Η αναγκαία συνέπεια ήταν ο πολιτικός συγκεντρωτισμός.

Ανεξάρτητες επαρχίες με διαφορετικά συμφέροντα, νόμους, κυβερνήσεις και δασμούς, και που συνδέονταν μεταξύ τους σχεδόν μονάχα με σχέσεις συμμαχίας, συσπειρώθηκαν σε ένα έθνος, μία κυβέρνηση, ένα νόμο, ένα εθνικό ταξικό συμφέρον, μια τελωνειακή ζώνη…

Περιέγραψαν με τέτοια ακρίβεια την Παγκοσμιοποίηση 170 χρόνια πριν!!! Και αυτοί, οι δήθεν οπαδοί και αναγνώστες των ιερών κειμένων να υποστηρίζουν ακόμα οπισθοδρομικές βλακείες!

Οι τελευταίοι λοιπόν Μοϊκανοί, ο ριζοσπαστικός, (χα, χα, χα, ας γελάσουμε), ΣΥΡΙΖΑ, μίαν ελπίδα έχει να επιβιώσει: Να πάψει να υποστηρίζει το “παραδοσιακό”, το κατεστημένο. Και να προσαρμοσθεί στον νέο, στον κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία, τόσο, που δεν προφθάνουμε να αφομοιώνουμε τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. (και μην αναμένειμάταια, “την παντοτινή νίκη των λαών”, όπως διεμήνυσε στον αδελφό του αποθανόντος Φιντέλ Κάστρο)!

Και να προβεί στην Μεταλλαγή σε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα γρήγορα. Και να πάψουν κάποιοι Υπουργοί του να κλαίνε, να εναντιώνονται, να κάνουν απάτες γράφοντας άλλα στα Νομοσχέδια, να θέλουν και την Ιδιοκτησία των ΔΕΚΟ. Δεν αρκεί μόνο η εποπτεία;

Δεν κατάλαβαν ότι η ανταλλαγή διαπερνά οριζόντια και όχι κατακόρυφα, τις χώρες, τα συστήματα, ταξικά κοινωνικά, κομματικά; Είναι αδύνατον να απαγορεύσουν στις πολυεθνικές και μη, να καθιερώνουν BlackFridays, όπως είναι ουτοπία να θέλουν να διατηρήσουν κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις όταν υπάρχει τέτοια Ανεργία που η προσφορά είναι πολλαπλάσια της μηδαμινής ζήτησης, για να μην πούμε μηδενικής!

Και για να κλείσουμε το άρθρο. Είναι καιρός ακόμα και τώρα, να ζητήσουμε από αυτούς που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθούν, (μη τους αποκαλούμε περιφρονητικά δανειστές! Ας πάψουν οι απρέπειες), να αλλάξουμε τον τρόπο κάλυψης των αναγκών όχι από φόρους, φόρους, φόρους, για να διατηρούνται μηδενικά τα ελλείμματα, όπως έχει συμφωνηθεί με το 3ο Μνημόνιο ήτο αναμενόμενο αναπόφευκτα 4ου, αλλά με μείωση Δαπανών. Και όσο δεν εφαρμόζονται αυτά που συμφωνούνται, όσο δεν αίρονται οι αιτίες που μας έφεραν στην κρίση, Μνημόνια και Επιτήρηση δεν φεύγουν, με τίποτα.(και σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο δεν θέλει ούτε καν να τις καταγράψουμε), Κάνετε λέτε “Σκληρή διαπραγμάτευση”, μη λέτε αστεία.

Ο φαλίδος μπορεί να διαπραγματευθεί πώς θα πληρώσει?Απλώς καταγράφει ότι θέλει ο δανειστής, για να τα φτιάξει, αλλιώς δεν θα πάρει καμιά υποδόση της υποδόσης. Μας μάθανε πλέον τι αναξιόπιστοι είμαστε, και η εμπιστοσύνη πάει, πέταξε και χάθηκε.

Του Βασιλείου Διον . Αναστασίου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top