Οικονομία

ΑΛΛΑΞΕ χώρα …τώρα!

Ξέρετε τι θα έρθει το 2017; Έχετε καταλάβει ότι η φετινή φορολαίλαπα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τον νέο χρόνο; Και αυτά που θα έρθουν θα βαρύνουν –κυρίως– τις πλάτες ελεύθερων επαγγελματικών και μικρομεσαίων…
Λύση δεν υπάρχει παρά μόνο μία. Αλλάξτε χώρα!

Φέτος η κυβέρνηση θέσπισε φόρους 600 εκατ. ευρώ και ο… εμφανής «λογαριασμός» μόνο των νέων φόρων του 2017 είναι 2,45 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός βεβαίως ανεβαίνει κι άλλο αν προστεθούν και τα ασφαλιστικά «χαράτσια». 

Φόροι παντού. Κυρίως έμμεσοι, σίγουρα άδικοι, με βεβαιότητα δυσβάστακτοι. 
Νέα βάρη όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους πολίτες που ακόμη και αν τους «χρυσώσουν» το… χάπι με το νέο μέρισμα που φιλοδοξούν να μοιράσουν, η ζημιά θα έχει γίνει.

Το 2017 έρχεται λοιπόν η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο για τους μικρομεσαίους και την αυξημένη προκαταβολή φόρου. 

Έρχεται η αναμόρφωση του τέλους ταξινόμησης οχημάτων, η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 3-4 λεπτά το λίτρο, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και ο φόρος 5% στον μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ. 
Και στον «λογαριασμό» προστίθενται η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και η επιβολή φόρου 1 έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ…

Και αν πιστέψατε ότι τα μέτρα ήταν αυτά, ότι δηλαδή η κυβέρνηση πέτυχε να σταματήσει το «κοντέρ» των νέων φόρων στη συμφωνία του Μαΐου – Ιουνίου για να μηδενίσει το «κενό» του 2017 και να συρρικνώσει αυτό του 2018 στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που είναι σε εξέλιξη, τότε γελιέστε.

Τα μέτρα δεν τελειώνουν εδώ. Οι πρώτες διαρροές από το κείμενο του υπό επικαιροποίηση μνημονίου το αποδεικνύουν. 

Έρχονται και άλλα μέτρα. Και αυτά θα είναι χειρότερα, γιατί πλέον θα ακουμπούν στο «μεδούλι» των επιχειρηματιών, των πολιτών, των ανέργων, των συνταξιούχων. Γιατί το «λίπος» τελείωσε.

Και τώρα, η κάθε φοροαπαλλαγή που θα επανεξεταστεί (από μηδενικής βάσης μεταξύ ενός πακέτου 3,5 δισ. ευρώ) θα πονέσει ακόμη περισσότερο.

Και πιο πολύ θα πονέσει αυτό που αποκαλείται… κοινωνικό κράτος. Επανεξετάζονται όχι μόνο τα οικογενειακά, αλλά και τα προνοιακά επιδόματα, ακόμη και το επίδομα θέρμανσης. Για να μειωθούν ή να μηδενιστούν. Και τούτο με πρόσχημα την κάλυψη του νέου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά με πραγματικό στόχο «εξοικονομήσεις» δαπανών.

Δηλαδή μέτρα που να περιορίζουν την κρατική δαπάνη καθώς δεν μπορεί να περιοριστεί η κρατική σπατάλη. Ενώ δεν μπορούν να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες και… φυσικά, οι δαπάνες για προσλήψεις… 

Βεβαίως, και για το δημόσιο ζητούνται μέτρα, αλλά εκεί οι θεσμοί περιέργως δεν επιμένουν τόσο. Απλά ορίζεται η μείωση του μισθολογικού κόστους και του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων.

Ρωτάτε αν τελειώσαμε; Οχι δεν τελειώσαμε. 

Μέχρι τώρα περιγράφαμε τα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι αποδεχόμενοι φέτος υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης. 
Υπάρχει όμως και ένα άλλο «κουτί» με μέτρα. Ενα «κουτί», τύφλα να έχει αυτό της Πανδώρας… Που αν ανοίξει θα γίνει έκρηξη οικονομική, κοινωνική. 
Γιατί υπάρχουν και τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά που αγχώνουν περισσότερο τον Τσίπρα και που τον κάνουν να θυμάται τις… εκλογές. «Απειλή» με διπλό στόχο και προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Και το Ταμείο ζητά μεταξύ άλλων νέα δραστική μείωση του αφορολόγητου, νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και πολλά πολλά άλλα. 

Δείχνει να μην έχει τέλος η λίστα. 
Γι αυτό σας λέω… αλλάξτε χώρα!

του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top