Real opinions

Το “μασάζ” Τσίπρα στους βουλευτές και το εκκρεμές των εργασιακών

Της Νίκης Ζορμπά
“Δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτα. Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί στο δημοσιονομικό κομμάτι ενώ θα μείνει ανοιχτή στα εργασιακά γιατί εκεί μας χωρίζει χάος”.
Αυτή είναι η εικόνα που μεταδίδει αρμόδια κυβερνητική πηγή για το εν εξελίξει μπρα ντε φερ Ελλάδας- Θεσμών, μεταφέροντας αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.
Η ίδια πηγή, εξηγεί, πως ο στόχος είναι έως αύριο να έχει υπάρξει συμφωνία για όλα πλην των εργασιακών, όπου εκεί η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και οι δανειστές επιδίδονται μάλλον σε παράλληλους μονολόγους:
“Εμείς ζητάμε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπερισχύουν των επιχειρησιακών και εκείνοι ζητούν πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Το θέμα δεν το έβαλαν καν εκείνοι στην ατζέντα, εμείς το ανοίξαμε και καταγράφηκε χάσμα. Είναι προφανές πως στο πεδίο των εργασιακών, αποκλείεται να σημειωθούν συγκλίσεις έως αύριο το πρωί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με στόχο εντός του επόμενου δεκαήμερου να βρεθεί μια φόρμουλα συμφωνίας και επ αυτού του ζητήματος”.
Η αφήγηση του Μαξίμου έως και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα εργασιακά που αποτελούν εδώ και μήνες για την Κυβέρνηση τη “σημαία” του αγώνα είναι: “Μάχη μέχρις εσχάτων για να περάσουμε τις θέσεις μας” μεν αλλά… κωλυσιεργίες με κίνδυνο να τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος η β’ αξιολόγηση , δεν θα γίνουν ανεκτές.
Κοινώς, η ουσία για το Μαξίμου είναι “όλα για την αξιολόγηση με τις λιγότερες δυνατές αμυχές”.
Μασάζ από Τσίπρα
Να γεμίσει τις φαρέτρες των βουλευτών του με επιχειρήματα όπως “είμαστε στο τελευταίο δύσκολο κομμάτι της ανηφόρας και μετά την αξιολόγηση βγαίνουμε στο ξέφωτο του χρέους και της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση” θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. (Υπήρχαν σκέψεις να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα αλλά τελικώς μετατίθεται ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, θα στείλει εντός κι εκτός συνόρων μηνύματα μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση ( συντόμως θα φανεί πόσα και ποια από αυτά θα διατυπωθούν για εσωτερική κατανάλωση, ως συνηθίζει).
Πέραν της επιχείρησης “ανύψωσης ηθικού” προς τους βουλευτές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι ακραία μέτρα η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτά ενώ θα άρει και τον φόβο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ( δίνοντας στα έδρανα της πλειοψηφίας τις διαβεβαιώσεις που μάλλον απαιτούνται ότι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και η ψήφιση των μέτρων που θα απαιτηθούν δεν θα διακινδυνεύσουν το άμεσο πολιτικό τους μέλλον).
Κατά τα ( συνήθη) λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαικό επίπεδο για την προώθηση και ζύμωση των ελληνικών αιτημάτων περί διευθέτησης του χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, παρά τον “πάγο” του Βερολίνου που -δεν εκπλήσσει μεν- αλλά ανησυχεί την ελληνική πλευρά.

Πηγή

Popular

To Top