Real opinions

Μπάρακ Ομπάμα: Ζήτω η Ελλάς

Πολλοί ισχυρίζονται ότι “οι ηγέτες γεννιούνται”. Άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, υποστηρίζουν πως “οι ηγέτες κατασκευάζονται”.
Η πραγματικότητα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα και καταστάσεις σε αυτή την ζωή, είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις δύο απόψεις.

Οι αληθινοί ηγέτες, οπωσδήποτε, χρειάζεται να διαθέτουν έμφυτα χαρίσματα.

Όμως είναι το ίδιο (αν όχι περισσότερο) αναγκαίο να δουλέψουν εντατικά και εξουθενωτικά για την βελτίωση τους. Να τα καλλιεργήσουν, να τα μεγαλώσουν και να τα φτάσουν στον maximum δυνατό βαθμό απόδοσης.

Διαφορετικά η κατάληξη, τόσο συνηθισμένη σε αυτή την χώρα, είναι αυτό που στον αθλητισμό έχουμε μάθει να λέμε, “ταλέντο που χάθηκε”…

Όσοι κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Barack Obama στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, είτε εξ αποστάσεως, είτε ζωντανά, είχαν την ευκαιρία (και την τύχη) να βιώσουν την σπάνια εμπειρία ακρόασης ενός ολοκληρωμένου και αυθεντικού ηγέτη, ενός εμβληματικού αρχηγού μιας σύγχρονης Δημοκρατικής χώρας, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει γραφτεί ήδη ανεξίτηλα στην ιστορία…

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα και έδωσε, αμέσως, έναν διαφορετικό τόνο.

Χαρισματικός, λαμπερός, με εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα. Χωρίς όμως τις φανφάρες, τις κραυγαλέες εκφράσεις και τις υπερβολές τις οποίες χρησιμοποιούν άλλοι, λιγότεροι ικανοί (ή χαρισματικοί) από αυτόν.

Ενώ, την ίδια στιγμή, έδινε πραγματικό ρεσιτάλ δομημένης σκέψης και συγκροτημένου λόγου.

Αν και εμφανώς επηρεασμένος από το jet lag του μακρινού ταξιδιού, κατάφερε να ενθουσιάσει τους χίλιους προσκεκλημένους οι οποίοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες, κάθε λίγα λεπτά.

Αν δε κρίνει κανείς από το τι ακολούθησε στα social media και τον διεθνή Τύπο, την ίδια ακριβώς επίδραση είχε και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν την ομιλία του, από το site του Λευκού οίκου.

Η ουσία, το νόημα της ομιλίας του, αφορούσε την Δημοκρατία. Το καλύτερο πολίτευμα που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ξεκίνησε κάνοντας ζωηρόχρωμες αναφορές στην Ελλάδα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, “αυτήν την γεμάτη βράχια γη”, “αυτόν τον μικρό, τρανό τόπο”. Και συνέχισε απαγγέλοντας έναν ύμνο στην Ελευθερία του ατόμου, την Ισονομία, την Δικαιοσύνη και την Ισότητα των ανθρώπων.

Κορυφαία στιγμή, από τις πολλές ξεχωριστής “δύναμης” και “μηνύματος” στον λόγο του, ήταν εκείνη κατά την οποία απέδωσε την υπέρτατη τιμή στους πολίτες. Όχι σε κάποια αξίωμα, όχι σε κάποιο θεσμό, στους πολίτες της κάθε χώρας. “Το πιο σημαντικό αξίωμα σε μια χώρα, δεν είναι αυτό του προέδρου ή του πρωθυπουργού. Ο πιο σημαντικός τίτλος είναι του πολίτη” είπε ο, επί οκτώ ολόκληρα χρόνια και κατά τεκμήριο, ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη…

Όλα αυτά σίγουρα, ακούγονται σαν κλισέ, χιλιοειπωμένα, “ξύλινα” και, ίσως, ψεύτικα. Κι όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακούστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Δεν έδιναν καν την δυνατότητα να σκεφτεί ο ακροατής ότι θα μπορούσαν να είναι.

Ίσως γιατί ο Barack Obama είναι, μακράν, ο καλύτερος που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, από πλευράς επικοινωνιακής ικανότητας.

Ίσως γιατί τα πιστεύει βαθιά, είναι κομμάτι του ποιος είναι και εννοούσε την κάθε λέξη.

Ίσως, πάλι, αυτή η εντύπωση να οφείλεται απλά στο γεγονός ότι μιλούσε για περισσότερο από 50 λεπτά, χωρίς να ξεστομίσει τον παραμικρό αρνητικό χαρακτηρισμό, χωρίς να εκπέμψει την παραμικρή αρνητική εικόνα!

Όχι ότι έλειψαν οι αιχμές από το περιεχόμενο. Το αντίθετο. Και τους κινδύνους για την Δημοκρατία λόγω της εκλογής Trump υπογράμμισε, και τις επιπτώσεις (λέγε με εκλογές 2015) από την λιτότητα στην Ελλάδα παρατήρησε (απίστευτο και όμως αληθινό, τα παρόντα μέλη της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έδειξαν να κατάλαβαν δείχνοντας δυσαρέσκεια αλλά και χειροκρότησαν έντονα, λίγες στιγμές αργότερα) και στο ότι οι ανισότητες έφεραν το Brexit, αναφέρθηκε. Όλα, μα όλα όμως, ειπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δίνουν κανένα αρνητικό τόνο. Πραγματικό υπόδειγμα για μάθημα στις σχολές πολιτικών επιστημών και επικοινωνίας…

Όποια και αν είναι η αιτία πάντως, η ουσία παραμένει αναλλοίωτη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε στο Φάληρο, μια ιστορική ομιλία. Η οποία, πιθανότατα, θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη πολλών σαν “Η Ομιλία στην Αθήνα” (ήδη ακούστηκε το “The Athens Speech”, σε ξένα Μέσα). Μία ομιλία ύμνο στο Δημοκρατικό πολίτευμα και μια ωδή στην χώρα η οποία το “γέννησε”. Μία ομιλία πλήρως, απόλυτα και ολοκληρωτικά πολιτική. Μία ομιλία από εκείνες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακούσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια…

Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας, ο γνήσιος φιλελεύθερος, που λέγεται Barack Obama, κατόρθωσε να ξυπνήσει μνήμες και να μας θυμίσει τι είναι, από πού ξεκίνησε, πως προχώρησε, που βρίσκεται σήμερα και πόσο είναι ανάγκη να πιστεύουμε στην Δημοκρατία. 

Του οφείλουμε ένα μεγάλο, ένα πελώριο ευχαριστώ, για αυτό. 
Το τι θα κάνουμε όμως με αυτό “το ατελές αλλά καλύτερο πολίτευμα που υπάρχει”, από εδώ και πέρα, είναι καθαρά δικό μας θέμα. Βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας. 
Αν χαθεί, δεν θα έχει ευθύνη κανείς άλλος, παρά μόνο εμείς…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top