Real opinions

Τίποτα δεν διορθώθηκε, όλα έγιναν χειρότερα

Τα αίτια που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, όχι μόνο παρέμειναν αλλά αυξήθηκαν. Δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, ούτε στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις εφαρμόσθηκαν.
Οικονομολόγοι δεν είμαστε, αλλά στην πιάτσα ζήσαμε.

Τα ελλείμματα από την υπέρβαση δαπανών αλλά κυρίως η αποβιομηχάνιση, η αντικατάσταση της γεωργικής παραγωγής με βόλεμα από επιδόματα ΕΟΚ και ο μη αποδίδων φτωχο-τουρισμός του σακιδίου, συνεχίστηκαν.

Η αναπόφευκτη Παγκοσμιοποίηση ανέτρεψε τον παραδοσιακό τρόπο υπερεθνικών εμπορικών ανταλλαγών, συμπληρώνοντας το κακό.

Αντί να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού των γιγάντων της Άπω- Ανατολής, αδιαφορία και αποχαύνωση μας κατέλαβε, διότι παραβάρυνε το στομάχι μας από τη χώνεψη των δανεικών.

Οι ελέγχοντες τις ροές των οικονομικών, αντί να προβούν σε περικοπές των αχαλίνωτων Δαπανών, -συναινούντος του ΔΝΤ-, επέβαλαν άγρια Φορολόγηση για λύση.

Κάθε τόσο καταλήγουμε σε αδιέξοδα και προσφεύγουμε σε νέους δανεισμούς, όπως τώρα πάμε για 4ον διότι δεν βγαίνουν, οι υποχρεώσεις που δεν καταργήσαμε, με φορολόγηση μόνο, χωρίς παραγωγή, και έτσι το πρόβλημα παραμένει όπως την ημέρα που αποκαλύφθηκε. Τρύπα στο νερό.

Όλο το καλοκαίρι αδρανήσαμε τραινάροντας κάθε εφαρμογή των υπογραφέντων, και τώρα τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Μετά το πρώτο μέρος της λεγόμενης “αξιολόγησης” προσδοκώντας εκτίναξη του ελατηρίου μετά την προσμονή το Πάσχα του συνθήματος… “Έφθασε, έφθασε η Ανάκαμψη”, που ποτέ δεν αφίχθηκε, αφού επί μήνες παραμυθιάζαμε τον κόσμο ότι με μείωση του Χρέους θα ανακάμπταμε, παρά την επισήμανση του έμπειρου Σόϊμπλε ότι το Χρέος δεν είναι άμεσο πρόβλημα, βάζουν τον ταλαίπωρο Χουλιαράκη να δηλώνει “Δεν είναι και πανάκεια η μείωση του Χρέους”!

Τι επεδίωκε αλήθεια ο Τσίπρας; Ήξερε τι έκανε, ή με αυτά και με αυτά παράτεινε για λίγο ακόμα την παραμονή στην Εξουσία; Για Στόχο, Σχέδιο, Προγραμματισμό, κουβέντα, σιγή ιχθύος.

“Εκτόξευση” της Οικονομίας θα γινόταν μετά την β’ αξιολόγηση, διευθέτηση χρέους (δεν είχαν δηλώσει οι ξένοι ότι όποια ρύθμιση πάει για μετά το 2018;) και ένταξη της χώρας στο QE θα ακολουθούσε, διόρθωση του status των Τραπεζών θα επιτυγχανόταν, και έτσι οι Αγορές θα έτρεχαν να μας δανείσουν.

Έχουμε εισπράξει, πάνω από μισό σχεδόν τρισεκατομμύριο ευρώ, τις τελευταίες δεκαετίες, (που θα έπρεπε να αποποιούμεθα κάθε προσφορά), και 50 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν έχουμε ακόμα αρχίσει τη δεύτερη “αξιολόγηση”, που έχει δηλωθεί ότι είναι τελευταία διορία που θα ζήσουμε από τις ελεημοσύνες τους. Το Δημόσιο Χρέος των 320 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια κρατών που θα το επιμηκύνουν μόνο, και θα μειώσουν τα επιτόκια. Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ, και δεν θα υποχρεωθούμε για αρκετά χρόνια ακόμα. Ο Σόϊμπλε το επαναλαμβάνει.

Το εσωτερικό χρέος είναι πρόβλημα. Περίπου ίσο, 300 δισ. ευρώ, και θα αυξάνεται με τις συντάξεις που θα πρέπει να πληρώνονται ενώ τα Ταμεία είναι άδεια.

Τι διορθώθηκε με την τελευταία Συμφωνία; Και δεν πρόκειται για Συμφωνία ούτε Διαπραγμάτευση, ή Αξιολόγηση, αλλά ΕΝΤΟΛΗ! Τι θέλουν να κάμουμε. Μας έδωσαν ειρωνευόμενοι bravo ότι έχουμε προβεί σε σπουδαίες μεταρρυθμίσεις. Ποιες; Τα 12,5 προ-απαιτούμενα στα χαρτιά που έχουν μείνει οι ουρές τους, και έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί από τον περασμένο Νοέμβριο; Τα 40 και δυσκολότερα (90 δράσεις, τέσσερις (4) κάθε μέρα!) με τα Εργατικά, το Συνταξιοδοτικό καταρρέον σε ενάμισι χρόνο, η ρευστότητα, η αποκατάσταση των κεφαλαίων των Τραπεζών, η συνέχιση των capital controls, τα 100 δισ. του μειωμένου ELA, οι αναλήψεις των 40 δισ. που πήγαν στη Στρώμα Bank;

Έχουμε και τον Ντομπρόβσκις να μας λέει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σε σωστή τροχιά. Μα είναι καλά; Αυτές αρέσουν, για να πάρουν τα λεφτά πίσω. Και ορθώς πράττουν. Αλλά γνωρίζουν πως αυτό επετεύχθη με καταλήστευση του κοσμάκη; Και σαν Πρωθυπουργός που υπήρξε, θα ξέρει ότι πάνε καλά αυτά, όταν υπάρχει Παραγωγή. Εμείς με μηδέν Ø παραγωγή, πώς θα έχουμε επιδόσεις, και ταυτόχρονα θα πρέπει να ζήσουμε στοιχειωδώς;

Μιλάμε για ποσά φανταστικά που λείπουν από την Οικονομία, 200 δισ. ευρώ και πλέον !!

Και θα πρέπει να ψηφισθούν και να εφαρμοσθούν σε 25 μόλις μέρες όλα που κανένα δεν ψηφίστηκε ακόμα, όπως τα Εργατικά, και το σημαντικότερο το Συνταξιοδοτικό, που ο Κατρούγκαλος ψεύδεται πως έχει κλείσει, ενώ εκκρεμεί 5 μήνες η εφαρμογή του.

Και ας αφήσουμε τις μικρές μπαγαποντιές και τα μεγαλούτσικα συγχωρητέα ψέματα (παιδιά είναι, τι να κάνουμε; Να τα δείρουμε; Έχουν αυταπάτες!), για βελτίωση, καλυτέρευση, εκτίναξη ελατηρίου, κτλ. και που πριν γίνουν γκουβέρνο, πήγαν για αγορές …. ζαρζαβατικών από την Βενεζουέλα, Χα, χα, χα, και ας αναρωτηθούμε πώς θα ζήσουμε χωρίς βοήθεια;

Με δανεικά από τις Αγορές;

Μα αυτά δεν πρέπει να αποπληρωθούν κάποτε και να καταβάλλονται οι τόκοι; Με Εξαγωγή προϊόντων; Από τον Τουρισμό; Με Καινοτομίες;

Με “εθνικό” νόμισμα εκτός ευρώ όπως υποστήριζε (-ρίζει) ο νεοεκλεγείς Mr. Levy, (βλέπε θολή ιστορία στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ) Υπουργός Οικονομικών Δημ. Παπαδημητρίου, για διπλό παράλληλο νόμισμα, πρόταση/σύστημα Βαρουφάκη; Αυτή η εκλογή, με την χωρίς αιδώ τόσο εύκολη αποκήρυξη θέσεως από Ακαδημαϊκό, προκαλεί πέραν από απορία, αγανάκτηση και οικτιρμό! Λίγη σοβαρότης.-

Ποιοι είναι οι παντοειδείς πόροι του χρεοκοπημένου κράτους και της παραπαίουσας Οικονομίας, ποιο το σύνολο των λογαριασμών του ΑΕΠ; Τι εισπράττεται από ποιους, τι κοστίζουν τα προϊόντα και οι Υπηρεσίες για το κράτος και την Οικονομία, και τι ανοίγματα οφειλών έχουν δημιουργηθεί που θα πρέπει από τη στιγμή που θα πάψει η στήριξη να διευθετούμε μόνοι μας;

Είναι οι εισπράξεις από τη Γεωργική παραγωγή, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία/Βιοτεχνία που δεν διαθέτουμε, τη Ναυτιλία, (εμβάσματα), Υπηρεσίες, και όποιους άλλους άδηλους πόρους;

Τι δαπάνες απαιτήθηκαν για την παραγωγή όλων αυτών σε Εργατικά, Ηλ. Ενέργεια και Καύσιμα που μέρος των πηγαίνει προσθαφαιρετικά στο ΑΕΠ;

Τι μας καλύπτει η 3η Συμφωνία μέχρι το τέλος του 2018.

Τι οφείλει το Δημόσιο στους Προμηθευτές.

Τι έλλειμμα έχει το Τραπεζιτικό Σύστημα, από την ελάττωση του ELA και την εξαφάνιση των καταθέσεων από τους πολίτες.

Τι ανείσπρακτες εισφορές έχει το Δημόσιο.

Ποιο ποσοστό εισπράττει από όλους τους φόρους που έχει επιβάλλει.

Τι επιστροφές οφείλει σε φορολογούμενους.

Τι οφειλές τέλος έχει στο Εξωτερικό, όπως το 1/2 δισ. ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι χρωστάμε με το VETO που άσκησε ο Τσίπρας στην απόφαση των 27 για παράταση του αποκλεισμού της Ιρανικής Τράπεζας SADERAT.

Αυτά όλα πώς θα τα καταβάλουμε όταν αποχωρήσουν οι καλύπτοντες μας;

Γιατί το καλοκαίρι, παίζαμε στην Αίγινα με τα ταχύπλοα;

Τι θα κάνουμε Συριζάκια, που σαν ανεύθυνα έμβρυα γελάτε, όπως λέει και ο T.S Elliot;

Μην παιδιαρίζουμε άλλο. Ποιος είναι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής;

Θα συναγωνισθεί η Ψωροκώσταινα τη Δύση που προχωράει με ασύλληπτη ταχύτητα, μόνο με φόρους και εισπρακτικό πνίξιμο του κοσμάκη, τους αυτοματισμούς και τα robots, τα drones, τα χωρίς οδηγό σε λίγο ιπτάμενα taxis, αφού και lorries 40 Τ πήγαν χωρίς οδηγό 120 μίλια από το Denver στο Colorado Springs, και πως θα ξαναφτιάξουμε Βιομηχανία, θα ενεργοποιήσουμε την Γεωργία, αναβαθμίσουμε τον Τουρισμό;

Όταν θα καταβληθεί στο τέλος του 2018, ή λίγο αργότερα, η τελευταία υποδόση της υποδόσης, ποιο θα είναι το υποκατάστατο;

Υπάρχει άλλος τρόπος από την Ανταγωνιστική διεθνώς Παραγωγή, με προσεγμένη προετοιμασία που τόσο Επιμηθείς σταθήκαμε;

Αν δεν αγωνιάς πώς θα τα βγάλεις πέρα, με ακόμα μια νέα περικοπή της σύνταξης που εμφανίζεται απροειδοποίητα στο ΑΤΜ από τον ψεύτη Κατρούγκαλο και τώρα από το κοριτσάκι που βγάζει γλώσσα με την απειρία της ηλικίας για “αγορανομικό” καθορισμό του ύψους των εργατικών, περιφρονώντας τον νόμο Προσφοράς-Ζήτησης, όταν ζητούν δουλειά 1.500.000 άνεργοι, εκείνο που πρέπει να αναμένεις, είναι πότε θα επέλθει ο θάνατος.

Μονότονα θα επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επάνοδο της Παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικής. Οποιασδήποτε κλίμακας Οδικό Χάρτη και αν διαλέξεις, καμιά λεωφόρος του δεν θα σε οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας που σου υπόσχονται (Promised Land), αν δεν προετοιμάσεις το περιβάλλον υποδοχής που θάθελαν, για να έρθουν επενδυτές να παραγάγουν στην Ελλάδα.

Με προφητείες διαψευδόμενες δεν ζει ένας λαός, διότι ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρόβλεψε ότι φθάσαμε:
“Τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο. Το ξέφωτο της ανάπτυξης που …προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017”.

Του Βασιλείου Δ. Αναστασίου
e-mail: [email protected]
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top