Real opinions

Ο πλανήτης σε Trumpολίνο

Και εγένετο POTUS-elect Donald Trump (President-elect Of The United States/ εκλεγμένος, μέλλον πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών). Παρά τις προσδοκίες πολλών, οι οποίοι ανέμεναν επικράτηση της Hillary Clinton.

Αυτές οι προσδοκίες στηρίζονταν στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες προέβλεπαν νίκη της πρώην Πρώτης Κυρίας με μικρή διαφορά.

Παρά την αποτυχημένη πρόβλεψη πάντως και παρά τα όσα γράφονται, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι οι μετρήσεις απέτυχαν. Οι διαφορές ήταν ξεκάθαρα μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους…

Γενικά, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τις Αμερικανικές εκλογές. Μια από αυτές, χαρακτηριστικά Ελληνική, το τσιτάτο που βγήκε από αρκετά χείλη στην χώρα:

«Ο λαός μίλησε». Αμ δεν μίλησε ο λαός! Το εκλογικό σύστημα των Η.Π.Α. «μίλησε»!

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όσα αυτό «είπε» είναι απολύτως σεβαστά και αποδεκτά από όλους. Όμως ο λαός, με την ευρωπαϊκή έννοια της πλειοψηφίας, άλλον επέλεξε. Τις περισσότερες ψήφους (περισσότερες από 160.000 την ώρα που γράφεται το κείμενο) έλαβε η κυρία Κλίντον…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φρενίτιδας η οποία ξέσπασε μετά την έκπληξη-νίκη Trump είναι η γενικευμένη προσπάθεια να προσδοθεί στην επικράτηση του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα, η λογική της αντισυστημικής και αντικαθεστωτικής ψήφου. Την οποία και ο ίδιος επεδίωξε, με όλες του τις δυνάμεις, να προσελκύσει. Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αν όμως αυτή η διαπίστωση αποτελεί πραγματικότητα, το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: κάποιες δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι επέδειξαν παράλογη συμπεριφορά. Όχι λάθος, παράλογη.

Διότι, η ψήφιση ενός καλοαναθρεμμένου, πολυδισεκατομμυριούχου τύπου ο οποίος επί μια δεκαετία παρουσίαζε τηλεπαιχνίδι (το Apprentice) με υψηλότατη τηλεθέαση και, γενικότερα, ήταν στην πρώτη γραμμή των mainstream media επί δεκαετίες, σαν αντισυστημική και αντικαθεστωτική επιλογή, μόνο ως λογική συμπεριφορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι έγινε αποτελεί πλέον Ιστορία. Χρήζει μεν εμπεριστατωμένης ανάλυσης (και μάλιστα σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια διότι το φαινόμενο είναι πολύ σοβαρό), όμως το κρίσιμο ζήτημα όμως δεν είναι οι αιτίες της ήττας Κλίντον. Είναι το τι θα συμβεί στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, ποιες θα είναι οι εξελίξεις στις Η.Π.Α. και ποιες οι συνέπειές τους στο υπόλοιπο κόσμο, άμεσα και μετά τις 20 Ιανουαρίου (αυτήν την ημέρα αναλαμβάνει πάντα η νέα προεδρία).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε. Θεωρώντας τα όσα υποσχόταν ο νέος President-elect μη πραγματοποιήσιμα (φανταστείτε, ότι και όσα υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας από το 2012 έως το 2015, προς το πολύ επιθετικότερο αλλά και πολύ δεξιότερο).

Τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Ο πρώην Αυτοκρατορικός Μάγιστρος της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) David Duke, δήλωσε ενθουσιασμένος και σημείωσε με έμφαση ότι «οι άνθρωποί τους έπαιξαν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο στην νίκη Trump». Ήδη δε, έκαναν την εμφάνισή τους μέλη της οργάνωσης (είχαν για πολλά χρόνια εξαφανιστεί) με πλήρη στολή και εμβλήματα, σε διάφορα σημεία στις Νότιες πολιτείες (Βορ. Καρολίνα, Τενεσσή κ.ά.)!

Ορισμένοι άλλοι χρησιμοποιούν την, εξαιρετικά ενωτική και συμφιλιωτική, νικητήρια ομιλία του ως επιχείρημα για να προβλέψουν «κολοτούμπα». Επισημαίνουν δε ότι η Αμερικανική Δημοκρατία έχει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες και διαδικασίες ελέγχου, ώστε να μην μπορεί ο κάθε Πρόεδρος να κινείται ανεξέλεγκτος. Δικλείδες και διαδικασίες οι οποίες όντως υπάρχουν. Και συνήθως λειτουργούν.

Ξέρετε όμως κάτι; Οι ίδιες (αν όχι περισσότερες και αυστηρότερες) ασφαλιστικές δικλείδες υπήρχαν και στην οκταετία του 2000-2008, επί George W. Bush. Δεν κατάφεραν να τον εμποδίσουν να παρουσιάσει ψευδή εικόνα και στοιχεία για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Παρασύροντας έτσι την χώρα του και ολόκληρη την Δύση σε έναν αιματηρό πόλεμο, την έκρηξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού και στην διεθνή κατακραυγή. Και όχι μόνο. Καλό είναι λοιπόν, να μην έχουμε αυταπάτες. Διότι ο George junior, συγκρινόμενος με τον Trump, είναι ένα άκακο και άβγαλτο παιδί. Ένα χαριτωμένο κουταβάκι…

Ο εβδομηντάχρονος μεγιστάνας έχει δώσει, στην διάρκεια των δεκαετιών που πρωταγωνιστεί στην Αμερικανική ζωή, πολλά και ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Αυταρχικός, μισογύνης, ξενόφοβος, μισαλλόδοξος, ιδιαίτερα απομονωτιστής, ασταθής στην προσωπική του ζωή και εξαιρετικά ριψοκίνδυνος στην επαγγελματική του. Αυτά τα επιβεβαιωμένα διαχρονικά χαρακτηριστικά του, τον καθιστούν ακραία επικίνδυνο για το αξίωμα το οποίο θα κατέχει επί 4 χρόνια.

Ένας άνθρωπος αυτής της ποιότητας, έντασης και (κακώς εννοούμενου) αυθορμητισμού ο οποίος θα ελέγχει ταυτόχρονα τις τύχες (και το οπλοστάσιο) της μοναδικής υπερδύναμης είναι, αν μη τι άλλο, πηγή σοβαρής ανησυχίας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το πόσο διχαστικός ήταν ο προεκλογικός του αγώνας…

Για την Ελλάδα, η νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου δεν φαίνεται να προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις. Ο κύριος Trump είχε αρκετούς Αμερικανούς Ελληνικής καταγωγής στο προεκλογικό του επιτελείο (όση σημασία μπορεί να έχει αυτό το γεγονός-η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχει) και έχει αναφερθεί στις ομιλίες του, ελάχιστα στην χώρα. Όμως φρόντισε η άποψή του να είναι ξεκάθαρη. «Η Ελλάδα είναι πρόβλημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, γενικότερα. Οι Η.Π.Α. δεν έχουν κανένα λόγο ν’ ασχολούνται. Ας λύσουν τα προβλήματά τους, μεταξύ τους.» Το πόσο θετική για την χώρα (και την ελάφρυνση χρέους), πόσο διορατική και αποτελεσματική είναι για την παγκόσμια οικονομία αυτή η άποψη, κρίνετέ το εσείς…

Όπως και να έχει το πράγμα, το τι θα συμβεί στην πραγματικότητα, θ’ αρχίσουμε να το αντιλαμβανόμαστε μετά τα μέσα του 2017. Όταν και θ’ αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών του.

Μέχρι τότε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρέπει να περιμένουμε πολλά και έντονα σκαμπανεβάσματα. Στην οικονομία, στην γεωπολιτική κατάσταση, την ενέργεια, σε όλους τους τομείς.

Φανταστείτε το κάπως, σαν να έπεσε ξαφνικά ο πλανήτης πάνω σ’ ένα Trumpολίνο!

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top