Οικονομία

Nέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα ο Παναγιώτης Θωμόπουλος

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 13.00 το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο επέλεξε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία τον Π. Θωμόπουλο ως νέο πρόεδρο. Ο κ. Θωμόπουλος έλαβε 12 ψήφους υπέρ και μια κατά από τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ Π. Λευθέρη.

Σε αντίθεση με το κλίμα έντασης όλων των προηγούμενων ημερών η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής κινήθηκε σε απόλυτα συναινετικό κλίμα χωρίς καμία αιχμή για τις διαδικασίες και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Θωμόπουλος απηύθυνε λόγο στο ΔΣ σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Εθνική Τράπεζα.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Λογικά τώρα αναμένεται να αιτιολόγηση της θέσης του ΤΧΣ όπως είχε προαναγγελθεί μετά το χθεσινό γενικό συμβούλιο.

Σε θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή εξελίσσεται η τοποθέτηση προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, κορυφώνοντας την αγωνία για το ξέσπασμα μιας επικίνδυνης διοικητικής κρίσης στην τράπεζα και μάλιστα με επίκεντρο μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο (προέδρου) χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες!

Το γεγονός αυτό, τη στιγμή που παραμένει ακόμη το κενό στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς και για τις τράπεζες έχει ήδη χτυπήσει το… τρίτο κουδούνι για την ολοκλήρωση της ανασύστασης των διοικητικών τους συμβουλίων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τον υπόγειο “πόλεμο” δυνάμεων με “θέατρο” τις τράπεζες.

Χθες ύστερα από μία επαναληπτική συνεδρίαση που διήρκεσε πέντε ώρες (ενδεικτική, προφανώς, της ασυμφωνίας μεταξύ των μελών), το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε να τοποθετηθεί επισήμως για τη στάση του στο θέμα του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος κ. Χρ. Στράτος υποστήριξε την υποψηφιότητα του Π. Θωμόπουλου. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο κ. Θωμόπουλος έχει λάβει ήδη την έγκριση του SSM.

Υπενθυμίζεται ότι το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας είχε συνεδριάσει στις 2 Νοεμβρίου, οπότε και υπερψηφίστηκε με ψήφους 8 υπέρ και 2 κατά, ο κ. Παν. Θωμόπουλος ως νέος πρόεδρος. Το ΤΧΣ καταψήφισε την εκλογή Θωμόπουλου, υποστηρίζοντας τον “δικό του” υποψήφιο, κ. Δημ. Τσιτσιράγκο. Η κρίση ξέσπασε όταν στις 3 Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκε νέο δ.σ. της Εθνικής για να συσταθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θωμόπουλο, το ΤΧΣ ζήτησε τριήμερη αναβολή για να καθορίσει την τελική του στάση. Χθες και προχθές το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδρίασε για το θέμα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την επίσημη θέση του. Τυπικά, η αναβολή των ανακοινώσεων για σήμερα μετά το πέρας του δ.σ. της Εθνικής, γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί πρώτα η Εθνική Τράπεζα ως εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία.

Ουσιαστικά, η παράταση στην αναβολή των ανακοινώσεων είναι ενδεικτική ότι τίποτα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και ότι η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της περαιτέρω έντασης αντί για εκτόνωση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ διατυπώθηκε έντονα και η σκληρή γραμμή, ζητώντας σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την επιλογή προέδρου και παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκη. Τα σενάρια μέχρι και χθες το βράδυ είχαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τις πληροφορίες, πάντως, να αναφέρουν ότι η επιλογή του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας για τον κ. Θωμόπουλο να γίνεται αποδεκτή από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ Χρ. Στράτο.

Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε διακριτική παρέμβαση της ΤτΕ προκειμένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις και να μην προκληθεί κίνδυνος συστημικής αστάθειας. Μάλιστα, υπήρξε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γ. Μιχελή.

Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top