Real opinions

Που είσαι Γιάνη, να γελάσεις…

Τη Δευτέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το προτελευταίο Eurogroup του 2016. Το οποίο δεν αναμενόταν να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, ούτε να ρυθμίσει κάποιες σημαντικές καταστάσεις.
Και οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν. Ουδεμία οριστική απόφαση πάρθηκε, για τα θέματα της agenda…

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη συνάντηση θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει, για το μέλλον της Ελλάδας.

Διότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, ουσιαστικά “σφραγίστηκε η μοίρα” της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποφασιστούν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα ληφθούν μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης.

Τα μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του Προγράμματος τον Ιούλιο 2018, εάν και εφόσον κριθούν αναγκαία.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν, αν και όποτε παρουσιαστεί ανάγκη (ενημερωτικά, αυτό το τελευταίο στην πιάτσα λέγεται “Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι”).

Η πορεία του πράγματος φάνηκε, από νωρίς. Φτάνοντας στο κτίριο της συνάντησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε πως δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για να ακολουθήσει, λίγα λεπτά μετά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικά πολλές ασάφειες και άγνωστοι παράγοντες στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει αυτή να εφαρμόσει. Κοινώς ξεχάστε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μέχρι τα μέσα του 2018. Ό,τι και αν λέει ο κύριος Χουλιαράκης, όσο και αν φωνάζει ο Μεγάλος Ηγέτης.

Την ίδια δήλωση επανέλαβε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ελένης Βαρβιτσιώτη της Καθημερινής, ότι ίσως χρειαστεί να συζητηθούν κάποιες από τις λεπτομέρειες των μέτρων με το Δ.Ν.Τ. (ούτως ώστε να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα) αλλά δεν προβλέπεται να είναι γνωστά όλα τ’ απαιτούμενα δεδομένα, πριν το 2018. Μετάφραση: “Ξεχάστε το χρέος και ασχοληθείτε με καμιά χρήσιμη δουλειά”.

Υπάρχουν δυο σημεία, τα οποία αξίζουν περαιτέρω εξέτασης. Το πρώτο είναι η αβεβαιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων στο μέλλον, που ανέφερε ο κύριος Dijsselbloem. Η οποία σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι και τόσο σίγουροι πως θα επαληθευτούν οι προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα κ.λπ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την Ελλάδα το 2017 ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Όταν ο μέσος όρος όλων των προβλέψεων των αναλυτών και άλλων οργανισμών (μεταξύ αυτών και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) βρίσκεται στο 1,1%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Αν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές, θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα μέτρα. Όπως υποστηρίζει το Ταμείο (εδώ και πολύ καιρό) και ο θόρυβος που κάνουν τα σαγόνια του “κόφτη” καθώς ανοιγοκλείνουν, έχει αρχίσει ν’ ακούγεται ήδη…

Το δεύτερο σημείο είναι αυτό της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. στην χρηματοδότηση της Ελλάδας με νέο πρόγραμμα. Η οποία πρέπει να θεωρείται πλέον, σχεδόν βέβαιη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπήρξε ρητή δέσμευση του Wolfgang Schauble προσωπικά, αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την λήψη των μέτρων ελάφρυνσης, στο Β’ εξάμηνο του 2018.

Επομένως, από εδώ και πέρα, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και στο κατά πόσον θα πεισθεί από αυτήν την δέσμευση. Την οποία όμως, και δεν πρέπει να μας διαφύγει αυτή η σημαντικότατη λεπτομέρεια, ο Wolfie και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υπουργοί πολύ δύσκολα θα έδιναν. Αν δεν είχαν εξασφαλισμένη την αποδοχή της από το Δ.Σ…

Εκτός από το ζήτημα του Ελληνικού χρέους το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία της Τραπεζικής Ένωσης, την εξέλιξη των δημοσιονομικών προτύπων ελέγχου της Κομισιόν για τα μέλη και την πορεία της Κυπριακής οικονομίας και των διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν παρών το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Τ. Benoit Coeure (για την παρακολούθηση της παρουσίασης των κυριών Nouy και Konig, σχετικά με την Τραπεζική Ένωση), επισήμως δεν έγινε συζήτηση για το Ελληνικό QE…

Άρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα “εξομάλυνσης” του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί τον Μάιο. Και τίποτα περισσότερο, έως τα μέσα της μεθεπόμενης χρονιάς.

Ίσως συζητηθούν, ανεπίσημα και χωρίς δημοσιοποίηση, κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με το Δ.Ν.Τ. Αυτό και τέλος, έως τον Ιούλιο του ‘18. Επίσης θα πρέπει πλέον να θεωρούμε την συμμετοχή του Ταμείου, κατά 99% σίγουρη.

Με δυο λόγια, μιλάμε για μία ακόμη “επιτυχημένη” διαπραγμάτευση του Μεγάλου Ηγέτη. Ο οποίος δεν εννοεί να καταλάβει και να μάθει.

Ακόμη και όταν επιμένει ότι το έχει κάνει…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top